Bilanțul de trei ani al primarului Clotilde Armand. În urma ei praful rămâne

Primăria Sector 1 a precizat într-un comunicat oficial că cea mai importantă realizare a celor trei ani de mandat ai edilului Clotilde Armand ar fi fost aceea de a înlătura corupția din administrația locală a Sectorului.

„Prima noastră realizare a fost să curățăm primăria de corupție. Am făcut mai multe plângeri bine documentate, 9 sunt acum în curs de anchetă la DNA și altele sunt în proces (ex: Romprest, compania de investiții, tabletele, studiile de fezabilitate de la școli, nebulizatoarele de la Caraiman, confecții metalice, DGITL, ADP, lifturi de parcare). Este important ca tunurile evidente cu prejudicii de sute de milioane de lei să nu rămână ca si cum nu s-ar fi întamplat nimic”, a declarat primarul Sectorului 1, potrivit comunicatului de presă.

„Un abuz de putere grosolan”

Daniela Popa, președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1 spune, însă, că primarii nu au în atribuțiile lor întocmirea de dosare penale, iar Executivul condus de către edilul Armand a pierdut procesele cu operatorul de salubritate, generând un prejudiciu foarte mare la bugetul Sectorului 1.

Citește și Clotilde Armand, audiată: ANI îi aduce acuzaţii

„Codul Administrativ stabilește foarte clar atribuțiile primarului, la articolele 154, 155 și  156. Primarii nu au în atribuții  întocmirea dosarelor penale. Este un abuz de putere grosolan, aici. Da, un primar poate sesiza instituțiile abilitate.

Clotilde Armand afirmă că s-a luptat cu mafia gunoaielor, dar omite să spună realitatea, că a fost împuternicită de către noi, Consiliul Local al Sectorului 1, să recupereze prejudiciul constatat de către Curtea de Conturi.

Pe portalul instanțelor de judecată apar 117 litigii între Primăria Sectorului 1 și compania de salubritate, pe care Armand, împreună  cu avocații dumneaei le-a pierdut în proporție de 90%.

Așadar, nu numai că a pierdut procesele cu Romprest, iar valoarea totală a penalităților calculate de compania de salubritate se ridică  la peste 71 de milioane de lei, care se consideră prejudiciu la bugetul local. Mai mult decât atât, Armand a majorat tarifele Romprest cu 35%.

Deci, putem afirma că  primarul Armand nu numai că s-a predat mafiei, le-a și majorat tarifele și a creat un prejudiciu enorm la bugetul local”, a declarat, pentru București FM, Daniela Popa.

În acești trei ani, Primăria Sectorului 1 ar fi realizat cel mai mare program de investiții în străzi de când există sectorul.

„Până acum, străzile din sector nu au fost reabilitate prin investiții, doar prin reparații, pentru că nu erau cadastrate pe numele Primăriei”, se spune în comunicatul de presă al Primăriei din Banu Manta.

Ceea ce nu se spune în comunicat este că cetățenii de pe Strada Dumitru Zosima, spre exemplu, au protestat energic, inclusiv în plenul Consiliului Local, împotriva investiției realizate de către Primăria Sectorului 1 pe strada lor.

Riveranii au arătat foarte clar că nu doresc reconfigurarea străzii prin îngustarea carosabilului, lărgirea trotuarelor și micșorarea numărului de locuri de parcare.

De asemenea, Primăria Sectorului 1 a efectuat lucrări de investiții pe baza unui acord cadru care permitea numai reparații, adică în niciun caz reconfigurarea străzilor.

„Consiliul Local a aprobat aceste programe  de modernizare  și reabilitare a străzilor și am cerut, în mod insistent, de fiecare dată, prioritizarea străzilor de pământ din Sectorul 1.

„Armand a făcut doar abuzuri”

Cu toate acestea, Armand a făcut doar abuzuri, a asfaltat străzi aflate în perfectă stare de funcționare și, în acest moment, avem două  procese intentate de locuitorii de pe Strada Cretei și de pe Strada Dumitru Zosima”, a declarat, pentru București FM, președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta, Daniela Popa.

