Cum încearcă sinecuriștii să-și betoneze funcțiile la Compania de Infrastructură Rutieră

Cristian Pistol

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este stat în stat. Directorul companiei Cristian Pistol, numit politic și beneficiar al unor numeroase sinecuri de-a lungul carierei sale, încearcă să permanentizeze pe post propria consilieră.

Asta cu toate că, oriunde în lume, inclusiv în România, consilierii personali ai șefilor de instituții publice părăsesc posturile odată cu cei care i-au angajat.

Cunoscut public drept omul fostului premier Florin Câțu, sinecuristul Cristian Pistol (PNL) are grijă, la rândul său, de cei apropiați. El a vrut să schimbe regulile de dragul consilierei sale personale, Ecaterina Manolache. Pistol a vrut să o permanentizeze pe post, adică să-i schimbe contractul pe o perioadă nedeterminată, ne-au dezvăluit surse apropiate negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă.  

Asta după ce, anul trecut, Consiliul de Administrație al CNAIR stabilise în mod expres că directorul general și directorul general adjunct ai compnaiei nu-și pot angaja consilierii personali decât pe perioada aferentă mandatelor acestora.

Surse din cadrul CNAIR spun că toate documentele instituției trec prin  mâinile consilierei personale a directorului general, cei doi lucrând până târziu, după plecarea angajaților. Din acest motiv, potrivit acelorași surse, angajații s-au plâns că plățile pentru mai multe contracte au fost întârziate.

Pistol vrea să asigure viitorul consilierei sale personale

În cadrul negocierilor pentru elaborarea noului contract colectiv de muncă, aflate în plină desfășurare,directorul general Cristian Pistol a strecurat mai multe prevederi, menite să aducă avantajeze anumiți angajați.

Concret, Pistol a propus ca propria consilieră să fie angajată pe perioadă nedeterminată, astfel încât Manolache să rămână pe leafa substanțială de la stat și după plecarea sa din companie.

Posturile de consilier director general director/ general adjunct vor fi ocupate pe perioadă nedeterminată, fiind aplicabile prevederile Capitolului III. Secțiunea 1. Angajarea personalului.

Salariații care ocupă funcțiile de consilier director general/ general adjunct pe perioadă nedeterminată la data intrării în vigoare a prezentului C.C.M., vor fi menținuți pe funcția ocupată, conform contractului individual de muncă încheiat, este propunerea șmecherească făcută de directorul CNAIR pentru modificarea contractului colectiv de muncă. 

În forma aprobată de CA al CNAIR, contractele de muncă ale consilierilor personali ai directorilor expiră odată cu schimbarea din funcții a șefilor companiei: „Posturile de consilier director general/director general adjunct vor fi ocupate pe perioadă determinată, dar nu mai mult decât mandatul Directorului General/Directorului General Adjunct”.

O mână spală de alta…

Zicala „O mână spală pe alta” e valabilă mai ales în politică. Politicienii și cei care gravitează în jurul lor sunt legați printr-o rețea invizibilă de conexiuni.

Ca și șeful său de la CNAIR, Ecaterina Manolache a beneficiat de numeroase funcții în aparatul administrativ central. Manolache este vicepreședinte PNL sector 5 și a candidat la Consiliul General din București, la alegerile locale 2020.

Ecaterina Manolache a fost și consiliera fostului secretar general al Guvernului Horațiu Gorun, cunoscut drept un apropiat al fostului ministru de Finanțe Dan Vâlceanu. Cei doi ar fi fost unii dintre cei care l-au susținut, ulterior, pe Cristian Pistol pentru a fi numit secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Ecaterina Manolache a acupat numeroase funcții în aparatul central

Cristian Pistol a adus-o cu el la CNAIR pe Ecaterina Manolache de la OPCOM SA, operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale. Pistol era președintele Consiliului de Administrație (CA) al OPCPM, iar Manolache, membru CA.

Până de curând, Manolache a fost și în CA al Formenerg, o altă societate patronată de Transelectrica.

Presa a dezvăluit că Ecaterina Irina Manolache, pe când era consilier al ministrului Justiției Stelian Ion, a fost cercetată de DIICOT.

Ea ar fi acționat pentru ștergerea sau anonimizarea rezultatelor unui concurs susținut în trecut și pe care îl câștigase cu note foarte mici. Aceasta ar fi fost ajutată de departamentul IT din Ministerul Justiției. În urma dezvăluirilor sursei citate, Manolache a dispărut din organigrama de la Ministerul Justiției.

Sinecurile lui Pistol

Cristian Pistol a fost numit la conducerea CNAIR în locul Marianei Ioniţă, în septembrie 2021. Anterior, Pistol a lucrat tot în companii de stat și instituții publice, datorită apartenenței sale la PNL.

Înainte să fie numit la CNAIR, liberalul ocupase funcţia de consilier de stat pe probleme de infrastructură în cancelaria prim-ministrului Florin Cîţu.

În perioada ianuarie-septembrie 2020, Cristian Pistol a fost administrator la Tarom, timp în care a deţinut şi funcțiile de director de cabinet şi consilier personal în Ministerul Transporturilor.

În perioada 2015-2021, Cristian Pistol a fost administrator al companiei Apă Canal Ilfov. Primăria oraşului Predeal, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), Compania Naţională de Investiţii (CNI) sunt alte instituţii la care a lucrat în trecut actualul director general de la CNAIR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here