„Rotația clientelelor”. Liberali numiți ilegal la companiile naționale

companiile naționale

Numiri clientelare și ilegale la companiile naționale din Galați. Noii directori desemnați de liberali nu au competență profesională, așa cum cere legea în mod expres.

S-a așternut uitarea peste declarațiile pe care actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, le făcea pe vremea când era președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților la adresa fostului ministru Răzvan Cuc, pe care îl acuza de clientelism politic. Era o perioadă în care pentru Bode clientelismul era o formă de parazitare a banului public.

Acum, după câteva luni, ministrului Lucian Bode clientelismul nu i se mai pare un delict chiar atât de grav, pentru că pe funcțiile din navigație și exploatare portuară din care e evacuată clientela PSD numește membri PNL, chiar dacă aceștia nu îndeplinesc condițiile de competență profesională prevăzute de Legea 235/2017, referitoare la administrarea porturilor și a căilor navigabile.

Concret, este vorba de numirile făcute de liberali la cele două companii naționale din navigația de la Dunăre, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) și Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați sunt ilegale.

 Dar mai întâi să vedem cine sunt cei care au luat locul privilegiaților cu carnet de membru PSD.

La APDM, rocada consilierilor locali de la PSD și PNL

companiile naționale

Noul director general al APDM Galați este un consilier municipal PNL. Alexandru Șerban (foto), de 32 de ani, care este de doi ani și președintele Municipalei PNL Galați, e absolvent al Facultății de Nave și lucrează la Nadis Consulting Galați, firmă de arhitectură navală. Mandatul lui Alexandru Șerban la conducerea APDM este provizoriu, fiind numit pe 4 luni.

Șerban a înlocuit-o în funcție pe Marcela Costea, și ea tot consilier PSD în Consiliul Local Galați până în aprilie 2019, când și-a luat în primire funcția la APDM.

PSD a numit-o pe Costea după ce un alt director al APDM, desemnat tot de social-democrați, Luigi Marius Ciubrei, a eșuat lamentabil, fiind arestat după ce a încasat șpăgi de 1.700 de euro pentru angajarea în companie a patru persoane în posturi de mecanici sau marinari.

CITEȘTE ȘI: PNL pregătește prefect de Harghita, cu brevet PSD

Fotoliul de la AFDJ, ocupat de un referent cu carnet PNL

companiile naționale

Mandatul fostului director numit de PSD la conducerea AFDJ, Dorian Dumitru, a încetat pe 25 ianuarie. Începând de luni, 27 ianuarie, director general provizoriu al AFDJ, pentru 4 luni, este un alt consilier PNL, Sorin Crețu. E consilier județean PNL și membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), de sub autoritatea Consiliului Județean (CJ) Galați.

Sorin Crețu (foto) a absolvit Dreptul la „particulară” (Universitatea Danubius Galați) și este de 7 ani referent în cadrul AFDJ. Ocupă o funcție de execuție. De aceea, nici nu i-am găsit declarațiile de avere și de interese pe site-ul AFDJ.

I-am găsit însă declarațiile de avere postate pe site-ul CJ Galați, deoarece în calitate de ales local trebuie să își facă publice veniturile. Potrivit declarației din 2018, Crețu a încasat în calitate de referent la AFDJ suma de 44.704 lei, la care se adaugă și 23.830 lei, indemnizațiile de consilier județean PNL și membru ATOP.

Numirile directorilor de la companiile naționale încalcă legea

Toate bune și frumoase până aici, numai că numirile noilor directori de la cele două companii naționale din navigația de la Dunăre sunt ilegale. Legea 235/2017, privind modificarea Ordonanței nr. 22 /1999 referitoare la administrarea porturilor și a căilor navigabile, impune o experiență managerială de 5 ani pentru cei care conduc companii naționale din navigație, experiență pe care noii directori nu o au.

La art 42 al Legii 235 se spune că „membrii organelor de conducere ale administrațiilor vor fi selectați cu respectarea prevederilor legale în vigoare” și că „procedura de selecție va cuprinde cel puțin unul dintre următoarele criterii obligatorii: competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență în administrarea sau managementul unor entități, persoane juridice ce desfășoară activități specifice sectorului transport naval, logistic, operare portuară, administrarea infrastructurii de transport naval”.

Oamenii de încredere ai lui Dragnea și Dăncilă, cu bagajele făcute

Și-au mai făcut bagajele și alte personaje din clientela PSD. Astfel, din CA-ul AFDJ pleacă Iuliana Mihaela Zobuian, care în perioada 2012-2015 a fost șefa de cabinet a lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării, iar din 2018 a fost directoarea de cabinet a premierului Viorica Dăncilă. Pleacă și Alexandru Pâslaru, fiul fostului deputat PSD Florin Pâslaru, care a fost consilierul  președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea, acum consiliindu-l pe actualul președinte al Camerei, Marcel Ciolacu.

Miza clientelismului: salarii și indemnizații de CA de mii de euro

La AFDJ, salariul directorului general este de 29.975 lei. Adică 6.377 euro. Un membru CA de la AFDJ încasează lunar 8.864 lei, adică 1.885 euro.

În ultimii ani, directorul general de la APDM a încasat salarii brute de la 23.850 la 25.914 lei (5.500 euro), plus o componentă variabilă trimestrială, care funcție de rezultate a oscilat de la 10.000 la 30.000 de lei.

Membrii CA-ului  de la APDM au încasat indemnizații brute de la 4.200 la 5.040 lei. Adică în jur de 1.000 de euro.

Sorin Crețu (AFDJ): Numirea este provizorie

Noul director al AFDJ, Sorin Crețu nu vede nici un impediment în faptul că nu are cei 5 ani de experiență de management în navigație sau exploatare portuară, așa cum prevede legea. Ne-a declarat că numirea sa este provizorie și după 4 luni Ministerul Transporturilor va decide dacă îi va prelungi contractul: „Numirea mea este provizorie, este pe 4 luni și apoi voi vedea ce se va decide de la Ministerul Transporturilor. Eu am lucrat în această regie 7 ani, am lucrat la Serviciul Comercial, serviciul cel mai important din cadrul AFDJ și consider că sunt bine ancorat în realitate pe tema de a conduce această regie. Peste 4 luni se va hotărâ dacă CA-ul îmi prelungește mandatul sau nu-l prelungește”.

Alexandru Șerban (APDM): Totul s-a făcut conform legii

Noul director al APDM, Alexandru Șerban admite că există o diferență între domeniul construcțiilor navale și cel al navigației, dar spune că cei care l-au numit au făcut-o conform legii: „Da există o diferență. Numirea este făcută conform legii, nu văd unde nu s-a respectat legea. Eu am experiență de management într-o firmă privată, firmă pe care o dețin și la care sunt administrator. Am și o firmă care s-a ocupat de logistică, de management de transport. CA-ul nu ar fi făcut o numire care să nu respecte legea”.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Dar la APDM ESTE constituit un grup infractional, angajati fara competente cu salarii mai mari decit profesionistii, masa de manevra pentru actiunile PSD: Bonef, Poaleluni, Costea, Iovita, specialisti in achizitii fara scoala, familii intregi de Psdisti, cumetri, cumnati, soti si sotii deconsilieri, consilieri locali si judetieni si controale facute de acoliti care nu au gasit nimic in neregula

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.