Primărița din Banu Manta nr. 9 se laudă și cu investiții de 140 de milioane de lei în spitalele din Sectorul 1.

„Am descentralizat investițiile în spitale cu investiții record: am procedat la fel cu spitalele, ajungând la cifra record de 140 de milioane de lei investiți direct în spitalele din Sectorul 1, din bugetul sectorului”, se spune în comunicatul de presă al Primăriei Sectorului 1.

Consilierul local Daniela Popa reproșează, însă, Executivului din Banu Manta nr. 9 o slabă capacitate administrativă ilustrată de execuția bugetară slabă și de lipsa investițiilor.

„Din totalul veniturilor Sectorului 1, de peste 2,25 de miliarde de lei, aproximativ 460 de milioane de euro, ordonatorul principal de credite, adică primarul Armand, a cheltuit, pe secțiunea de dezvoltare a sectorului suma de 123 de milioane, adică 13%.

Din 2022, avem un excedent bugetar de peste 746 de milioane de lei, la care se adaugă  cei peste 700 de milioane de anul acesta neexecutați, în condițiile în care deliberativul, adică Consiliul Local, a aprobat toate proiectele de investiții.

Iar consilierii locali PSD au adus mai multe amendamente și au alocat bani pentru capitolul învățământ, 546 de milioane de lei, pentru construirea de noi creșe,  grădinițe, școli. Din care dumneaei a executat 54%, dar doar pe funcționare. Deci, zero investiții, nu vedem nicio grădiniță, creșă sau școală construită nouă, în Sectorul 1.

Pe sănătate, investiții în aparatură  medicală și construirea unui Centru de transplant multiorgan la Sfânta  Maria, am alocat 288 de milioane de lei, din care dumneaei a executat 26%, dar, la fel, doar pe funcționare. Adică ce a făcut, a mai plătit, nu total, facturile pentru funcționare ale celor patru spitale aflate în Sectorul 1”, spune Daniela Popa.

Tot în Sectorul 1, ar fi avut loc investiții de peste jumătate de miliard de lei, anual, în infrastructura educațională, susține comunicatul de presă.

„Am decis descentralizarea acestor investiții, ceea ce a avut un efect absolut miraculos: în 3 ani am ajuns primăria care a cheltuit cel mai mult pentru școlile ei, la un nivel de peste jumătate de miliard de lei pe an, un record pentru Sectorul 1 (de peste 3 ori sumele din mandatele precedente) dar și la nivel de România.

Există acum echipe de administrare în fiecare grădiniță, școală, liceu, care au învățat să facă achiziții, să folosească SEAP, să definească ceea ce au nevoie, să supravegheze execuția lucrărilor. Școlile noastre sunt acum echipate, modernizate, la un standard occidental. A durat câțiva ani pentru anumite școli să înțeleagă cum funcționează această descentralizare, dar acum și-au luat soarta în mâini, au devenit competente și au avut succes, unele ajutate și de comitetele de părinți.

Investițiile, făcute de echipele care stau zi de zi în școală, sunt la un nivel de calitate mult peste ce ar putea realiza orice direcție centralizată. Am înmulțit cu 100 capacitatea de a investi în școli.

În paralel, echipa de la primărie s-a ocupat de școlile noi sau clădiri noi construite de la zero, cum ar fi școala Ion Heliade Rădulescu, școlile din cartierele Greenfield și Henri Coandă, extensia Școlii nr. 179, extensia școlii Herăstrău, clădirea nouă din Liceul Tonitza, extensia Școlii Pia Brătianu, extensia școlii Nicoale Iorga, etc. Liceul George Enescu se ocupă direct de Școala Regală”, se spune în comunicatul de presă.

Numai că școala și grădinița din Cartierul Greenfield nu există, încă, iar Școala Regală este doar vechiul sediu din Bulevardu Poligrafiei al ADP Sector 1 atribuit Liceului „George Enescu”.

