Sub ochii lui Grindeanu! CFR Călători a fentat legea ca să lungească mandatul directorului Preoteasa

Traian Preoteasa FOTO Club Feroviar

Numire extrem de controversată la CFR Călători. Traian Preoteasa, care nu este străin de starea dezastruoasă a companiei de stat, a fost reconfirmat în funcție, printr-un nou mandat provizoriu acordat de Consiliul de Administrație. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, deși criticase în repetate rânduri instituția păstorită de Preoteasa, a închis ochii la reconfirmarea acestuia în funcție.

CFR Călători, compania publică îngropată în datorii, care reușește să supraviețuiască doar cu ajutoare de stat, își merită soarta. Traian Preoteasa, personajul controversat, care conduce, cu mandat provizoriu, CFR Călători de circa 2 ani, a fost reconfirmat recent în funcție, printr-o manevră șmecherească (unii spun ilegală!) a Consiliului de Administrație al companiei.

Compania condusă de Preoteasa nu face investiții semnificative, nu oferă servicii de calitate, însă reușește să-și răsplătească angajații cu salarii foarte mari.

Traian Preoteasa a fost în trecut și directorul CFR Marfă, o altă companie înglodată în datorii.

Consiliul de Administrație al CFR Călători, două decizii contrare într-o singură zi

Inițial, în ședința din 17 august 2023, membrii Consiliului de Administrație al CFR Călători au refuzat să-i prelungească mandatul lui Traian Preoteasa la conducerea operatorului feroviar de stat, pentru că legea nu permitea asta.

În aceeași zi însă, Consiliul de Administrație a mai încropit rapid o ședință în care a aprobat cu ochii închiși un nou mandat pentru directorul general. Ce s-a întâmplat între cele două ședințe și ce i-a „convins” pe membrii Consiliului să-și dea girul pentru controversatul personaj nu știm, doar putem bănui. O manevră de care ne întrebăm dacă ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu are cunoștință. Același Grindeanu care nu rata, practic, nicio ocazie să critice compania condusă de Preoteasa pentru managementul dezastruos, tradus, printre altele, în servicii execrabile oferite călătorilor.

Legile statului NU se aplică și la CFR Călători

Ca să-l confirme pe post pe Traian Preoteasa, membrii CA CFR Călători au recurs la o „golănie”. Au interpretat legea atât de „original”, încăt și ultimul student de la Drept s-ar prăpădi de râs (dacă n-ar fi de plâns).

Până în iunie 2023, când legislația a fost modificată, un director al unei companii publice putea fi numit provizoriu până la finalizarea procedurii de selecție, în limita a maximum două mandate succesive, care să nu depășească 10 luni. Legea nu prevedea însă și sancțiuni pentru depășirea perioadei de provizorat a unui director. Iar Traian Preoteasa a depășit cu mult cele 10 luni, ocupând postul de director general al CFR Călători încă din toamna anului 2021, când l-a înlocuit pe Ovidiu Vizante.

Astfel, potrivit Art. 642 din Ordonanța de urgență 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, „În cazul în care au fost delegate atribuţii de conducere a întreprinderii publice către directori, iar postul/posturile de director rămâne/rămân vacant/vacante, consiliul de administraţie poate desemna un director provizoriu până la finalizarea procedurii de selecţie, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă. Durata mandatului este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni.

În iunie 2023, înainte cu două luni ca CA să-i acorde lui Preoteasa un nou mandat, a intrat în vigoare Legea 187/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, care prevede că interimatul unui director general nu trebuie să depășească 12 luni. În caz contrar, membrii consiliilor de administrație care nu respectă legea vor fi sancționați.

Art. 39 din Legea 187/2023: Depăşirea perioadei maxime de 12 luni de mandat provizoriu pentru o poziţie de director constituie contravenţie, dacă fapta nu constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă pentru preşedintele consiliului de administraţie sau pentru membrii consiliului de administraţie, în cuantumul stabilit la art. 591 alin. (2). În plus, mandatul directorului provizoriu încetează de drept la împlinirea perioadei de 7 luni, dacă mandatul său provizoriu nu a fost prelungit conform prevederilor alin. (3), şi în orice caz la expirarea celor 12 luni pentru interimatul aceleiaşi poziţii.

Așadar, lui Traian Preoteasa nu i mai putea prelungi mandatul nici pe legislația veche, nici pe cea nouă. Cu toate acestea, Departamentul Juridic al CFR Călători a venit cu o interpretare dâmbovițeană a principiilor de Drept: legea nu se aplică retroactiv!?!

