Reguli noi de funcționare a cabinetelor medicale în perioada după starea de urgență

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) face o serie de recomandări referitoare la cabinetele medicale în perioada post stare de urgență.

Se precizează că actul terapeutic nu trebuie să constituie o circumstanță de risc pentru infecțiile determinate de diverse categorii de agenți patogeni, inclusiv de virusul SARS-CoV-2.

Recomandările (ANMCS)

“Deoarece și anterior pandemiei COVID-19 pacienții care se adresau cabinetelor medicale erau considerați a fi potențial infectați cu anumiți agenți patogeni, fiind bolnavi sau purtători toate procedurile de curățenie, dezinfecție și sterilizare au fost stabilite pentru a preveni contaminarea atât a personalului medical. Cât și a pacienților. Toate cabinetele medicale trebuie să respecte atât normele privind structura lor funcțională cât și recomandările forurilor profesionale. Experiența pandemiei generată de virusul SARS–CoV-2 trebuie să determine o schimbare în modul de oferire de servicii pacienților în cabinetele medicale. Astfel, orice pacient va fi abordat ca fiind potențial purtător al unor agenți patogeni, inclusiv suspect de infecția cu virusul SARS-CoV-2”, potrivit ANMCS.

Protocolul de triaj al pacienților

Potrivit ANMCS, protocolul de triaj al pacienților prevede că nu se efectuează consulturi/tratamente fără programare.

Triajul corect al pacienților reprezintă primul pas în realizarea prevenției și se face din momentul programării pacienților, telefonic sau online. În cazul programării telefonice, pacienților li se adresează un set de întrebări prestabilite.

În situația în care pacientul este confirmat sau suspect simptomatic cu infecția SARS-CoV2, acesta este abordat conform protocoalelor în vigoare.

Pentru un triaj și o rezolvare eficientă și în siguranță a solicitărilor, se recomandă împărțirea pacienților în 4 grupe de risc, după cum urmează:

GRUPA 1 Pacient ● asimptomatic (fără simptome sugestive de infecție virală – tuse, dureri sau senzație de iritare faringiană, dificultăți respiratorii, pierdere miros/gust, febră peste 38°C sau/și senzație de febră, vomă, diaree), ● fără contact cunoscut cu simptome sugestive de infecție virală, dar care, ● face parte din grupele de risc – vârsta (peste 65 ani), complicații ale HTA, boală respiratorie cronică, diabet, insuficiență cardiaca, obezitate (IMC>30), imunodepresie congenitală sau dobândită, femei însărcinate.

GRUPA 2 Pacient… ● asimptomatic (fără simptome sugestive de infecție virală – tuse, dureri sau senzație de iritare faringiană, dificultăți respiratorii, pierdere miros/gust, febră peste 38°C sau/și senzație de febră, vomă, diaree), ● fără contact cunoscut cu o persoană simptomatică.

GRUPA 3 Pacient… ● asimptomatic dar ● aflat în contact direct cu o persoană diagnosticată sau cunoscută cu simptome sugestive de infecție SARS-CoV-2.

GRUPA 4 Pacient diagnosticat sau care prezintă simptomele infectării virale.

Pentru fiecare din aceste grupe de pacienți se recomandă efectuarea tratamentelor având ca obiectiv major prevenția răspândirii infecțiilor virale. Tratamentele medicale se împart în două categorii: urgențe și non-urgențe.

Tratamentul pe grupe

Potrivit recomandărilor ANMCS, pacienții beneficiază de tratament în funcție de grupe, astfel:

GRUPA 1 beneficiază de tratament astfel: -Tratamente de urgență în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc; -Tratamente non-urgență pot fi efectuate, doar după evaluarea risc-beneficiu pentru pacient și doar în intervale orare special dedicate acestei categorii de risc.

Pacienții din GRUPA 2 beneficiază de tratamente de urgență și de tratamente nonurgență, după caz.