„Am zis că facem școli noi. Am zis că extindem școli. Am zis că o să consolidăm clădiri. Am zis că facem terenuri și săli de sport.

Eu vreau să vă spun că punctul meu de vedere, al unui om care 43 de ani a muncit în învățământ, este că, dacă am extins o școală, cum am extins Enescu, în Poligrafiei, sau ne-am propus să extindem, zicem să relocăm patru clase pregătitoare, în Direcția de Protecție a Copilului, asta nu înseamnă școală nouă.

Faptul că Enescu (…) și ei s-au mutat, cu cățel, acolo, fără instrumente, fără nimic, pentru mine nu e școală nouă. Este numai o dublare a cabinetelor de instrument, care nu își mai au locul pe Gheorghe Manu.

Și, dacă noi am făcut, acolo, sală de clarinet, sală de pian, sală de percuție, ar fi trebuit, acolo, de la început, acele instrumente să existe, în sală respectivă, nu un birou și un scaun”, declara consilierul local Ruxandra Regalia.

În același timp, în Sectorul 1 există, încă, școli supra-aglomerate, unde copiii învață în trei schimburi.

„Faptul că ne-am propus, în septembrie 2021, să nu mai existe nicio școală în trei schimburi, în Sectorul 1, la acest moment, Școala Pia Brătianu, Școala Herăstrău încă funcționează în trei schimburi și un pic.

Zic un pic pentru că unele clase sunt în online, pentru că nu au spațiu nici măcar pentru al treilea schimb”, declara consilierul local Ruxandra Regalia.

„Vorbim de mizerie, gunoi, realizări zero”

Consilierul local Daniel Ciungu spune că nu s-ar fi realizat niciun fel de investiții în infrastructura educațională a Sectorului 1.

„Realitatea o simt toți cetățenii din Sectorul 1. Vorbim de mizerie, gunoi, realizări zero, zeci de străzi neasfaltate. Anul trecut, spre exemplu, l-am terminat cu peste 1 miliard de lei necheltuiți.

Consiliul Local i-a aprobat acestui primar peste 650 de proiecte, în ultimii trei ani, aproape 200 de proiecte pe investiții. Dacă le-ar fi făcut, cu adevărat, ar fi cheltuit toți banii și mai avea nevoie și de împrumuturi.

Realitatea este, însă, că vorbim de o administrație total incompetentă. Nu a terminat nicio școală sau grădiniță nouă. Școala și grădinița din Greenfield rămân, în continuare, în procedură de licitație. Nici măcar asta, după trei ani de zile, nu a reușit să termine, să găsească un constructor.

Anul trecut se lăuda că a dat 500 de milioane de lei școlilor din Sectorul 1. Din 500 de milioane, de fapt, s-au cheltuit doar vreo 220. Din acele 220, majoritatea sunt bursele elevilor și cheltuielile școlilor. Vorbim de peste 100 de clădiri care au utilități, cheltuieli de funcționare și așa mai departe.

Vorbim, iarăși, despre câteva milioane de lei cheltuite de către directori, nu de primărie, pentru reparații.  Ei nu au voie să facă investiții. Și, dacă ne uităm, în final, la capitolul de investiții, Capitolul Dezvoltare din bugetul Primăriei  Sectorului 1 – deci, ce a făcut primarul  Sectorului 1, a cheltuit 8,7 milioane de lei, deci sub 2% din bugetul total alocat de către  Consiliul Local”, a explicat, pentru București FM, consilierul local Daniel Ciungu.

Edilul din Banu Manta spune că a prelungit programul în creșe, grădinițe și școli.

„Am asigurat program prelungit în creșe, grădinițe, școli, de dimineață până seara. Obiectivul este să îi ajutăm pe părinți să facă față obligațiilor profesionale, chiar dacă au copii”, se scrie în comunicatul Primăriei Sectorului 1.

