EXCLUSIV Mafia azilelor, finanțată de Guvernul Ciucă. 7000 lei/lună pentru „îngrijirea” unui bătrân

România nu dispune de un sistem de suport adecvat pentru persoanele în vârstă, iar de acest lucru profită mafia azilelor. Mafia azilelor a luat avânt după ce guvernul Ciucă a aprobat, prin hotărâre de guvern, umflarea la niveluri amețitoare a standardelor de cost pentru bătrânii instituționalizați.

Articol realizat de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

Direcțiile de asistență socială au devenit vaca de muls a unor afaceriști veroși. Pentru ca bătrânii din centrele de plasament să fie îngrijiți cum trebuie, autoritățile au crescut standardele de cost. A fost însă doar un pretext, pentru că banii, în mare parte, s-au dus în buzunarele unor afaceriști veroși, precum Ștefan Godei.

Datele statistice o arată foarte clar. Dacă în 2008, afacerile firmelor cu cod CAEN 8730 (Activităţi ale căminelor de bătrâni si ale căminelor pentru persoane aflate in incapacitate de a se ingriji singure) nu depăşeau 4,61 milioane lei, după creșterea sumelor alocate de guvern pentru îngrijirea persoanelor aflate în incapacitate de a se îngriji singure, acestea au explodat: anul trecut afacerile cu bătrâni au trecut de graniţa a 200 de milioane de lei.

Guvernul Orban a pus bazele afacerii cu bătrâni

Mafia azilelor a fost atrasă în această afacere după ce, în 2020, Guvernul Orban a emis HG 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.  

Practic, prin semnătura premierului de la acea vreme, Ludovic Orban, subvențiile statului pentru serviciile destinate persoanelor vârstnice au fost dublate. Astfel, de la 1982 lei/lună (23.784 lei/an) cât stabilise Guvernul Cioloș în 2015, prin HG 978/2015, serviciile destinate persoanelor vârstnice dependente, încadrate în gradele de dependenţă IA, IB şi IC au ajuns la 4.212 lei/lună (50.554 lei/an).  

Inutil să mai spunem că multe dintre familiile de români au venituri lunare mai mici de 4.200 lei și reușesc să-și asigure toate cheltuielile și nu doar pentru o singură persoană, fie ea și cu nevoi speciale. Fără să mai spunem că tratamentele pentru boli cronice, specifice personelor vârstnice, sunt decontate integral de stat.

Guvernul Ciucă contribuie la bunăstarea mafiei azilelor

De parcă nu era de ajuns, în octombrie 2022, Guvernul Ciucă a modificat HG 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.  

Astfel, prin HG 1253/2022 subvențiile statului pentru persoane vârstnice au crescut la niște sume amețitoare, bani care se duc în buzunarele unor afaceriști.

De la 4.212 lei/lună (50.554 lei/an), Guvernul Ciucă a crescut subvenția statului pentru servicii destinate persoanelor vârstnice dependente, încadrate în gradele de dependenţă IA, IB şi IC, la 7.040 lei/lună (84.488/an). Actualizarea a fost aprobată prin HG 1253/2022, de Nicolae Ciucă, la propunerea ministrului muncii, Marius Budăi. Suma aprobată de guvern a deschis apetitul mafiei azilurilor. Astfel dacă proprietarii onești de azile de bătrâni încasează între 3000 și 4000 de lei/lună de la familiile care își duc bătrânii care au nevoie de îngrijire pe cheltuiala familiei, fără să apeleze la DGASPC, pentru cazul bătrânilor singuri ajunși dependenți de îngrijiri, mafia azilelor poate încasa peste 7000 de lei/lună pentru fiecare bătrân. Astfel pentru un bătrân cu o pensie de 1500 lei, îngrijit cu 7040 lei/lună, 900 lei sunt plătiți din pensie (60%), iar diferența de 6140 lei este plătită, lunar, de Direcția Generală de Asistență Socială (DGASPC). Dacă bătrânul nu are pensie, nici aparținători, statul plătește suma integral (7040 lei/lună). Sumă care a intrat în buzunarele mafiei!

Mai mult, prin aceeași hotărâre se dă posibilitatea creșterii și mai mult a acestor subvenții, printr-o simplă semnătură de ministru.

„În funcţie de dinamica cheltuielilor ce compun standardele de cost prevăzute în anexele nr. 1 – 4, precum şi de particularităţile în evoluţie ale serviciilor sociale şi de standardele de calitate aferente, prezenta hotărâre se modifică şi se completează în mod corespunzător, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi, după caz, a Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse”, prevede Art. 6 din HG 1253/2022.

Subvenții nejustificat de mari

Sumele aprobate de Guvernul Ciucă sunt nejustificat de mari, după cum o recunosc chiar cei din branșa afacerilor cu bătrâni.

„Sunt sume uriașe, care nu pot fi justificate în niciun fel”, ne-a declarat directoarea unui centru privat de îngrijire a persoanelor vârstnice, care nu primește subvenții de la stat.

Potrivit acesteia, taxa lunară maximă percepută de centrul pe care îl conduce, pentru o persoană vârstnică dependentă, este de 3.500 lei, bani din care sunt acoperite toate cheltuielile, inclusiv partea de profit, pentru că, să nu uităm, vorbim despre o afacere privată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.