Dosarul CFR Marfă. Crăciun Mihuț a fost arestat 30 de zile, procurorii au descoperit cum era furată compania de stat

Cum se fura de la CFR Marfă. Fostul director al CFR Marfă Mihuţ Crăciun a fost arestat preventiv, alături de alţi trei foşti directori din companie, iar alte şase persoane au primit mandate de arestare la domiciliu, în dosarul trecerii de la CFR Marfă către REMAT la preţuri de fier vechi a 2.450 de vagoane de tren.

Magistraţii Tribunalului Timiş au emis, în noaptea de joi spre vineri, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Crăciun Mihuţ, fostul director general al CFR Marfă, Pavel Bărculeţ, director economic-financiar la data comiterii faptelor, devenit apoi director general al CFR Marfă, Daniel Ciobanu, directorul operaţiuni dezvoltare în 2016, devenit director al Departamentului vânzări – trafic şi Florin-Claudiu Enache, directorul Departamentului vagoane.

De asemenea, instanţa a dispus arestarea la domiciliu a altor şase persoane cercetate în acest dosar: Mircea Ion Maşcovescu, fost manager al Centrului Zonal de Marfă Timişoara, Mihai Mutaşcu (sucursala Banat-Oltenia a CFR Marfă), Gelu-Ioan Corodan (CFR Timişoara), George Niculescu, şeful Serviciului Exploatare Vagoane din CFR Marfă, Stănel Rădulescu (REMAT) şi Ovidiu-Dumitru Luca (CFR Cluj).

Referat: cum se fura de la CFR Marfă

Remat Călăraşi a cumpărat cu 120 de euro pe tonă de “oţel greu” rezultat din dezmembrarea vagoanelor CFR Marfă şi apoi a revândut oţelul către compania Silcotub cu 260 de euro pe tonă, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă a celor 19 foşti angajaţi ai CFR Marfă implicaţi în dosarul vagoanelor subevaluate vândute la fier vechi.

“Rezultă cu evidenţă că principala categorie de deşeuri metalice vizată de ansamblul infracţional a fost oţelul. Acesta are un preţ mediu de tranzacţionare de 218,90 euro/ tonă. Or, prin manoperă frauduloasă a disimulării cantităţilor de oţel rezultat din casări, sub forma fierului vechi, membrii grupării au urmărit cu evidenţă însuşirea diferenţei de preţ dintre suma plătită de SC Remat SĂ Călăraşi către CFR Marfă (120 euro/tonă de fier vechi) şi preţul cu care Remat Călăraşi a vândut mai departe oţelul”, se arată în referat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.