Adevăruri scandaloase – Conflictele de interese ale primarului Nicușor Dan

Nicușor Dan
Primarul general Nicușor Dan a jurat să apere interesele Bucureștiului

Ajuns în fotoliul de primar general, Nicușor Dan face în continuare cărțile pentru Asociația „Salvați Bucureștiul” (ASB).

Noul primar general Nicușor Dan „a uitat” să își trimită avocații sau consilierii juridici în procesele în care Primăria Capitalei are de recuperat cheltuieli de judecată de la Asociația Salvați Bucureștiul, condusă până de curând, tot de el.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Continuăm dezvăluirile despre gravele abateri legale ale noului primar al Capitalei. Nicușor Dan face totul pentru ca Primăria Capitalei să nu mai poată recupera sume importante de bani, imputate Asociației Salvați Bucureștiul (ASB).

CITEȘTE ȘI Adevăruri scandaloase – Nicușor Dan, și primar și judecător!

Capitala, obligată prin lege să recupereze cheltuielile de judecată

De-a lungul timpului, Nicușor Dan și asociația pe care a condus-o până la alegerile locale, în urma cărora a ajuns primar general, a dat de multe ori în judecată Capitala – prin primar sau Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

În unele procese, judecătorii i-au dat dreptate fostului activist, însă pe cele mai multe le-a pierdut, după ce instanța i-a respins acțiunile.

Pentru a se apăra în procesele intentate de Nicușor Dan și asociația sa, Municipiul București a fost nevoit să cheltuiască bani publici (onorarii avocați etc.), bani pe care legea, dar și Curtea de Conturi obligă Capitala să îi recupereze, în urma câștigării acestor procese.

Pe rolul instanțelor de judecată sunt în prezent mai multe dosare în care persoana juridică Municipiul București cere cheltuieli de judecată de la ASB, în urma proceselor câștigate împotriva asociației.

În momentul în care s-a instalat în biroul din Bulevardul Regina Elisabeta, Nicușor Dan a jurat să apere interesele Capitalei. Asta presupune și continuarea demersurilor în instanță inițiate de Primărie sau CGMB, pentru recuperarea banilor publici tocmai de la „Salvați Bucureștiul”.

CITEȘTE ȘI Adevăruri scandaloase – Primarul Nicușor Dan, falsuri în instanțele judecătorești

Asociația Salvați Bucureștiul, bună de plată

Ziarul Cetățeanul deține informații și documente care dovedesc exact contrariul:  primarul general Nicușor Dan  acționează pentru ca Municipiul București să nu mai recupereze cheltuielile de judecată de la ASB.

Astfel, imediat după ce a fost numit primar, Nicușor Dan a blocat un proces, în care instanța de fond a dispus ca Asociația Salvați Bucureștiul să plătească Municipiului București cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 de lei.

În dosarul 21706/302/2017, Municipiul București a cerut cheltuileli de judecată de la ASB de 41.000 de lei, după ce Capitala câștigase procesul intentat de asociație, în care activiștii ceruseră obligarea reclamantei la reconstituirea mai multor imobile pe amplasamentul pe care se găseau înainte de demolare.  

CITEȘTE ȘI Dovada! Chiar Nicușor Dan i-a târât în judecată pe locatarii blocului din Maria Rosetti

Primarul Nicușor Dan a lăsat Capitala fără apărare

Judecătorii au dispus însă ca Asociația Salvați Bucureștiul să plătească doar 4.000 de lei. Atât Municipiul București, cât și ASB au ataca sentința cu apel la Tribunalul București – municipiul cerând cheltuieli de judecată mai mari, iar ASB anularea acestora. Apelurile au fost respinse, iar ambele părți au făcut recurs la Curtea de Apel București.

Apoi, a intrat în scenă noul primar general. Concret, la termenul din  27 noiembrie 2020, primarul general nu și-a trimis în instanță reprezentanții legali. Coincidență sau nu, asociația reprezentată până nu demult de același Nicușor Dan, nu s-a prezentat la acel termen. Ca atare, instanța Curții de Apel București a suspendat dosarul.

Nicușor Dan
Primarul a „uitat” să-și trimită reprezentanții în procesul cu Asociația Salvați Bucureștiul

„În temeiul art.411 alin.1 pct.2 NCP, suspendă judecata recursului pentru lipsa părţilor. Cu recurs pe toată perioada suspendării”, este decizia care pune la adăpost Asociația Salvați Bucureștiul până ce Municipiul București, prin primarul general, se va hotărî să facă recurs.

CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, obligat de judecători să plătească despăgubiri-record

Interesele cui le apără Nicușor Dan la Primăria Capitalei

Primarul general Nicușor Dan mai are un test important, în urma căruia se va vedea dacă va continua să apere interesele asociației pe care a condus-o sau interesele Capitalei.

Atunci când Asociația Salvați Bucureștiul a început să piardă procesele cu Municipiul București pe bandă rulantă, riscând să fie trasă la răspundere prin plata cheltuielilor de judecată, președintele Nicușor Dan a pus la cale o strategie: a atacat în instanță hotărârea prin care CGMB a aprobat angajarea unor avocați care să reprezinte Consiliul inclusiv în procesele cu ASB. Un eventual succes în acest proces ar fi scăpat asociația, spera el, de plata unor sume consistente.

Este însă greu de crezut că judecătorii vor da dreptate activiștilor. Asta pentru că, potrivit legislației, instituțiile care nu au aparat juridic propriu, precum CGMB, pot angaja avocați pentru a fi apărate în procese.

Prin acest proces, Asociația Salvați Bucureștiul a reușit să blocheze, cel puțin temporar, plata de cheltuieli de judecată către Municipiul București în trei dosare de recuperare a cheltuielilor publice făcute de Capitală în procesele câștigate definitiv.

În noul dosar, în care CGMB este pârât, iar primarul general este intervenient de partea Consiliului, are termen în luna ianuarie 2021

Ne întrebăm care va fi poziția primarului general în acest proces? Va apăra interesele Bucureștiului sau va încerca să-i scape din nou pe activiști, foștii săi tovarăși, de la plata cheltuielilor de judecată?

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.