Ce a cerut Tăriceanu de la PSD pentru o guvernare împreună

Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au doscutat despre amnistie și grațiere
Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au doscutat despre amnistie și grațiere

Alianţa de guvernare este în declin. Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă duc negocieri pentru a continua guvernarea împreună. Liderul ALDE spune că nu e mulţumit de varianta PSD, cea a remanierii şi îi cere premierului să regândească programul de guvernare.

Cu toate că premierul Viorica Dăncilă vormea ieri, înainte de CEX PSD că nu se va rupe coaliţia, Călin Popescu Tăriceanu dă semne că discuţiile nu au avut efectul scontat. Tot mai des se vorbeşte de o ruptură între ALDE şi PSD.

„Vreau să vă spun că ALDE nu va ieși de la guvernare, am discutat cu domnul Tăriceanu. Am vrut reorganizare. Asta presupunea intrarea Pro România la guvernare. Am avut o discuție cu Victor Ponta. Discuția nu a fost cum am vrut, PSD pierdea prea mult. ALDE și Pro România – 9 ministere, iar PSD doar 10. Vreau opinia CEx despre o colaborare cu Pro România. Dar ne putem trezi că dacă intră acum, în toamnă vor să plece. Ce ne facem?”, spunea ieri, Viorica Dăncilă

După ședința liderilor, PSD a decis: nu acceptă nici să guverneze împreună cu Pro România, nici să restructureze guvernul, cum cere ALDE.

Ce a cerut Tăriceanu pentru a continua guvernarea împreună

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu pentru mediafax, că el nu este de acord cu varianta remanierii, emisă de premierul Viorica Dăncilă, spunând că în prezent Guvernul funcţionează din inerţie şi este nevoie de un gest puternic, de forţă al şefului Executivului.

„Nu sunt mulţumit cu acest răspuns (n..r.: al premierului Viorica Dăncilă, privind remanierea). (…)Am avut însă o discuţie cu doamna premier în care, bazat pe experienţa mea de premier, i-am recomandat să încerce să gândească o restartare a guvernării (…). Pentru asta ar fi fost nevoie şi ar fi nevoie de câteva lucruri esenţiale: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituţii ale statului şi nu în ultimul rând o restructurare a echipe guvernamentale care să şteargă această impresie de lipsă de competenţă, care trebuie să recunoaştem planează asupra guvernului existent”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu pentru mediafax.

Pe de altă parte, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, iniţial că a ajuns la o înţelegere cu Victor Ponta, apoi a revenit spunând că doar a discutat pentru ca ALDE şi PRO Româna să încheie o alianţă politică.

Ulterior, Victor Ponta a amintit că a spus recent că este dispus să discute un proiect politic cu ALDE, dacă acest partid iese de la guvernare. El a precizat că a discutat cu Tăriceanu, că nu au luat decizii, dar că sunt şanse mari de succes.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a declarat că săptămâna aceasta este ”crucială”pentru actuala coaliţie guvernamentală şi că în cel mult zece zile va fi lămurită atât chestiunea rămânerii ALDE la guvernare, cât şi colaborarea partidului cu Pro România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.