De la Țigareta 1, la afaceri cu țigări de foi. „Industria” în care personaje controversate fumează la separeu

Sofocată de taxe și, deopotrivă, de contrabandă, industria tutunului românesc se zbate să supraviețuiască. Dincolo de apetitul Guvernului de a suprataxa această activitate, rămân de semnalat personajele dubioase care roiesc în nișa de lux a industriei.

De această situație profită rețelele de contrabandă, care fac profituri uriașe. Cei ce pierd sunt, evident, consumatorii. Există deja un decalaj masiv între prețurile unui pachet de țigări din România versus prețurile unuia din țările vestice raportate la veniturile populației, iar acest dezechilibru se va adânci, avertizează antreprenorii din industrie.

Zona fumatului de lux, dominată de personaje „cu scheleți în dulap”

Dacă toată atenția opiniei publice este concentrată doar asupra marilor producători și a importatorilor de țigarete, pe nișa de lux a trabucurilor, țigărilor de foi și a accesoriilor pentru tutun bântuie o liniște în care se mișca în voie afaceriștii controversați.

La o privire mai atentă asupra comerțului cu țigări de foi și accesorii pentru tutun de la noi din țară reiese cât se poate de clar că zona aceasta, care se adresează consumatorilor produselor de lux, a fost și încă mai este legată de trecutul controversat al unora dintre exponenții industriei de profil.

Iată de exemplu, două companii de top din comerțul de țigări de foi și alte produse de lux din România! El Unico Paradis și compania soră Brands International sunt două dintre firmele în care s-a rebrenduit Wael El Ghadban, personaj care a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție și care chiar a fost vizat de o anchetă penală.

Cel mai cunoscut caz de fraudă în care a fost menționat El Ghadban a fost binecunoscuta „Țigareta 1”, primul mare scandal de corupție din România de după Revoluție, prin care au fost introduse ilegal în țară containere de țigări în valoare de zeci de miliarde de lei vechi și care a inclus zeci de nume cunoscute în lumea anilor ’90, între care mai mulți oameni de afaceri cu origini în țările din Orientul Mijlociu.

Afacerea Țigareta 1

Iată ce scria presa despre unul dintre primele scandaluri de corupție din România post-decembristă:

Ca să nu rămână mai prejos de predecesorul său Ion Iliescu, Traian Băsescu și-a tras propriii lui traficanți de țigări de origine arabă, pe libane-zul Wael El Ghadban și pe elvețianul de origine palestiniană Karim Allan Bandack. El Ghadban s-a evidențiat în operațiunea „Țigareta 1”, implementată de armată.

Wael El Ghadban a fost partenerul de afaceri al lui Mike Nassar, eroul principal al afacerii „Țigareta 1”, asasinat în Brazilia, la Sao Paolo, pe 8 martie 2002. Până la o vreme, Nassar a fost omul lui Virgil Măgureanu (fostul șef SRI – n.r.) Măgureanu este omul lui Băsescu și și-a predat partidul la cheie, cu tot cu rămășițele rețelei de traficanți din „Țigareta 1”.

Cu patru ani înainte de a da colțul, Nassar a apucat să declare următoarele: „Mă voi răfui personal cu Virgil Măgureanu, dar numai în afara granițelor României. Deocamdată, el și cu Wael El Ghadban mi-au luat șase milioane de dolari, dar există multe mijloace să-i recuperez, știu eu cum. Eu afirm cu toată responsabilitatea că el este vinovat.

El voia bani și eu nu vreau să-i plătesc. Și, până la urmă, m-a presat prin intermediul (…) lui Wael El Ghadban. El Ghadban lucra pentru SRI și mai ales pentru Măgureanu personal. Și, că dovadă, toate țigările care s-au găsit în depozitele armatei erau pe firma Palesta, proprietatea lui El Ghadban. Acesta este în Romania și acum.

Măgureanu l-a ajutat foarte mult să obțînă cetățenie și un pașaport românesc. (…) Măgureanu a câștigat foarte mult după El Ghadban.