Atâta doar că, în creșele și grădinițele Sectorului 1, există un mare deficit de locuri față de numărul de copii.

„Avem undeva la 3.500 de copii care se nasc, în Sectorul 1, în fiecare an plus cei care vin din zone limitrofe, unde părinții lor vin să muncească în Sectorul 1 și au nevoie de creșă.

Din păcate, avem doar 250 de locuri disponibile, pe an, pentru copii care să meargă la creșe, iar, până în acest moment, primarul Armand nu a întreprins nicio măsură pentru a construi sau a cumpăra noi clădiri, ca să facă noi creșe”, a declarat, pentru București FM, consilierul local Daniel Ciungu.

Edilul Sectorului 1 spune că a avut rezultate bune și în ceea ce privește urbanismul, în Sectorul din nordul Capitalei:

„Am protejat interesul locuitorilor printr-un urbanism respectuos”, se spune în comunicatul de presă al Primăriei din Banu Manta.

„Din 7.000 de cereri de certificate de urbanism și autorizații de construcție, erau întârziate 4.900, adică fără răspuns final”, spunea, în plenul ședinței Consiliului Local al Sectorului 1, consilierul local Dinu Gheorghe.

„Protejăm și reconstruim patrimoniul nostru arhitectural: Am finalizat reabilitarea blocurilor din primul program al primăriei, care includea și imobile în arterele vizibile ale sectorului, cum este Bulevardul Magheru, Calea Victoriei, Calea Dorobanților. Am fost atenți în limitele autorizației de construire să le renovăm fațada în mod armonios cu personalitatea orașului nostru.

Ne-am propus să expropriem casele de caracter care nu sunt îngrijite de proprietarul lor printre care Casa Pătrașcu din Piața Romană, Casa Petrescu din fața Pieței Matache, Hotelul Dunărea, Casa Miclescu, Casa lui Mihai Sadoveanu, Casa lui George Coșbuc. Toate aceste proiecte sunt în stare diferită de progres, unele fiind blocate de consiliul local”, se mai scrie în comunicatul Primăriei Sectorului 1.

Consilierul local Cristian Tudose spune, însă, că deși a fost aprobată de un an de zile achiziționarea Casei Dimitrie Petrescu, din zona Pieței Matache, aceasta nu a fost cumpărată nici până acum de către Executivul condus de către Clotilde Armand.

„Ce s-a întâmplat de exact acum un an de zile, de când Consiliul Local v-a aprobat achiziția Casei Dimitrie Petrescu? Despre care profesioniștii de la Vego, așa cum îi numiți  dumneavoastră, consacră o pagină  întreagă, spunând de importanța acelei clădiri pentru zonă.

Acea clădire nu a fost prinsă  nici în studiul de fezabilitate. Și aveți, întâmplător, o hotărâre de Consiliu, 217/28.12.2022, prin care Consiliul v-a dat dreptul să achiziționați, în numele Municipiului București, Casa Dimitrie Petrescu – obiectiv de maximă importanță, așa cum spune și proiectantul, așa cum spuneți dumneavoastră, pentru întreaga zonă este un obiectiv într-adevăr de interes”, o întreba Cristian Tudose pe edilul Clotilde Armand, în ultima ședință de anul trecut a Consiliului Local din Banu Manta.

„Protejăm domeniul public și oprim ocuparea lui abuzivă: Cadastrarea domeniului public este o prioritate pentru administrația noastră. Când am ajuns în primărie, domeniul public nu era cadastrat aproape deloc, și am început să-l cadastram cvartal după cvartal, prin metode sistematice moderne.

Spațiile verzi, aleile, străzile, parcările, piețele, parcurile și locurile de joacă, cadastram fiecare bucată de domeniul public, lovindu-ne de multe ori de abuzuri din partea unor privați care au intabulat proprietatea publică în numele lor”, se mai scrie în comunicatul de presă al Primăriei Sectorului 1.

Primăria Sectorului 1 se mai laudă și cu reformarea Poliției Locale și reducerea poluării.

Președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa, spune, însă, că edilul a denigrat Poliția Locală, numind-o „grup infracțional”, prejudiciind imaginea acelor polițiști locali care își fac în mod onest datoria.

„Am pregătit investițiile pentru a fi primul UAT care produce mai multă energie decât consumă: Am revoluționat perspectivele despre sistemul de termoficare dezvoltând proiectul „termoficare de la soare”, o viziune extraordinară despre cum să produci apă caldă și căldură prin pompe de căldură alimentate electric de panouri fotovoltaice. Acest sistem îndeplinește toate nevoile timp de 8 luni pe an, fiind complementar sistemului de termoficare clasic pentru lunile de iarnă. Proiectul „Termoficare de la soare” furnizează o energie gratuită, nepoluantă și inepuizabilă. Sistemul este robust și nu necesită autorizație de construire și nici nu necesită să intrăm în apartamentul proprietarilor.”

De altfel și reabilitarea lifturilor ar fi unul dintre succesele actualei Administrații din Banu Manta nr. 9.

„În viitor, dorim să descentralizam aceste investiții, finanțând direct asociațiile de proprietari pe bareme de costuri care rezultă din studiile de fezabilitate.

Fiecare asociație va cere finanțare și consiliul local va hotărî dacă respectiva asociație primește sau nu finanțarea.”

Bani pierduți

Daniela Popa spune, însă, că banii pentru reabilitarea termică a ultimului lot de 89 de blocuri au fost pierduți. Ea avertizează că propunerea edilului Clotilde Armand ca asociațiile de proprietari să își consolideze, să își reabiliteze termic blocurile și să își schimbe lifturile, urmând să deconteze sumele de le Primăria Sectorului 1, este ilegală.

„Proiectul privind termoficarea de la soare a fost aprobat de către Consiliul Local al Sectorului 1 din 2022, prin Hotărârile 156 și 157, dar care nu a fost implementat, nici până  acum,

În ceea ce privește programul de reabilitare termică a imobilelor de locuințe, avem Hotărârea Consiliului Local 310/2018 în vigoare, care cuprinde programul de Îmbunătățire a eficienţei energetice. Problema cea mai gravă este că Armand a pierdut finanțarea Băncii Europene de Investiții.

În  2020, mai erau disponibile trei tranșe, pe care Armand nu le-a mai accesat, iar ultimul lot, de 89 de imobile, nu a mai fost inclus în program.

Acum, dumneaei le propune asociațiilor de proprietari să își facă singure achizițiile privind consolidarea, reabilitarea termică și achiziția de noi lifturi, pentru ca, la un moment dat, să le deconteze dumneaei cheltuielile.

În acest moment nu există cadru legal pentru decontarea unor astfel de cheltuieli, iar propunerea doamnei Armand este ilegală.

Singurul cadru legal este Ordonanța de Urgență 18/2009, în care se menționează că Primăria poate fi mandatată de către asociațiile de proprietari ca să organizeze achizițiile de noi lifturi, spre exemplu.

Reamintesc de programul administrației anterioare care funcționa foarte bine – 2019-2020, au fost montate 10 lifturi noi, și care putea fi continuat de actuala administrație”, a declarat, pentru București FM, Daniela Popa.

Cât despre reducerea poluării pe care edilul Armand o trece la realizările proprii,  aceasta a fost realizată de către fosta administrație PSD. Fostul edil Daniel Tudorache, împreună cu consilierul local Cristian Tudose, sprijiniți de Poliția Locală și de ONG-uri de activiști de mediu și de București FM, au reușit să obțină în instanță închiderea gropii de gunoi din nordul Capitalei, amintește Daniela Popa.

București FM i-a solicitat edilului Clotilde Armand în repetate rânduri un punct de vedere asupra tuturor aspectelor legate de Sectorul 1, însă demersul jurnalistic a rămas fără răspuns din partea edilului, precizează  BUCUREŞTI FM.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.