ŞOC. Virusul mutant a cuprins jumătate din România! Cine este cel mai expus la infectare

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

INS analizează într-o analiză a primelor 136 de cazuri de infectare cu această tulpină confirmate oficial în România. Mai mult decât atât, în peste jumătate dintre cazurile confirmate în țara noastră nu a fost identificată „legătura epidemiologică” – de unde au luat virusul cei infectați.

Din acest motiv, sunt necesare „eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la Direcțiile de Sănătate Publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, se arată în analiza realizată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Cei mai expuşi sunt tinerii

Cele 136 de cazuri confirmate până acum oficial în România cu varianta B.1.1.7 (cunoscută ca noua tulpină din Marea Britanie) au provenit din următoarele județe: Argeș (2 cazuri), București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, „denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, subliniază analiza INSP.

Cele mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.