Plângere la DNA împotriva ministrului Grindeanu, legată de podul peste Dunăre

Un senator REPER a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, și a Directorului General al ANAR, Sorin Lucaci, acuzându-i de abuz în serviciu și încălcarea legislației pe gospodărirea apelor. Denunțul se concentrează asupra modului de gestionare a podului suspendat peste Dunăre la Brăila, deschis în iulie 2023 fără autorizație de gospodărire a apelor.

Conform denunțului, podul, deschis în iulie 2023, a funcționat fără autorizația necesară de gospodărire a apelor, constituind astfel o încălcare a legii și a normelor de siguranță. Senatorul REPER îl acuză ministrul Grindeanu de instigare la abuz în serviciu, prin exercitarea de presiuni publice și instituționale din postura ierarhic superioară celor direct responsabili de deschiderea și exploatarea legală a podului, în scop electoral. Acuzațiile se bazează pe articolul 93 alineatul 2 litera b) din Legea 107/1996 care care incriminează ca faptă penală exploatarea unei construcții pe ape fără autorizația de gospodărire.

Denunțul îl vizează pe Sorin Lucaci, Director General al ANAR, acuzându-l de omisiunea sesizării organelor de urmărire penală despre situația ilegală și favorizarea făptuitorilor, prin neîntreprinderea măsurilor pentru oprirea exploatației podului. Lucaci este acuzat de abuz în serviciu, conform art. 297 alin.1 din Codul Penal, coroborat cu art.13^2 din Legea nr.78/2000.

„Autorizația de gospodărire a apelor, care se eliberează în baza constatării tehnice în teren, conform art.55 alin.1 din Legea nr.107/1996, este un act esențial, care condiționează din punct de vedere tehnic și juridic funcționarea sau exploatarea obiectivelor noi. Acest act nu a fost eliberat, conform legii, iar exploatarea sau întreținerea lucrărilor construite pe ape sau în legătură cu apele fără această autorizație constituie infracțiune, pedepsită cu închisoare sau amendă”, a subliniat senatorul Dragoș Popescu.

De asemenea, în denunț se arată că beneficiarul (C.N.A.I.R) exploatează podul în mod ilegal, fără autorizație de gospodărire a apei, încălcând astfel art.93 alin.2 lit.b) începând cu data de 06.07.2023.

Popescu susține că această situație demonstrează o încălcare continuă a legii, în ciuda faptului că lucrările nu sunt complet finalizate, atât timp cât podul este utilizat.

În plus, denunțul include acuzații și împotriva altor funcționari publici din cadrul C.N.A.I.R și A.N. Apele Române, care ar fi contribuit la deschiderea și exploatarea nereglementată a podului, subliniind necesitatea de a fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.

Senatorul Popescu spune că acest demers nu are alt scop decât asigurarea respectării legii și transparenței în administrarea resurselor publice, evidențiind seriozitatea și importanța acestui proiect de infrastructură.

„Partidul REPER a luat decizia în Biroul Național de a susține acest demers și avem încredere că organele judiciare vor analiza cu celeritate datele prezentate. Plangerea formulata de colegul nostru senator Dragoș Popescu este o acțiune prin care sperăm ca autoritățile să ia toate măsurile pentru a verifica modul de executare a lucrărilor și preveni tragedii, precum cea recentă de la Ferma Dacilor. Dacă însăși autoritățile statului nu sunt responsabile, nu este de mirare că se împământenește credința lui „merge și așa” și asistăm periodic la nenorociri”, a declarat Oana Cambera, vicepreședintă REPER, deputată în Comisia de administrație a Camerei Deputaților.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.