Pacienții din GRUPA 3 beneficiază de tratament astfel: -Tratamente de urgență în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc; -Tratamentele non-urgență NU sunt efectuate la cabinet. Pacienții se reevaluează la 14 zile după ultimul contact avut cu o persoană diagnosticată cu infecție virală sau care prezintă simptomatologie specifică. Pacienții din GRUPA 4 beneficiază de tratament astfel: -Tratamente de urgență, în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc -Tratamentele non-urgență NU vor fi efecuate.

Tratamentele non-urgență se reiau după îndeplinirea criteriilor de vindecare, luând în considerare o serie de aspecte. Pacient provenit din populația generală: la cel puțin 15 zile de la debutul simptomatologiei, cu asigurarea că febra și dispneea nu mai sunt prezente de cel puțin 9 zile; pacienți imunodeprimați: la cel puțin 24 zile de la debutul simptomatologiei, cu asigurarea că febra și dispneea nu mai sunt prezente de cel puțin 16 zile.

Protocolul pentru accesul personalului și al pacienților

Recomandările ANMCS privind protocolul pentru accesul personalului și al pacienților prevăd ca accesul personalului medical Personalul unității sanitare parcurge zilnic o procedura de triaj epidemiologic, înainte de începerea activității.

Dacă personalul este simptomatic evocator pentru infecția SARS-CoV-2 sau declară ca a intrat în contact cu o persoana diagnosticată cu SARS-CoV2, atunci nu intră în programul de activitatea zilnică. El se direcționează pentru consult și testare.

În funcție de rezultatul consultului de specialitate și al testării, se decide, după caz, o modalitate de implicare corespunzătoare a personalului unității sanitare în activitate. Acesta include și tipul de echipament necesar.

Pentru echipa administrativă (care nu intră în zona de tratament) este necesară purtarea echipamentului standard și obligatoriu purtarea permanentă a unei măști chirurgicale. Cu respectarea timpului de purtare recomandat de producătorul acesteia.

Întreg personalul implicat în actul medical poartă obligatoriu echipament de protecție adecvat. Acesta nu este utilizat în exteriorul cabinetului medical. În situația în care nu se poate asigura intern dezinfecția acestor echipamente, se recomandă externalizarea serviciului.

Echipamentul de protecție suplimentar pentru personalul cabinetului constă în halat de unică folosință, șorț chirurgical de plastic, botoși; mănuși de protecție; mască, bonetă sau echivalentul acesteia, ochelari de protecție, vizieră,

În timpul unui tratament generator de aerosoli, echipa de asistență medicală trebuie să fie protejată suplimentar de un halat impermeabil sau șorț chirurgical din plastic.

Purtarea măștii FFP2 (sau FFP3) este necesară pe toată perioada manevrelor diagnostice și/sau terapeutice pe căile respiratorii sau mucoase sau a celor generatoare de aerosoli. Precum și atunci când se efectuează curățenia, dezinfecția și ventilația cabinetului. Dacă masca FFP2 nu este murdară sau umedă, aceasta poate fi păstrată pe durata unei zile .

Protocol pentru desfășurarea actului medical

Protocolul pentru desfășurarea actului medical prevede:

Pacientul este invitat să intre în cabinetul de consultații sau sala de tratament, purtând în continuare masca facială și fără obiecte personale nenecesare. Pacientul se dezinfectează pe mâinii la intrarea în cabinet.

Dacă este cazul, pacientul este rugat să îndepărteze masca facială pe care o va depozita în containerul pentru deșeuri biologice. La finalul actului pentru care i-a fost solicitată îndepărtarea măștii, pacientul aplică o nouă mască facială simplă.

Se fac recomandările post consult / tratament și se prescrie tratamentul medicamentos, după caz.

În cazul în care recomandarea este pentru alt consult de specialitate sau internare în spital, medicul prescriptor efectuează programarea pacientului și-i confirmă acestuia data / ora programării.

Înainte de părăsirea cabinetului, pacientul aplică o nouă mască facială simplă. Dacă masca nu a fost înlocuită pe parcursul consultului.

