Lista celor 16.000 de „patrioți”, decorați de Președinție și premiați cu locuri de veci gratuite

Cotroceni

Președintele poate acorda, în baza unor propuneri, distincții pentru românii care se evidențiază prin patriotism sau realizări deosebite. Printre patrioți să găsesc corupți sau persoane care nu recunosc statul român.

Trei dintre cei peste 16.000 de români decorați de Ion Iliescu în ultimul său mandate la Cotroceni (2000-2004) au fost deposedați la sfârșitul lunii trecute de titlurile onorifice după ce Klaus Iohannis a considerat că Irina Socol, Eugen Pena și Traian Oprea, nu mai merită acest onor în urma condamnărilor pentru corupție.

Au avut parte de onor militar în pușcărie

Ultimii doi, Pena și Oprea, sunt foşti directori generali ai Hidroelectrica. Au fost condamnaţi, în februarie 2016, la șapte ani de închisoare pentru contractele care au adus prejudicii compania de stat. Ei dețineau Ordinul ”Servicul Credincios” în rang de Cavaler de către fostul preşedinte Ion Iliescu în noiembrie 2002, respectiv decembrie 2004.

Irina Socol, fondatoarea companiei IT Siveco, a fost condamnată definitiv, în mai 2016, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Ea a fost decorată cu Ordinul ”Pentru Merit” în rang de Cavaler în februarie 2003.

Citește și Președintele Iohannis o lasă fără decorație pe Irina Socol, fondatoarea SIVECO! Ea e condamnată pentru evaziune fiscală

Printre drepturile celor care primesc aceste distincție se numără și onorurile militare, locuri în față la manifestările de 1 Decembrie, acces gratuit la spectacolele organizate de primării și locuri de veci. Astfel, în urma distincțiilor primite de Pena și Oprea ei aveau, conform Legii 29 din anul 2000, gradul asimilat de locotent în Armata Română și ar fi trebuit să primească onoruri și pe perioada detenției. În schimb, Irina Socol a avut un grad de sublocotenent pentru distinția sa. Aici trebuie amintit că doar Ion Iliescu a acordat aproape 16.100 de distinții, fiind primul președinte care a putut acorda aceste recompense.

Mii de premianți

Dintre cele trei distincții pe care le acordă președintele, “Steaua României” este cea mai importantă (se pot premia maximum 3.650 de persoane fizice sau juridice), urmată de “Serviciul Credincios” (5.500) și “Pentru Merit” (7.500). În total, sunt 16.650 de astfel de onoruri care pot fi acordate de la Cotroceni.

Cazurile de persoane controversate care au fost premiate cu onoruri care se acordau la început, în partea a doua a secolului XIX, pentru patriotism nu se rezumă doar la Irina Socol și directorii Hidroelectrica. Șerban Mihăilescu, zis „Micky Șpagă”, Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Tărăcila, Ion Solcanu, Dan Iosif, Hildegard Puwak, Irina Jianu, Miron Mitrea, Șerban Brădișteanu și Rodica Stănoiu sunt și ei pe lista patrioților.  Și Adrian Năstase a primit, în 2002, Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Anul trecut, șeful statului i-a retras „Steaua României în grad de cavaler” primită de europarlamentarului Laszlo Tokes pentru că acesta nu recunoaște nici măcar România și nici constituția statului nostru. El a fost premiat de Traian Băsescu în 2009.

Propunerile pentru locurile de veci

Propunerile pentru acordarea acestor onoruri le fac: președinții Senatului și Camerei Deputaților, premierul, miniștri și șefii de instituții publice din toate domeniile de activitate. Preşedintele României poate să confere decoraţii şi din proprie iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin legea 29 din anul 2000.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.