Cine este noul director al RATB, Radu Orzață, si cum cerea el 50.000 de euro pentru un loc de senator

image-2015-08-13-20354285-41-radu-orzataNoul director general interimar al RATB, Radu Orzaţă (în prezent co-preşedinte UNPR Bucureşti) negocia, în octombrie 2012, posturile de senatori. Fostul şef al PP-DD Bucureşti le spunea celor interesaţi de un post de senator că, dacă vor să ajungă în Parlament, trebuie să plătească o taxă de participare de 50.000 de euro în bani gheaţăr, scrie ziuanews.ro. O discuţie în care Orzaţă vorbea despre taxa de participare de 50.000 de euro a fost surprinsă înaintea alegerilor parlamentare din 2012, între el şi Călin Pompiliu Popescu, un personaj inventat de gandul.info.

Popescu, un aşa-zis afacerist, l-a sunat pe Radu Orzaţă să afle ce trebuie să facă să devină senator. Redăm mai jos, parţial, discuţia dintre cei doi:

Călin Pompiliu Popescu: „Domnu’ Dan mi-a zis că ar fi un colegiu aici în Bucureşti”

Radu Orzaţă: „Da, da”

C.P.P.: „Unde aveţi?”

R.O.: „Putem discuta, nu am eu hârtiile în faţă, dar pe Senat.”

C.P.P.: „Dumnealui nu ştia, cum… legat de bani. Ce trebuie să fac?”

R.O.: „Trebuie să discutăm, că sunt multe de spus, multe de făcut. Ăsta e elementul ulterior. Dar, mă rog, dumneavoastră cum vă gândiţi?”

C.P.P.: „Păi, nu, eu v-am zis, eu sunt din business, eu nu prea am avut, nu ştiu care e… De-asta ziceam că trebuie să văd rapid astăzi”

R.O.: „50. 50 era discuţia”

C.P.P.: „50 de mii euro, presupun că nu vorbim…”

R.O.: „Da, da, da”

C.P.P.: „Şi asta ar include ce?”

R.O.: „Nimic. Participarea, ca să zic aşa, alături de echipă”

C.P.P.: „Şi ăştia să vin azi cu ei la dumneavoastră?”

R.O.: „Da, da, da.”

C.P.P.: „Trebuie să-i scot din firmă. O să-mi daţi şi o ceva… hârtie?”

R.O.: „Putem vorbi, bineînţeles. Cu documente. Că doar nu e vreo şpagă sau cumpăraţi ceva.”

C.P.P.: „Am înţeles. Deci nu vor fi probleme. Pot să vin cu ei cash, aşa?”

R.O.: „Da, da.”

C.P.P.: „Eventual, pot să fac un transfer”

R.O.: „Nu, nu.”

C.P.P.: „Pot să vă trimit acum de pe calculator”

R.O.: „Nu, nu, nu.”

C.P.P.: „Am înţeles, deci cash. Şi să vă aduc date de la firmă sau…?”

R.O.: „Un CV pe mail.”

C.P.P.: „Pe lângă suma asta mai e nevoie de ceva?”

R.O.: „Oricum, trebuie să vorbim. Sunt de luat flyere, bannere. Eu aşa estimez o campanie decentă. Vă daţi seama că ăştialalţi, partidele mari, aruncă sute de mii. Dar noi aşa estimăm o campanie decentă…”

C.P.P.: „Sute de mii pe un om? Atât?”

R.O: „Sunt nebuni. Noi aşa am estimat. Bineînţeles, că poate fi mai mult, mai puţin. Acum depinde de fiecare, ce posibilităţi are şi ce îşi doreşte. Sunt flyere, bannere, fel de fel, apariţii televizate care toate costă. De asta am estimat noi la 50.000.”

C.P.P.: „Şi în cazul în care n-o să câştig, deşi eu ştiu c-o să câştig…?”

R.O: „Dumneavoastră vă faceţi campanie cu bănuţii ăştia”

C.P.P.: „Am înţeles”.

Ulterior, Radu Orzaţă a reacţionat, spunând că ştia că este ilegal să solicite bani pentru un post în Legislativ: „Oferta a fost o batjocură din partea mea, pentru că bănuiam că e o bătaie de joc din partea partenerului de discuţie. Bineînţeles că nu e legal să se dea banii ăştia. A fost în batjocură. Oricum, listele erau aproape finalizate. Mi s-a părut total neserioasă propunerea ca în ultima zi de depunere a candidaturilor să facem treaba asta. Oricum a fost o farsă bună. Orice variantă de discuţie în ultima zi de depunere a candidaturilor era evident neserioasă”. Pe de altă parte, Dan Diaconescu (preşedintele de atunci al PP-DD) nu a putut fi contactat.

Radu Orzaţă a fost numit în funcţia de director general interimar la RATB, în locul lui Vincenţiu Daniel Antonescu, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie (CA) al RATB. Directorul general al RATB, Vincenţiu Daniel Antonescu, a fost demis, miercuri, de CA al RATB, pentru proasta administrare a Regiei şi situaţia în care se află cu ANAF. Pe de altă parte, Antonescu susţine că nu se poate vorbi de management defectuos, în contextul în care Regia a încheiat anul 2014 cu profit, cu plata tuturor furnizorilor la zi, precum şi cu mai multe achiziţii.

Întrebat de B365.ro dacă are studii în domeniu sau experienţă care să îl recomande pentru funcţia, Radu Orzaţă a precizat: „Sunt inginer, în domeniul metalurgiei, ce-i drept, dar am lucrat pe domeniul transport în mediul privat. La momentul numirii sunt membru CA al RATB şi sunt familiarizat cu activitatea RATB”.

Radu Orzaţă a fost liderul PP-DD pe Bucureşti, iar în prezent este copreşedinte UNPR la nivelul Capitalei, după ce PP-DD a fuzionat cu UNPR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here