Liga Studenţilor Iași o compară pe Ligia Deca cu miniştrii comuniști ai Educației Lothar Rădăceanu și Gheorghe Vasilichi

Ligia Deca

Liga Studenţilor Iași condamnă decizia Ministrului Educaţiei de a elimina vacanţa de Paşti şi cere reintroducerea acesteia.

Decizia Ministerului aduce aminte de dispoziţiile similare, de la începutul guvernării comuniste în România, din 1948, dispuse de miniştrii Lothar Rădăceanu sau Gheorghe Vasilichi, care au avut ca scop eliminarea oricărei prezenţe şi manifestări a libertăţii religioase din şcoli. Liga Studenţilor aminteşte că în acea perioadă, mii de tineri au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare, alături de profesori, preoţi, monahi, intelectuali, pentru refuzul lor de a accepta noua orânduire şi de a refuza eliminarea simbolurilor creştine din spaţiul public, cinstirea memoriei lor fiind recunoscută de stat prin Legea nr. 127/2017.

Citește și Ministrul lui Iohannis minte de îngheață Legile educației. Ce face Ligia Deca e scandalos

Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă gestul Ligiei Deca, ministrul Educaţiei, de a elimina vacanţa de Paşti din calendarul anului şcolar 2023-2024, calificând grestul drept unul anti-creştin, specific culturii anulării (cancel culture) – curentului woke care urmăreşte să elimine fundamentele creştine ale civilizaţiei occidentale şi europene, aducând aminte de măsuri identice luate la începutul regimului totalitar comunist din România. Decizia afectează cel puţin 65.000 de copii, care nu îşi vor mai putea vedea în vacanţă părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Organizaţia îi solicită premierului Nicolae Ciucă să îi ceară Ligiei Deca să reintroducă urgent vacanţa de Paşti, iar în cazul unui refuz să o demită din funcţie.

„Moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei”

Proiectul de calendar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost publicat iniţial pe 27 ianuarie, vacanţa de Paşti fiind propusă în alt interval de timp decât cel care să acopere dată când creştinii ortodocşi sărbătoresc Sf. Paşi – 5 mai. Ministerul Educaţiei a eliminat ca zile libere (fără scoală), chiar şi datele de 3 şi 6 mai, când pică Vinerea Mare şi a doua zi de Paşti, deşi acestea sunt sărbători legale. De asemenea, au fost ignorate şi datele echivalente pentru romano-catolici sau alte culte.

Deşi au existat critici în spaţiul public faţă de eliminarea vacanţei de Paşti şi amendamente depuse de diverse organizaţii în acest sens, Ministerul Educaţiei a păstrat proiectul iniţial, după ce marţi a anunţat că reintroduce vacanţa, însă ulterior a retras postarea de pe Facebook.

Eliminarea vacanţei de Paşti încalcă principiile enunţate de Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011 la art. 3, printre care asumarea, promovarea şi păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român, precum şi respectarea libertăţii religioase a beneficiarilor actului educaţional. Decizia vine în contradicţie şi cu Tratatul privind Uniunea Europeană, care, în preambul, recunoaşte „moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei”.

Mai mult, vacanţa de Paşti reprezintă un moment în care copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate îi pot revedea pe aceştia, familiile adunându-se împreună cu ocazia sărbătorilor Pascale.

Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) din decembrie 2022, peste 53.000 de copii au un părinte plecat peste hotare, iar peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecaţi. Practic, prin eliminarea vacanţei, peste 65.000 de copii nu îşi vor mai vedea părinţii de Paşti în 2024.

România Educată, bâta stângii radicale

„Peste 65.000 de copii nu îşi vor mai vedea părinţii de Paşti, iar milioane de familii de români vor sărbători Sfintele Paşti ca şi cum ar fi un weekend prelungit, din cauza Ligiei Deca care se comportă ca un comisar politic sovietic, însărcinat cu transformarea învăţământului după canoanele corectitudinii politice şi ale culturii anulării.

Civilizaţia noastră europeană are ca bază filosofia greco-romană, Creştinismul şi dreptul roman, respectiv anglo-saxon, iar pentru noi, ca români şi creştini, Învierea lui Hristos nu reprezintă doar cea mai importantă sărbătoare religioasă din an, ci însuşi fundamentul credinţei noastre. Cunoaştem atât direct, cât şi de la alumni ai organizaţiilor studenţeşti în care doamna ministru Ligia Deca a fost membră şi cu care a colaborat, despre planul acestora de a elimina cultură creştină din România, considerând-o un factor care „împiedică progresul”.

Tocmai de aceea, facem apel la toţi românii cu conştiinţa creştină să se opună proiectului România Educată, pe care Ligia Deca l-a născocit.

Liga Studenţilor este singura organizaţie studenţească care şi-a asumat combaterea oricăror idei progresiste de tip woke în sistemul de învăţământ românesc şi care a avertizat constant asupra realităţii pericolului pe care îl reprezintă lobby-ul organizaţiilor studenţeşti de stânga pe lângă instituţiile de stat, care atentează la rescrierea paradigmei educaţionale după modelul extremismului de stânga dezvoltat prin teoriile Şcolii de la Frankfurt.” a declarat Toma Tătaru, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI), conform Agerpres.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.