Organizația pentru drepturile omului APADOR-CH: condamnarea lui Piedone, gravă eroare judiciară

Un raport al Organizației pentru drepturile omului APADOR-CH atrage atenția asupra gravelor erori judiciare comise în cazul condamnării primarului Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv.

În raportul său, APADOR-CH a criticat dur sistemul de justiție din România, practicile procurorilor care țin dosarele de corupție până se prescriu, dar și intruziunea serviciilor de intelligence în sistemul electoral, notează jurnaliștii de la Jurnalul.ro.

Organizația a avertizat că, prin modificări legislative, s-a ajuns în România să avem drept de vot cu voie de la SRI și sub supravegherea tehnică a STS, în mod abuziv.

Piedone, aruncat în închisoare pentru o faptă care s-a dovedit că nu există

Una dintre cele mai grave situații semnalate în raportul anual de APADOR-CH este închisoarea pentru fapte care nu există, referitor la cazul primarului Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone. „Primarul sectorului 5 din Capitală, Cristian Popescu Piedone, condamnat inițial în procesul Colectiv la 8 ani de închisoare, a fost achitat de Curtea Supremă, pe motiv că infracțiunea de care era învinuit nu a existat. Condamnarea pentru o infracțiune inexistentă este una dintre cele mai mari greșeli ale sistemului judiciar și este de natură să afecteze grav încrederea publicului în sistemul judiciar. În plus, în acest caz condamnatul fusese și încarcerat mai mult de un an”, arată raportul ONG-ului.

Procurorii și „metoda prescripțiilor”

Foarte grave sunt și prescrierile pe bandă rulantă, pe care le fac posibile procurorii și nicio instituție nu-i poate opri, mai arată Jurnalul.ro. APADOR-CH a subliniat că 2023 poate fi desemnat „Anul prescrierilor”, pentru performanțele uluitoare ale procurorilor care au reușit să lase liberi mii de corupți, doar pentru că le-au ținut dosarele până când faptele s-au prescris.

„Deoarece Parlamentul nu și-a făcut treaba timp de 4 ani (2018-2022), și nu a adus modificările cerute de CCR la Codul penal, o mulțime de dosare de corupție au fost închise ca urmare a prescrierii termenelor. Presa a raportat că numărul cazurilor „soluționate” în acest mod s-a ridicat la peste 5.000 și a inclus politicieni și oameni de afaceri acuzați de corupție. Încă un motiv de scădere a încrederii populației în justiție”, arată organizația.

Rapoartele APADOR-CH au rol de prevenție

Documentul APADOR-CH reprezintă contribuția României la Raportul privind statul de drept transmis Comisiei Europene, alături de alte 36 de organizații neguvernamentale din UE. Statul de drept în UE a continuat să se deterioreze și în 2023, pe fondul slăbirii mecanismelor democratice de control, chiar sub bagheta guvernelor, conform celui mai recent Raport privind statul de drept publicat astăzi de Liberties.

Este cea de-a cincea ediție, din 2019 încoace, și identifică cele mai flagrante probleme ce vizează justiția, combaterea corupției, libertatea presei, siguranța jurnaliștilor, controlul și echilibrul puterilor în stat, spațiul civic și preocupările sistemice privind drepturile omului în Uniunea Europeană în 2023.

Analiza este rezultatul colaborării între 37 de organizații pentru drepturile omului care acoperă 19 țări UE și este cel mai aprofundat exercițiu de „raportare din umbră” cu privire la statul de drept de către o rețea independentă de organizații civice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.