VIDEO Idei ingenioase pentru blocarea virușilor. Alianța unui medic cu un producător de desene animate

medic

O idee ingenioasă pusă în practică de un producător de desene animate 3D și un medic a venit în ajutorul personalului medical din spitale, în lupta cu pandemia de coronavirus.

Personalul medical din mai multe spitale din țară – Bistrița, Târgu Mureș, Iași, Craiova și Brașov a primit măști de protecție respiratorie împotriva virușilor. Nu este vorba de simple măști medicale, care au dispărut de pe piață în perioada pandemiei, ci de unele adaptate din banalele măști de snorkeling.

Prietenia dintre un medic şi un producător de desene animate 3D din Odorheiu Secuiec, dornici să ajute în aceste momente grele, a făcut ca această idee să prindă viață.

Dr. Andrészek Csaba Zoltán, specialist ORL, și Szabolcs Fazakas, care conduce casa de producţie de filme de desene animate „Legendarium”, au reuşit să modifice o mască de snorkeling, astfel încât să poată fi folosită de cadrele medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus, în condițiile crizei de echipamentele de protecţie.

medic

Măștile propriu-zise au fost livrate gratuit de către alți voluntari, din Brașov – PlanBproject, care și-au propus să ajute sistemul medical în lupta cu Covid-19, prin echipamente alternative, produse open source. 

Tubul măştii de snorkeling, înlocuit cu o piesă printată 3D

Andrészek Csaba Zoltán spune că, din cauza că pe piaţă lipsesc măştile de protecţie FFP2 şi FFP3, a tot căutat căi alternative care să le înlocuiască pe acestea şi care să protejeze şi ochii personalului medical.

Soluţia a venit de la un grup de medici din Olanda, care au adaptat o mască de snorkeling pentru a putea fi folosită în siguranţă de medici şi asistenţi. În fapt, specialiştii din Olanda au înlocuit tubul măştii de snorkeling cu o piesă printată 3D, căreia i-au ataşat un filtru folosit la echipamentele de terapie intensivă, care blochează virusurile şi bacteriile.

Andrészek Csaba Zoltán a apelat la prietenul său, Szabolcs Fazakas, producător de desene animate şi care dispune de o imprimantă 3D.

Masca anti-corinavirus folosită în mai multe spitale din țară

Aşa au început testele, s-a printat piesa intermediară la imprimanta 3D, folosind prototipul furnizat de specialiştii din Olanda şi masca de snorkeling s-a transformat într-o mască ce poate fi folosită, pe propria răspundere, în scop medical. După folosire, masca se dezinfectează, filtrul se înlocuieşte şi este pregătită pentru o nouă utilizare.

Primul care a încercat-o a fost chiar medicul specialist ORL. Măști similare au fost trimise, ulterior, personalului medical din mai multe spitale din țară – Odorheiu Secuiesc, Bistrița, Covasna, Târgu Mureș, Iași, Craiova și Brașov.

Fazakas Szabolcs: „Îi ajutăm pe cei din prima linie, pentru că ei ne protejează”

Realizarea piesei intermediare care se ataşează măştii nu a fost o treabă tocmai uşoară, angajaţii casei de producţie a desenelor animate 3D mobilizându-se rapid pentru a rezolva problema.

Fazakas Szabolcs şi colegii săi au făcut tot felul de încercări, pentru ca piesa să fie rezistentă la mişcări, să nu cadă în timpul utilizării.

Fazakas Szabolcs a mărturisit că este fericit că imprimanta, folosită până acum la printarea 3D a personajelor de desene animate, poate veni în ajutorul celor care se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus.

„E foarte bine să ajuţi oamenii. Asta e cel mai important, ca în caz de nevoie să fim alături unii de alţii. Şi e bine să-i ajutăm pe cei din prima linie, pentru că ei ne protejează pe noi. Deci, facem pentru ei, dar facem şi pentru noi”, a declarat Fazakas Szabolcs.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.