La ieșirea din sală de așteptare, pacientul introduce botoșii utilizați în containerul dedicat.Apoi își dezinfectează mâinile cu soluție hidroalcoolică.

În acest caz (ex.:consulturi sfera orofaringiană), medicul trebuie să poarte masca FFP3 și vizieră/ochelari de protecție.

Protocolul de dezinfecție a zonelor de lucru

Potrivit recomandărilor ANMCS, după ce pacientul părăsește cabinetul medical, se efectuează curățenia și dezinfecția astfel:

  • se curăță suprafețele de lucru posibil contaminate cu proiecții de secreții;
  • se respectă procedurile de sterilizare a materialelor reutilizabile (vezi ”STERILIZAREA”), iar materialele de unică folosință vor fi eliminate conform procedurilor legale în vigoare (vezi ”GESTIONAREA DEȘEURILOR”);
  • deșeurile contaminate se evacuează în recipientul de deșeuri biologice de unică folosință; – se efectuează dezinfecția canapelei/scaunului de consultații;
  • după intrarea fiecărui pacient în cabinetul medical, sala de așteptare se ventilează natural pentru cel puțin 15 minute. Dacă grupul sanitar a fost utilizat este și aceasta curățat și dezinfectat. Acolo unde este cazul, este recomandat ca aerul provenit de la pompele de aspirație să fie evacuat în exteriorul cabinetului. Dacă aerul este evacuat în cabinet, evacuarea să fie prevazută cu filtre HEPA;
  • la sfârșitul programului, personalul de îngrijire, echipat cu masca facială și mănuși va proceda la ventilarea naturală pentru cel puțin 15 minute, curățenia și dezinfecția, cu utilizarea materialelor biocide recomandate, a sălii de așteptare (mobilier, clanțe, uși ) și a grupurilor sanitare. Pavimentele se curăță și dezinfectează conform normelor în vigoare

Protocol pentru dezechiparea personalului

ANMCS recomandă ca personalul medical se va dezechipa după finalizarea procedurilor de curățenie și dezinfecție a zonelor de lucru, într-o zonă dedicată acestei acțiuni, unde se vor regăsi și recipiente pentru deșeuri biologice, pentru depozitarea echipamentului utilizat.

Ordinea de dezechipare este extrem de importantă. Ea este următoarea:

1. se scot mănușile;

2. se dezinfectează mâinile cu soluție hidroalcoolică;

3. se scoate halatul de unică folosință/impermeabil/șorț chirurgical de plastic. Iar în timpul scoaterii, este îndepărtat de corp pentru a nu contamina hainele. Apoi este depozitat în siguranță în recipientul pentru deșeuri biologice;

4. se decontamineaza mâinile cu soluție hidroalcoolică;

5. se scoate boneta și se depozitează în recipientul pentru deșeuri biologice; 6. se decontamineaza mâinile cu soluție hidroalcoolică;

7. se scot botoșii și se depozitează în recipientul pentru deșeuri biologice;

8. se decontaminează mâinile cu soluție hidroalcoolică;

9. se scoate protecția pentru ochi (viziera sau ochelarii);

10.Se decontaminează mâinile cu soluție hidroalcoolică;

11.Se scoate masca apucând-o de barete;

12.Se face igiena mâinilor prin spălare cu apă și săpun bactericid timp de minim 20 secunde

La schimbarea mănușilor de la un pacient la altul, este obligatorie igiena mâinilor prin spălare cu apă și săpun bactericid timp de minim 20 secunde. Iar ulterior cu soluție hidroalcoolică, timp de minim 20 secunde.

Viziera sau ochelarii de protecție se dezinfectează astfel:

1. se imerseaza într-o cuva cu soluție clorigenă (1000 mg/l) timp de 60 minute. După care se clătește la jet de apă și se usucă prin ștergere cu șervet de unică folosință;

2. se pulverizează cu soluție biocidă cu nivel înalt de dezinfecție. Se lasă minimum 3-5 minute. Apoi se usucă prin ștergere cu șervet de unică folosință.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.