TOATE ȘTIRILE LEGATE DE VIZITA PAPEI. Suveranul Pontif, la Blaj. „Cântec pentru episcopii martiri”

Vizita Papei în România. cetateanul.net vă ține la curent cu cele mai importante momente ale acestui eveniment. În ultima zi a vizitei sale, Suveranul Pontif a mers la Blaj.

Ziua a treia

UPDATE. 11.00. Papa Francisc a ajuns, duminică, în ultima zi a vizitei în ţara noastră, la Blaj, unde oficiază, pe Câmpia Libertăţii, ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri, iar în cursul după-amiezii va avea, în Cartierul Barbu Lăutaru, o întâlnire cu membri ai comunităţii rome.

Papa a plecat de la Sibiu spre Blaj cu maşina, nu cu elicopterul, cum a fost programat iniţial. Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a anunţat că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctităţii Sale s-a modificat, fiind ales planul de rezervă pe cale rutieră.

La sosirea în Blaj, Papa Francisc a urcat în papamobil, fiind aclamat de localnici şi pelerini. Suveranul Pontif a salutat credincioşii, timp în care Corala Catolica de la Biserica Greco-Catolică Sf. Petru din Braşov interpreta „Cântec pentru episcopii martiri”.
Ziua a doua

UPDATE 16.30. Papa Francisc a ajuns, sâmbătă după-amiază, la Iaşi, unde l-au aşteaptat peste 60.000 de credincioşi. Suveranul Pontif i-a biecuvântat pe cei aproximativ 800 de bolnavi care l-au aşteptat în Catedrala romano-catolică „Sfânta Maria Regină”, mulţumindu-le acestora „pentru că îşi duc înainte boala”. „Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi şi mulţumesc vouă bolnavilor pentru că duceţi înainte boala”, a afirmat Suveranul Pontif. Sfântul Părinte le-a cerut credincioşilor să se roage pentru el. „Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine!”, a adăugat acesta.

UDATE 13.14. Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Şumuleu Ciuc după Liturghia Pontificală oficiată, sâmbătă, la sanctuarul marian, în prezenţa a aproape 100.000 de pelerini.

Suveranul Pontif va face un popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, de lângă biserica franciscană, unde va lua masa şi se va odihni, după care îşi va continua drumul către Târgu Mureş, de unde va lua avionul până la Iaşi, potrivit unor surse oficiale.

La Iaşi, Papa Francisc va vizita, în jurul orei 17,25, Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi persoane în vârstă.

UPDATE 11.30. Sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu Imnul Papal, dar şi cu un vechi cântec bisericesc. Predica pe care Papa Francisc a rostit-o în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc a fosttradusă simultan în limbile română şi maghiară.

La liturghia oficiată în celebrul sanctuar marian, Sanctitatea Sa a purtat veşminte liturgice realizate de un cunoscut designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Cristina Sabău-Trifu.

În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc au fost implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, precum şi zeci de preoţi care vor fi prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi. De asemenea, la slujbă au participat 60 de episcopi, patru diaconi  şi patru cardinali.

Iași

Papa Francisc este aşteptat să ajungă sâmbătă după-amiază la Iaşi, aceasta fiind cea de-a doua vizită a unui şef de stat în acest oraş, după cea din 1991 a preşedintelui Franţei, Francois Mitterand.

Cu ocazia vizitei Papei Francisc la Iaşi şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţi ai mai multor ambasade şi mai mulţi miniştri din Republica Moldova. La eveniment sunt aşteptaţi să participe peste 65.000 de pelerini din ţară şi străinătate.

Papa Francisc va ajunge la Iaşi pe 1 iunie, unde la ora 17,25 va vizita Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”. De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs.

Unul dintre elementele speciale ale evenimentului constă în mărturiile unui tânăr şi a unei familii formate din trei generaţii, ai cărei membri trăiesc în România şi în alte patru ţări. O femeie din comuna ieşeană Şipote, mamă a 11 copii plecaţi fiecare în altă localitate sau colţ de lume, îi va povesti Papei Francisc despre ce înseamnă bucuriile unei familii numeroase, dar mai ales despre durerea despărţirii de cei dragi.

Papa Francisc va binecuvânta şi o bornă cu însemnele Camino de Santiago, bornă care marchează distanţa de 4.500 de kilometri de la Iaşi până la Santiago de Compostela, aceasta fiind amplasată în Piaţa Culturii, pentru a fi punctul de pornire a celor care vor să meargă în pelerinaj de la Iaşi spre localitatea din Spania, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.