Eu nu vând țigări în țară, eu doar le aduc. El Ghadban se ocupa de vânzare. (…) El Ghadban are relații strânse cu politia, cu vama și mai ales cu Măgureanu. (…) El mai lucrează cu un partener străîn, un prieten de-al meu„.

Afacerea familiei El Ghadban este trecută pe numele – Wassila el Taher, precum și pe numele fiicei – Diana Jomana El Ghadban, o inginerie des întâlnită și printre afacerile din zona gri.

De la stânga la dreapta: Wassila el Taher, fiica Diana El Ghadban și Wael El Ghadban FOTO Instagram

Astfel, personaj al cărui nume era menționat în scandalul comerțului clandestin cu țigări, El Ghadban prezintă acum imaginea unui afacerist onest, care, nu-i așa?, își achită toate obligațiile fiscale – accize, licențe, taxe pentru angajați, contribuțiile CAS și celelalte contribuții pe care trebuie să le plătească statului.

Pare doar de lăudat că o persoană cunoscută în zona comerțului clandestin s-a lepădat cu totul de trecut.

Afaceri pe numele copiilor

Acesta nu este singurul caz de la vârful nișei țigărilor de foi și accesorii de tutun care ridică semne de întrebare. Zippo Store Collection, comerciant de accesorii pentru tutun și brichete Zippo, este controlat de un alt personaj din lumea arabă. Habib Kabil, născut în Anbar – Irak și cetățean român din ianuarie 2003, Habib Kabil a fost implicat în mai multe afaceri de comercializare produse din tutun și accesorii alături de asociata sa Mariana Mihaela Stoleru (cu care figura la același domiciliu). Sursele noastre spun că irakianul ar fi și astăzi la butoanele firmei Zippo, al cărei asociat unic este fiul său, Habib Nur-Kabil.

În 2015, alături de asociata sa de la acea vreme, Mariana Mihaela Stoleru, Kabil a fost implicat într-un litigiu penal în urma prejudiciilor aduse companiei General Business System SRL (Samsonite România).

De asemenea, în anul 2013, instanța din Timișoara a aprobat executarea silită împotriva celor doi în conflict cu aceeași companie, General Business System SRL.

Reprezentanții Samsonite România nu au oferit detalii despre caz.

După cum se poate observa, pare să se profileze un trend în ceea ce privește controversele care planează asupra celor ce controlează companiile de top din industria produselor de tutun de lux.

Polul” tutunului de la Satu Mare

O altă companie interesantă din afacerea produselor de lux din tutun este localizată în nord-vestul României. Primonet RO SRL Satu Mare este controlată de soții Grigore și Patricia Miclăuș, implicați într-o țesătură complicată de business-uri și relații ecleziastice care depășesc frontierele României, ajungând până în Polonia, Statele Unite și Israel.

Grigore Miclăuș a fost asociat cu sora sa – Alexandra Ternar, în cadrul Rio Tutungerie SRL, care cuprinde activitatea a trei magazine, precum și în cadrul Gebral Consulting SRL. Miclăuș este asociat și cu tatăl său în cadrul Primorio Tub SRL, aceste ultime două societăți ocupându-se cu comerțul online.

Tatăl Patriciei Miclăuș – Nicolae Decsei, este un cunoscut personaj în Satu Mare. Fost ofițer, Decsei este în prezent președinte al Asociației Holocaustului din Transilvania de Nord, după cum a dezvăluit presa.

Nicolae Decsei a fost de asemenea consilier juridic al Uniunii Județene a Cooperativelor Agricole de Producție (UJCAP), precum și al Direcției Agricole Satu Mare, iar ulterior a lucrat pentru Comcereal SA până la pensionare.

Pe măsură ce ne apropiem de implementarea noilor reglementări fiscale în industria tutunului, impactul lor asupra segmentelor mai mici, precum piața țigărilor de foi, rămâne un subiect de mare interes, într-o industrie deja marcată de dezechilibre și provocări.

Vom rămâne pe firul evenimentelor și al informațiilor, cu scopul de a oferi o perspectivă completă și echilibrată, care să ajute cititorii să înțeleagă nu doar cifrele și politicile, ci și impactul acestor decizii, dar mai ales factorii contextuali ai unor astfel de transformări.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.