Este evident pentru oricine că în acest caz nu este vorba de nicio retroactivitate. Legea a intrat în vigoare în iunie 2023, iar Preoteasa a fost reconfirmat în august 2023. La momentul reconfirmării, mandatul de director interimar depășise deja 12 luni (cum scrie legea în vigoare) și nu mai putea fi prelungit!

Bugetar de lux

Nu încape îndoială că Traian Preoteasa este unul dintre bugetarii de lux ai României. Nu-i judecăm calitățile de manager, dar este de necontestat că CFR Călători se află pe marginea prăpastiei și reușește să supraviețuiască doar cu ajutoare de stat.

În 2021, atunci când conducea CFR Marfă, Traian Preoteasa a câștigat din leafă 176.032 lei. La CFR Călători, a avut salariu chiar mai mare. Potrivit, declarației de avere, Preoteasa a încasat, în 2022, nu mai puțin de 215.000 de lei. 

Din februarie 2023, Preoteasa face parte și din Consiliul de Administrație al Metrorex, sinecură pentru care primește lunar o indemnizație de 5.345 de lei (sinecură – slujbă, funcție bine retribuită, care cere munca minimă sau nu cere nicio muncă).

În bănci, șeful CFR Călători mai are circa 100.000 de euro. Închirierea apartamentelor îi mai aduce acestuia 105.000 de lei.

Preoteasa are și proprietăți valoroase – o vilă imensă, două apartamente la fel de mari și un autoturism de lux marca Audi.

Împrumuturi pentru prieteni controversați și rate la bancă mai mari decât veniturile

Așa de prosper este șeful CFR Călători, încât și-a împrumutat și apropiații cu sume mari de bani, pe perioade foarte mari de timp, ca la bancă.

Încă din 2013, potrivit declarației de avere, pe când era doar un simplu consilier la CFR SA, Traian Preoteasa l-a împrumutat pe Cristinel Dumitru Ducu cu 55.000 de euro. Ducu este un om de afaceri controversat, cel care s-ar afla în spatele firmei SC Energocarb, din Mehedinți, firmă despre care presa locală scria în 2018 că a intrat în atenția DNA pentru un contract cu dedicație privind achiziția de cărbune de către compania de stat, CET Govora. În ultima declarație de avere, din iunie 2023, datoria lui Ducu a rămas neschimbată – 55.000 de euro. În 2014, Preoteasa l-a împrumutat cu 25.000 de euro pe fostul general SPP Florian Mihai Șucată, personaj extrem de controversat, care a ieșit din serviciu pe ușa din dos, după cum a relatat presa. Opt ani mai târziu, șeful CFR Călători nu se grăbește să-și recupereze banii, Șucată încă datorându-i 20.000 de euro. Tot cu 25.000 de euro l-a împrumutat Preoteasa și pe Tudor Mihai Câmpeanu, în 2014. Nici de la acesta șeful CFR Călători nu s-a grăbit să ceară banii. În 2023, Câmpeanu figurează cu aceeași datorie către Preoteasa.

Numeroase semne de întrebare ridică și datoriile lui Traian Preoteasa, a scris Newsweek România.

Posibil conflict de interese?

Printre cei împrumutați cu dărnicie de Traian Preoteasa se mai numără Allchim Co SA, o firmă de asemenea controversată.

În 2010, Allchim DDD Co SA, fosta Allchim Co SA, societate de deratizare din Constanța, patronată în trecut de un alt debitor al șefului CFR Călători, generalul SPP Florian Mihai Șucată, a împrumutat de la Traian Preoteasa nu mai puțin de 80.000 de euro. Doi ani mai târziu, împrumutul acordat de Preoteasa firmei Allchim DDD Co SA a crescut la 100.000 de euro. Presupunem că firma lui Șucată a returnat împrumutul abia nouă ani mai târziu, în 2019, când nu mai este menționată în declarația de avere a lui Preoteasa.

Allchim DDD Co SA este patronată în prezent de fiica generalului Șucată, Oana Bajdechi, și de ginerele acestuia Ionuț George Bajdechi. În trecut, din acționariatul firmei a mai făcut parte un alt datornic (uitat) al șefului CFR Călători, Dumitru Cristinel Ducu.

Allchim DDD Co SA, abonată de ani de zile la contracte pe bani publici, derulează contracte cu Metrorex SA, acolo unde creditorul Traian Preoteasa este membru în Consiliul de Administrație. Dacă este un conflict de interese trebuie să constate inspectorii Agenției Naționale de Integritate.

Printre instituțiile publice care au alimentat conturile firmei familiei Șucată se numără, pe lângă Metrorex, Nuclearelectrica SA, Primăria Constanța, Universitatea București, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Constanța, Compania de transport public Constanța, ASE București, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul de Interne, primării de sector din Capitală și multe altele…

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.