De asemenea, o statuie care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, va fi binecuvântată de Papa Francisc, iar apoi va fi dăruită comunităţii ieşene, urmând a fi amplasată apoi într-un loc public.

Prima zi a vizitei Suveranului Pontif. Vineri, 31 mai. Cele mai importante momente

17.00. Papa Francisc a avut o întâlnire privată cu Patriarhul BOR, Daniel, şi cu Sinodul Permanent, la Palatul Patriarhiei. Ulterior, Suveranul Pontif a mers la Catedrala Naţională, unde a rostit în latină rugăciunea „Tatăl nostru”, de unde a plecat cu papamobilul spre Catedrala „Sf. Iosif unde a participa la Sfânta Liturghie.

16.00  Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Papa Francisc, în cadrul unei audienţe private, oferindu-i cadou acestuia un ceas al cărui cadran include şi pământ românesc şi o curea lucrată manual.

„Şeful Executivului a mulţumit Sanctităţii Sale pentru atenţia generoasă pe care o acordă relaţiilor cu România şi a evocat întrevederea avută cu ocazia vizitei la Vatican, din luna mai a anului trecut. Totodată, premierul României şi-a exprimat bucuria pentru călătoria apostolică în România a Sfântului Părinte, aşteptat cu multă căldură şi speranţă de poporul român şi a subliniat semnificaţia deosebită a vizitei Sanctităţii Sale, în contextul exercitării de către România a mandatului Preşedinţiei rotative Consiliului Uniunii Europene, al împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului şi a 20 de ani de la vizita istorică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea”, anunţă Guvernul.

În cadrul discuţiilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat nevoia de unitate şi solidaritate resimţită în prezent la nivelul continentului european, arătând că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a acţionat pentru a răspunde acestei necesităţi şi pentru consolidarea proiectului european şi a întăririi coeziunii între statele membre.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a subliniat atenţia pe care România o acordă libertăţii religioase şi a menţionat, în acest sens, conferinţa internaţională, organizată la începutul lunii iunie de Guvernul român, consacrată analizării modalităţilor de sprijinire a dialogului ecumenic şi cu organizaţiile religioase, inclusă în programul Preşedinţiei române a Consiliului.

14.30 La plecarea de la Palatul Cotroceni, Papa Francisc a coborât din maşina pentru a-i saluta pe oamenii care îl aşteptau în curte, fluturând steguleţe tricolore. El a dat mâna cu mai multe persoane, făcând chiar fotografii cu unele dintre acestea, şi i-a mângâiat pe cap pe câţiva copii care se aflau acolo. Papa Francisc a fost aplaudat de cei prezenţi în curtea Palatului Cotroceni, oamenii scandând „Vivat Papa”.

Ulterior, Suveranul Pontif s-a urcat din nou în maşină şi a plecat. Următorul moment al vizitei sale va avea loc la Palatul Patriarhiei.

12.25 Suveranul Pontif a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat cu onoruri militare. Șeful Bisericii Catolice fost primit în curtea palatului, unde a avut loc ceremonia de bun sosit, de către președintele Klaus Iohannis și soția acestuia, Carmen Iohannis. Șeful statului i-a șoptit cum să salute Garda de Onoare. Papa Francisc s-a conformat și a repetat după Iohannis: „Bună ziua!”

11.30 Papa Francisc a ajuns în România. Aeronava care îl transporta pe Suveranul Pontif de la Roma a ajuns la București, pe Aeroportul Otopeni. Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen Iohannis l-au întâmpinat la aeroport, transmiţându-i Suveranului Pontif că este o plăcere prezenţa acestuia pe pământ românesc. Papa Francisc a fost aşteptat pe Aeroportul „Henri Coandă” Bucureşti de sute de persoane, fiind întâmpinat şi de doi copii, frate şi soră, în vârstă de 12 şi 13 ani, îmbrăcaţi în port popular, greco catolici, din familia unui erou al neamului, Augustin Vişa, care a fost arestat pe vremea lui Antonescu.

09.30 Avionul a decolat de pe aeroportul Fiumicino și urmează să aterizeze la Aeroportul Otopeni în jurul orei 11.30. Papa Francisc a urcat în avionul care îl aduce în București, de pe aeroportul Fiumicino din Roma. La urcarea în aeronava Alitalia, Suveranul Pontif a fost protagonistul unui moment amuzant: când s-a întors să-i salute pe cei rămași acasă, veștmântul a fost luat de vânt și i-a acoperit fața. Papa a zâmbit și a intrat apoi în avion.

harta-papa

07.00 Vizita în România va fi a 29-a călătorie apostolică a Papei Francisc. Suveranul Pontif se va afla în ţara noastră de vineri până duminică, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Astăzi, 31 mai, Bucureștiul va fi orașul vizitat de Papa Francisc.

