La 5 ani de la tragedia din Colectiv, nu s-a găsit niciun vinovat

Colectiv
Sursa: Google

Se împlinesc cinci ani de la incendiul teribil din Clubul Colectiv care a luat 65 de vieţi, a mutilat suflete, a distrus destine şi a şocat o lume întreagă. Vinovaţii pentru suferinţa uriaşă nu au fost încă pedepsiţi.

Expertizele complicate, numărul mare de răniţi şi de rude ale celor decedaţi, chichiţele avocăţeşti, problemele de procedură, într-un astfel de caz fără precedent fac ca soluţionarea dosarelor să fie anevoioasă.

În continuare mii de clădiri funcţionează fără autorizaţie de incendiu, iar spitalele româneşti sunt încă bântuite de infecţii.

CITEȘTE ȘI Europarlamentarul Dan Motreanu anunță când ar putea veni în România vaccinul împotriva COVID-19

Colectiv, 5 ani de procese

Cel maj dureros pentru supraviețuitorii din Colectiv și pentru rudele celor care și-au găsit sfârșitul în teribilul incendiu este că la 5 ani de la tragedie vinovații nu sunt încă după gratii.

Judecarea apelului în dosarul Colectiv la Curtea de Apel Bucureşti, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, a început în septembrie cu o amânare.

Colectiv, Tragedia din clubul Colectiv

Pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

CITEȘTE ȘI Icoana Făcătoare de minuni a plâns din nou în ziua Sfântului Dimitrie

Răniții din Colectiv, tratament medical gratuit pe viață

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor tragediei de la clubul Colectiv vineri, 30 octombrie, în ziua în care se împlinesc 5 ani de la incendiul în urma căruia și-au pierdut viața 65 de tineri.

„Exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care extinde perioada pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat miercuri Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Parlamentul a adoptat la jumătatea lunii octombrie un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

„Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiect.

Filmul tragediei

În seara de 30 octombrie 2015, la 22.30, se declanşa incendiul care avea să însemne iadul pentru sutele de tineri din clubul Colectiv, de pe strada Tăbăcarilor numărul 7, în sectorul 4 al Capitalei. Focul a izbucnit de la artificiile folosite în timpul concertului, flăcările extinzându-se cu repeziciune pe stâlpii îmbrăcaţi în burete şi apoi la plafon. Totul în mai puţin de 30 de secunde.

colectiv, Scandalul imaginilor din Colectiv

Primul apel la 112 care a anunţat incendiul a fost înregistrat la ora 22.32. Unii dintre cei care au participat la concert şi-au dat seama de dimensiunea tragediei şi au reuşit să iasă afară. Dar, din cauză că în club s-a permis intrarea unui număr de aproape 400 de persoane, mult peste capacitatea maximă, evacuarea s-a făcut foarte greu, iniţial pe o uşă îngustă, apoi fiind deschisă o altă ieşire la presiunea mulţimii. Astfel, primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gaze emanate au început să iasă din club, fiind ajutate iniţial de locuitorii din zonă care veniseră cu găleţi de apă.

La ora 22.42, primele două ambulanţe şi maşini de pompieri au ajuns la clubul Colectiv. Personalul medical din ambulanţe şi cel de gardă de la Maternitatea Bucur, aflată la câţiva metri de clubul Colectiv, au acordat primul ajutor persoanelor grav afectate şi celor aflaţi în stop cardiorespirator, victimele fiind resuscitate chiar în stradă. Cei arşi, mulţi fără haine, încercau să blocheze ambulanţele, implorând să intre mai mulţi într-o salvare.

Câţiva tineri cu arsuri foarte grave au decedat însă pe caldarâm, în ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. În următoarele minute, au ajuns la locul incendiului peste 20 de ambulanţe care au început să transporte pacienţi, iniţial la Spitalul Universitar, ulterior şi la alte unităţi medicale. Autorităţile au anunţat atunci 27 de morţi.

Dintre cei 172 de răniţi care au ajuns la spital, au fost internaţi 147, aproape 100 fiind în stare critică şi gravă. La o lună după incendiu, numărul morţilor a ajuns la 60, în timp ce în spitale din Bucureşti şi din străinătate se mai aflau internaţi 67 de răniţi din Colectiv. Ulterior, alţi cinci răniţi au sfârşit pe patul de spital, ridicând bilanţul victimelor la 65.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.