Cum se mătură ilegal străzile Capitalei cu milioane de euro

Adoptarea de către Parlamentul României a legii nr. 99/2014 pentru modificarea și completarea legii nr. 101/2006 privind serviciul public de salubrizare a localităților creează pentru prima dată premisele realizării acestui serviciu public la standarde înalte de calitate.

Din păcate, în cazul municipiului București, Primarul General, domnul Sorin Oprescu, refuză, din motive știute doar de către domnia sa, să aplice legea, este de părere Cornel Pieptea, ales general al Capitalei.

rosal salubrizare cluj
Primarul General, domnul Sorin Oprescu, refuză, din motive știute doar de către domnia sa, să aplice legea.

Acesta explică, pe blogul său, faptul că la ora actuală, serviciul de salubrizare este gestionat de fiecare sector prin delegarea competențelor municipalității conform HCGMB nr. 6/25.01.2001.

Practic, situația este următoarea:

  • La sectorul 1, serviciul de salubrizare este contractat până în anul 2034 de compania ROMPREST.
  • La sectorul 2, contractul de salubrizare este prelungit prin acte adiționale repetate cu societatea SUPERCOM.
  • La sectorul 3, contractul de salubrizare este prelungit prin acte adiționale repetate cu societatea ROSAL.
  • La sectorul 4, contractul de salubrizare este prelungit prin acte adiționale repetate cu societatea REBU.
  • La sectorul 5, serviciul de salubrizare este asigurat de Primăria Capitalei, prin intermediul companiei ROMPREST. Pe baza hotărârilor Consiliului General, contractul de salubrizare este reînnoit anual.
  • La sectorul 6, contractul de salubrizare este prelungit prin acte adiționale repetate cu societatea URBAN.

„Întrucât majoritatea contractelor de salubrizare au fost declarate ca fiind ilegale de către instanță și s-a dispus rezilierea imediată a acestora, Consiliul General a adoptat o nouă hotărare prin care a dat dreptul autorităților sectoarelor 2, 3 și 6 să încheie noi contracte adiționale până la adoptarea strategiei de salubrizare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2014. În caz contrar, serviciul de salubrizare ar fi fost suspendat în aceste sectoare, iar efectele sunt lesne de anticipat”, spune Pieptea.

Cert este că, realizarea strategiei de salubrizare este, conform legii, atributul exclusiv al executivului unității administrativ-teritoriale, adică, în cazul municipiului București, este responsabilitatea Primarului General. Din acest moment apare problema deosebit de gravă pe care Primarul General o ignoră: de la data intrării în vigoare a modificărilor la legea salubrizării, 08 iulie 2014, domnia sa era obligat ca în termen de 90 de zile să elaboreze și să supună votului Consiliului General strategia de salubrizare.

Deși au trecut 2 luni, acest lucru nu s-a întâmplat. În plus, întârzierea se va accentua deoarece legiuitorul a prevăzut și un termen de 30 de zile pentru consultarea publică. În lipsa strategiei de salubrizare, primarii sectoarelor din București nu pot organiza procedurile de atribuire a acestui serviciu public.

„În condițiile prezentate, Primarul General nu își va putea respecta obligațiile prevăzute de lege, primarii de sectoare vor fi nevoiți să semneze alte acte adiționale de prelungire/modificare a clauzelor contractuale și, cel mai important, o mare parte a bucureștenilor nu vor putea beneficia de servicii de salubrizare calitative. Solicit Primarului General să inițieze de urgență consultarea publică pe tema strategiei locale cu privire la dezvoltarea pe termen mediu și lung a serviciului de salubrizare și să o înainteze spre adoptare Consiliului General al Municipiului București”, a conchis alesul general PNL.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.