Comsia Europeană investighează ajutorul dat de România Blue Air în Guvernul Orban

FOTO: Anna Zvereva /Wikimedia Commons
FOTO: Anna Zvereva /Wikimedia Commons

Instituția condusă de Ursula von der Leyen a început o investigație amănunțită pentru a stabili dacă „anumite măsuri de sprijin adoptate de România” pentru compania aeriană Blue Air, aflată acum în insolvență, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat, a informat Comisia Europeană într-un comunicat.

CITEŞTE ŞI: Statul devine acţionar majoritar al Blue Air!

Compania aeriană low-cost se confrunta cu dificultăți financiare încă din 2019 și, începând din martie 2020, a fost grav afectată de pandemia de COVID-19. „Din noiembrie 2022, Blue Air a încetat să funcționeze, deoarece autoritățile române i-au suspendat temporar licența de operare, din cauza situației financiare a societății”, a menționat Comisia Europeană. Investigația instituției conduse de Ursula von der Leyen se referă la măsurile de sprijin aprobate de Comisie în august 2020, pe vremea când guvernul României era condus de Ludovic Orban:

Garanţia publică

O garanție publică în valoare de aproximativ 28 de milioane EUR (aproximativ 137 de milioane RON) pentru a compensa daunele suferite în contextul pandemiei de coronavirus și al restricțiilor de călătorie vizând limitarea răspândirii virusului impuse de România și de alte țări o garanție publică de aproximativ 34 de milioane EUR (aproximativ 164 de milioane RON) aferentă unui împrumut de salvare, destinat să acopere parțial nevoile de lichidități ale Blue Air în următoarele șase luni. „România s-a angajat să se asigure că garanția publică aferentă împrumutului pentru salvare va înceta după șase luni sau că va comunica Comisiei fie un plan de lichidare, fie un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air în vederea evaluării ajutorului de stat” arată Comisia Europeană.

În aprilie 2021, România a propus un plan de restructurare a Blue Air pentru perioada august 2020 – septembrie 2025. În noiembrie 2022, statul român a rambursat împrumutul și a preluat o participație de 75 % în societatea low-cost.

„Comisia este preocupată de faptul că planul de restructurare și măsurile de ajutor puse în aplicare pentru a sprijini acest plan nu sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu Orientările privind ajutoarele pentru salvare și restructurare”, a mai transmis instituția europeană.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.