Veşti bune pentru români: Cresc salariile de la 1 octombrie

Firea introduce o nouă taxă pentru bucureșteni: taxa pentru apa uzată
sursa: Google

Guvernul pregătește un pachet legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsuri de echilibrare fiscală şi combaterea evaziunii fiscale, deciziile finale urmând să fie luate după consultarea experților de la Bruxelles.

Printre măsurile pe care Executivul ar vrea să le implementeze de la 1 octombrie se numără:

  1. Salariul minim crește la 3.300 lei brut
  2. Salariul minim în construcții crește la 4.500 lei brut
  3. Comasarea instituțiilor
  4. Eliminarea tichetelor de vacanță pentru salariile mai mari de 10.000 lei brut
  5. Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectorul IT

Pentru toate este nevoie de aprobarea Comisiei Europene, după negocierile de săptămâna viitoare.

Miniștrii Simona Bucura Oprescu, Marcel Boloș, Adrian Câciu și premierul Marcel Ciolacu vor avea discuții la Bruxelles pe tema pachetului de reformă în sistemul bugetar și în fiscalitate, între 29 august și 1 septembrie.

Negocierile informale

Ratarea țintei de deficit bugetar ar putea atrage o sancțiune de 0,5% din PIB impusă de Comisia Europeană. Cu toate acestea, oficialilor europeni li s-a explicat că în deficitul bugetar atârnă greu cheltuielile imprevizibile generate de pandemie și războiul din Ucraina (refugiați și tranzitul cerealelor).

În discuţiile purtate cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Lyen, la începutul săptămânii la Atena, premierul Marcel Ciolacu a punctat referitor la deficitul bugetar că România a avut o serie de cheltuieli suplimentare în contextul războiului din Ucraina şi, de asemenea, că este primul an când cheltuielile cu apărarea se ridică la 2,5% din PIB, conform angajamentelor asumate în cadrul NATO, spun surse guvernamentale.

Urmează două rectificări bugetare

Guvernul va face în acest an două rectificări bugetare, prima în luna septembrie şi o a doua, spre finalul anului, în luna noiembrie, au informat surse guvernamentale. Potrivit acestora, Ministerul Dezvoltării şi cel al Transporturilor vor fi principalii beneficiari ai rectificării din luna septembrie.

Guvernul nu va diminua fondurile alocate investițiilor pentru că România a început să înregistreze o creștere economică bazată pe investiții, nu pe consum, mai spun sursele citate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.