Guvernul pregăteşte ordonanţa austerităţii: Ce tăieri se vor face

Discuțiile din coaliția PSD-PNL pentru pachetul de austeritate compus din creșteri de impozite și scăderi de cheltuieli au fost amânate pentru săptămâna viitoare pentru că președintele PNL, Nicolae Ciucă, este în vacanță, au declarat pentru G4Media surse politice.

Mai mulți lideri liberali cer partidului să contrabalanseze propunerile de creștere a unor taxe și impozite prin tăieri de cheltuieli, potrivit surselor citate.

La începutul discuțiilor, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL) propusese o creștere a TVA de la 19% la 22%, dar și o creștere a accizei la carburant, respinsă de PSD, potrivit surselor G4.

Astfel, liberalii cer ca deficitul de bani la buget, cifrat la circa 30 de miliarde de lei pentru anul, să fie acoperit și prin scăderi de cheltuieli. Printre acestea s-ar număra tăierea voucherelor și tichetelor de masă pentru bugetarii cu venituri mari.

O altă propunere din interiorul PNL e ca eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii de angajați să se facă în etape, pentru a nu bulversa industriile respective.

E vorba despre facilitățile pentru IT-iști, scutiți de impozitul pe venit, și facilitățile pentru angajații din agricultură și construcții – scutiți de impozit pe venit, de contribuția la sănătate și cu contribuții reduse la pensii și muncă. Aceste facilități ar urma să fie eliminate treptat, în doi ani.

Discuţie decisivă

O discuție decisivă între liderii PSD și PNL ar urma să aibă loc lunea viitoare, după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), va prezenta situația la zi a bugetului.

G4Media a scris în 12 iulie că liderii PSD și PNL negociază un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide aflate la guvernare.

Unele creșteri de taxe și impozite sunt complet noi, cum ar fi introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, altele sunt idei mai vechi cum ar fi impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun.

Lista de măsuri obținută de G4Media.ro nu reprezintă un acord final între PSD și PNL, ci un scenariu de lucru aflat în analiză în acest moment la nivelul guvernului. Nu e clar dacă aceste creșteri de taxe și impozite ar urma să fie aplicate toate începând din acest an sau doar o parte.

Protejarea electoratului

PSD și PNL cad greu de acord asupra propunerilor, deoarece fiecare partid dorește să-și protejeze propriul electorat. „Dacă vor fi adoptate la pachet, va fi o lovitură dură pentru clasa de mijloc și mediul de afaceri”, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Guvernul trebuie să facă rost de bani la buget pentru a se încadra în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană, care nu trebuie să depășească 4, 4% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe primele cinci luni, deficiul raportat de Ministerul Finanțelor a fost 2, 32% din PIB.

Dacă nu se încaderează în deficit, România riscă tăierea fondurilor europene.

Oficial, „gaura” la buget a ajuns la 9 miliarde lei în primele cinci luni ale anului. Aceasta este diferența dintre programul de încasări al ANAF și încasările efective. Însă a fost vehiculată de asemenea o „gaură” de 20 de miliarde lei, care ar fi cauzată, pe lângă veniturile mai mici decât cele estimate, și de cheltuielile mai mari decât cele planificate.

Deficitul ar putea fi însă chiar mai are, de câteva zeci de miliarde, deoarece și profiturile companiilor au fost supraevaluate de Finanțe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.