Procurorii din CSM au decis ca Laura Kovesi să rămână la Parchetul General

Procurorii din CSM au decis ca Laura Kovesi să rămână la Parchetul General

Procurorii din CSM au decis ca Laura Kovesi să rămână la Parchetul General , după ce au respins o cerere depusă de Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), prin care se solicita încetarea delegării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General.

Secţia pentru procurori a CSM a respins, în unanimitate, cererera depusă de Adina Florea.

Pe 28 martie, Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către SIIJ, într-un dosar legat de aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. Tot atunci, ea a fost plasată sub control judiciar, având mai multe interdicţii, printre care şi dreptul de a mai exercita profesia de procuror la Parchetul General.

A doua zi, pe 29 martie, Secţia specială a solicitat CSM încetarea delegării Laurei Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General, însă Secţia pentru procurori a amânat dezbaterile pe motiv că SIIJ nu a indicat temeiurile legale.

Solicitare ilegală

Miercuri, Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, iar Secţia pentru procurori a decis joi că solicitarea SIIJ „a fost făcută în afara oricărui cadru legal”.

„Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea nr. 1.172/P/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, referitoarea la aplicarea art. 57 alin.7 din Legea nr. 303/2004, republicată. În emiterea soluţiei, Secţia pentru procurori a avut în vedere că solicitarea PÎCCJ – SIIJ, de a dispune încetarea delegării unui procuror ca urmare a luării unei măsuri preventive, a fost făcută în afara oricărui cadru legal. Hotărârile Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi cenzurate doar de către o instanţă de judecată, iar nu de către procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie”, se arată în decizia CSM.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie printr-un decret emis, pe 9 iulie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României. Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.