Mesajul înaintea vizitei

„Dragi fraţi şi surori din România! Mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va duce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură şi doresc încă de pe acum să vă adresez salutul meu cel mai cordial. Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate, şi le mulţumesc Preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru că m-au invitat şi pentru deplina colaborare. Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu Patriarhul şi cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu păstorii şi credincioşii catolici”, a spus Papa Francisc.

„Legăturile de credinţă care ne unesc vin încă de la Apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care potrivit tradiţiei a adus credinţa pe pământul vostru. Fraţi de sânge, au fost fraţi şi în vărsarea sângelui pentru Domnul. Şi printre voi au fost atâţia martiri, chiar în timpurile recente, precum cei şapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama Fericiţi. Faptul pentru care au suferit, până la jertfirea vieţii, este o moştenire mult prea preţioasă ca să fie uitată. Şi este o moştenire comună, care ne cheamă să nu ne îndepărtăm de fratele care participă la ea. Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi. Ştiu că mulţi pregătiţi vizita mea în mod intens şi vă mulţumesc din inimă. Vă asigur că vă stau aproape în rugăciune vouă tuturor şi vă dau Binecuvântare mea. Şi vă cer, vă rog, să vă rugaţi pentru mine! Să ne vedem cu bine!”, a spus Papa Francisc.

INFORMAȚII LEGATE DE VIZITA PAPEI 

„Papa vine o dată la câteva zeci de ani, cred că trebuie să fim cu inima deschisă… Cine e nemulţumit să intre pe site-ul Vaticanului şi să facă o plângere acolo. Noi facem recomandări, Inspectoratul a decis închiderea şcolilor. Rămâne la latitudinea fiecărei instituţii legat de suspendare cursurilor de joi”, a declarat Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei.

  • Școlile din București, închise cu ocazia vizitei Papei Francisc. Instituţiile de învăţământ, publice şi private, vor fi închise vineri, „reuşind să eliminăm o problemă foarte mare, aceea a accesului în zonele care sunt afectate de măsurile organizatorice ce la nivelul Municipiului Bucureşti”, a spus Bădulescu.
  • Cele mai importante activităţi de masă la care va participa Papa Francisc la Bucureşti vor avea loc la ora 17.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde, împreună cu Patriarhul Daniel, va saluta mulţimea, şi la ora 18.10, la Catedrala Sf. Iosif, unde va prezida Sfânta Liturghie, apoi va porni spre Piaţa Victoriei.
  • Sfânta Liturghie va începe la ora 18.10 şi va dura aproximativ 1 oră şi 20 de minute. Suveranul Pontif va părăsi Catedrala, va urca în papamobil şi va ieşi în strada General Berthelot, apoi va merge pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.
  • Accesul în zona Catedralei Sf. Iosif va putea fi făcut în intervalul orar 12.30 – 16.30, şi până la 17.30, în sectoarele din Piaţa Revoluţiei.
  • Restricții în trafic. Traficul va fi restricţionat pe mai multe străzi din jurul catedralei, începând cu ora 11.00, iar Calea Victoriei, începând cu ora 16.00. Riveranii sunt rugaţi să nu îşi parcheze maşinile de pe străzile vizate. În caz contrar, ele vor fi mutate şi nu va exista o contravenţie.
  • 25.000 de oameni sunt așteptați. Nouăsprezece sectoare sunt dedicate celor 25.000 de persoane care s-au înscris prin intermediul platformei, iar pentru acestea vor fi nouă puncte de acces.
  • Este necesar ca oamenii să aibă asupra lor un document de identitate. Facilităţi vor deservi toate sectoarele – toalete ecologice, coşuri de gunoi, puncte de alimentare cu apă. Ţinuta decentă şi un comportament adecvat se numără între cerinţe. Vor fi amenajate zone speciale, pregătite pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru familii cu copii mici.
  • Este interzis accesul participanţilor în sectoare cu băuturi alcoolice, obiecte contondente, cu animale de companie.
  • După control de securitate, fiecare persoană va primi la intrarea în sectorul unde a fost arondat sacul pelerinului – care va conţine o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ cu drapelul, pe o parte, şi însemnele Vaticanului, pe alta, broşura cu programul, precum şi texte care vor fi citite şi cântate şi o decadă de rosariu.
  • Cincisprezece ecrane de diferite dimensiuni, dintre care două din partea Primăriei, vor fi amplasate în centrul oraşului.
  • Traseul exact al Papei Francisc, păstrat secret din motive de securitate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.