ȘTIRILE DIMINEȚII – Deputaţii care au strigat ”Moarte Americii!”; de la ora 22.00, ne uităm la meciul naționalei de tineret!

09.00 Corigență pentru Iohannis. Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică seară, la Antena 3, că l-ar lăsa corigent pe preşedintele Klaus Iohannis în ceea ce priveşte contribuţia acestuia la succesul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, deţinută de România de la începutul acestui an, timp de şase luni.

08.45 Se vinde un teren al RATB. Primăria Capitalei vrea să desființeze depoul din Piața Victoriei și să mute tramvaiele la depoul din Titan, anunță hotnews.ro. Terenul rămas liber, aproape 35.000 mp, va ajunge la Societatea de Transport București (STB), printr-o majorare de capital. Societatea va decide ce face cu el, respectiv va putea încheia contracte de administrare, asociere în participațiune, parteneriate public private, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a Ședinței de Consiliu General de miercuri. Terenul este unul dintre cele mai valoroase din București și a fost vânat constant în ultimii 30 de ani de rechinii imobiliari. Transferul de proprietate al unui asemenea bun, al cărui preț poate ajunge și la 2500 de euro/mp fără un plan clar și transparent este controversat și ridică mai multe semne de întrebare.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, acuză că în condițiile în care nu se stabilește clar și transparent ce va face STB cu acel teren, acesta poate fi tunul de final de mandat al majorității PSD-ALDE.

08.30 Program prelungit la pașapoarte. Serviciile de eliberare a paşapoartelor vor avea program prelungit, începând de luni, pe toată durata verii, pentru a face faţă numărului mare de solicitări. Ghişeele unde aglomeraţia o va impune vor lucra până la ora 18.30, iar programările se fac online. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, de la începutul anului, au fost transmis peste 407.000 de SMS-uri prin care li se reamintea românilor că în următoarele luni le expiră paşapoartele.

08.00 Sponsorizări. Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a acordat anul trecut sponzorizări de 14 milioane lei, în domeniile medical şi sănătate, dar şi educaţie, învăţământ, social şi sport, arată raportul de sustenabilitate publicat pe site-ul companiei, consultat de News.ro.

07.45 Zi de fotbal cu naționala. Reprezentativa de tineret a României întâlneşte astăzi, de la ora 22.00, la Cesena, selecţionata Franţei, în ultima etapă a grupei C a Campionatului European under 21. Miza confruntării între primele două clasate în grupă este calificarea în semifinalele competiţiei, dar şi la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo. La JO se califică semifinalistele Euro-2019.

În semifinalele Campionatului European găzduit de Italia şi San Marino se califică echipele clasate pe primul loc în fiecare grupă şi cea mai bună ocupantă a locului secund. Până acum, din grupele A şi B s-au calificat Spania şi Germania. Danemarca, locul doi în grupa B, nu mai are şanse să ajungă în semifinale, având un golaveraj inferior ocupantei poziţiei a doua în grupa A, Italia.

Pe tricolori i-ar califica în faza următoare a turneului o victorie, o remiză, dar şi un eşec la o diferenţă de cel mult două goluri. Primele două variante ar face a tricolorii să încheie grupa pe locul 1, iar cea de-a treia ca jucătorii lui Mirel Rădoi să ajungă în faza următoare în calitate de cea mai bună selecţionată de pe locul 2.

Francezii vor accede în semifinale dacă vor învinge România, dar şi în cazul unei remize (de pe locul 2).

Meciul de la Cesena va fi arbitrat de bulgarul Georgi Kabakov, ajutat de asistenţii Martin Margaritov şi Divan Valkov. Arbitru de rezervă va fi scoţianul Bobby Madden, iar asistenţi pentru VAR spaniolii Ricardo De Burgos şi Xavier Estrada Fernandez.

07.30 Cazul fetiței din Mehedinți. Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, referindu-se la cazul Sorinei, fetiţa din Mehedinţi adoptată de o familie din SUA, că procurorul – care a preluat în mod brutal copilul – ar trebui să demsioneze, pentru că nu-i negociabil ce a făcut. Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică seară, referindu-se la acest caz, că măsurile luate trebuie să fie foarte dure criticând intervenţia procurorului. ”Nu vreau să acuz părinţii adoptivi, dar cred că nu poţi să iei un copil cu forţa” a spus premierul. Preşedintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, vorbeşte despre ”republica procurorilor”, Kovesi şi Lazăr, pornind de la cazul fetiţei din Baia de Aramă.

07.00 Zi importantă pentru Kovesi. Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM ar urma să se pronunţe astăzi în legătură cu una dintre acţiunile care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi. În cazul unei alte acţiuni disciplinare a Inspecţiei Judiciare, în care este cercetat disciplinar şi Marius Iacob, decizia a fost amânată pentru 18 septembrie. Pronunţarea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară în cele două acţiuni care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi a fost până acum amânată de mai multe ori.

06.30 Parlamentarii care au strigat ”Moarte Americii!”.  Deputaţii iranieni au scandat „Moarte Americii!”, duminică, în plină sesiune parlamentară, în contextul tensiunilor dintre Washington şi Teheran, relatează Reuters. Preşedintele american se lăuda cu câteva săptămâni în urmă, într-un interviu la Fox News, că i-a descurajat pe iranieni să reia sloganul popularizat de ayatolahul Rouhollah Khomeini în timpul Revoluţiei islamice din 1979. „Ei nu mai strigă „Moarte Americii” în ultimul timp”, a afirmat Donald Trump.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.