CCR: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare, neconstituționale. Orban: Mă șochează

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Curtea Constituțională precizează, într-un comunicat, că a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituțională în integralitate: „A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.”

„Actul normativ care reglementează regimul juridic al stării de asediu și al stării de urgență are ca scop crearea cadrului legal al măsurilor excepționale impuse de gestionarea situației de criză, măsuri care, prin ele însele, afectează drepturi și libertăți ale cetățenilor. Cu alte cuvinte, rațiunea legii este tocmai aceea de a constitui temeiul legal al restrângerii exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale, în acord cu imperativul onstituțional stabilit în art.53 alin.(1), precum și temeiul legal al măsurilor excepționale care pot viza inclusiv atribuții ale
instituțiilor fundamentale ale statului.

Reținând că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, Curtea a constatat că, în actualul cadru constituțional, un atare act nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului, adoptată cu respectarea dispozițiilor art.73 alin.(3) lit.g) din Constituție, în regim de lege organică. Având în vedere că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 a fost adoptată în temeiul art.114 alin.(4) din Constituția României din 1991, deci anterior revizuirii Constituției prin Legea nr.429/2003 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.758 din 29 octombrie 2003) care a introdus dispozițiile art.115 alin.(6), Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 a fost adoptată cu respectarea cadrului constituțional în vigoare la acea dată, care nu limita prerogativa legislativă a Guvernului în sensul neafectării regimului instituţiilor fundamentale ale statului sau a drepturilor și libertăţilor fundamentale.

În schimb, în ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)”, se arată în comunicatul CCR.

Avocatul Poporului: ”Amenzile nu sunt anulate automat de decizia CCR, oamenii trebuie să le conteste în instanță”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat la Digi24 că – în urma deciziei CCR privind neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență prin care au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare în perioada stării de urgență – amenzile nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță, având la îndemnână decizia Curții Constituționale.

„Dacă azi CCR constată neconstituționalitate, este un ajutor pentru judecători, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică fiecare în parte din cei amendați, vreo 300.000 de mii, trebuie să meargă la instanța de judecată”, a declarat Renate Weber.

APADOR-CH cere Guvernului amnistie

APADOR-CH atrage atenţia asupra faptului că instanțele vor fi supraaglomerate de zecile de mii de dosare pe care românii le vor deschide la toate judecătoriile din țara după ce amenzile emise în timpul stării de urgență au fost declarate neconstituționale, miercuri, de CCR.

APADOR-CH consideră că este inutilă supraaglomerarea instanţelor cu contestaţii privind amenzile aplicate în baza unui act normativ declarat neconstituţional, deoarece soluţia ce va fi dispusă de instanţe va fi aceeaşi în toate cazurile: admiterea contestaţiei și anularea amenzii aplicate, susține organizația pentru drepturile omului.

„De aceea, pentru evitarea unor cheltuieli suplimentare ce ţin de administrarea justiţiei și pentru decongestionarea instanţelor de judecată (care, oricum, au foarte mult de lucru și fără aceste contestaţii), APADOR-CH solicită Guvernului să adopte o ordonanţă de urgență prin care să dispună amnistia fiscală pentru toți cei amendaţi pentru nerespectarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență.

O astfel de ordonanţă de urgență, prin care să se dispună amnistia fiscală, ar fi constituţională, deoarece vizează o situaţie care necesită o soluţie foarte rapidă și nu afectează (restrânge) drepturi și libertăţi, ci dimpotrivă repară efectele unui act neconstituţional, fără ca fiecare persoană amendată să mai fie obligată să iniţieze o procedură judiciară, pentru unii, destul de incomodă, iar pentru instanțe, de-a dreptul împovărătoare.

Această măsură de amnistie fiscală trebuie însoţită si de o prevedere care să se refere la cei care au achitat deja amenda, pentru evitarea unei situaţii discriminatorii între cei care au achitat amenda și cei care nu au achitat-o. Astfel, ar trebui prevăzut că persoanele care au achitat amenda au dreptul să opteze între restituirea sumei plătite și folosirea acestei sume achitate pentru plata altor datorii pe care le are la stat (…)

În condiţii normale, APADOR-CH nu ar susţine amnistia fiscală, dar în faţa unei astfel de gafe a autorităţilor, amnistia fiscală pentru cei amendaţi pentru nerespectarea măsurilor stabilite în stare de urgenţă pare a fi singura măsură rezonabilă”, se arată într-un comunicat emis de APADOR-CH.

Orban, despre decizia CCR: Mă șochează

Premierul Ludovic Orban a criticat deciziile CCR, miercuri seară, după vizita pe care a făcut-o la Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I”. Orban a declarat că declararea amenzilor din starea de urgență ca fiind neconstituționale este o decizie a judecătorilor care ”îl șochează”.

Prim-ministrul a spus că CCR invită astfel românii la ”anarhie” și la „nerespectarea legii și a regulilor stabilite în starea de urgență” pentru protejarea populației împotriva răspândirii coronavirusului.

Despre decizia privind pensiile speciale, Orban a spus că anumiți judecători CCR nici măcar nu ar fi trebuit să ia decizii în această speță pentru ei înșiși primesc pensii speciale și se află în conflict de interese:

„Este o decizie care mă șochează și care are un caracter vădit politic. Este o decizie care favorizează o minoritate care nu a respectat restricțiile, comparativ cu majoritatea românilor care au înțeles necesitatea acestor măsuri. Este o invitație pentru fiecare cetățean la nerespectarea legii și a regulilor stabilite în starea de urgență. Este un îndemn la anarhie și la un comportament incorect față de societate și semeni.

Vom lua toate măsurile care sunt necesare, vom analiza noul context după decizia CCR și vom lua deciziile care se impun pentru a asigura un risc minimizat pentru răspândirea coronavirusului (…) CCR conține oameni care nici măcar n-ar avea voie să judece astfel de sesizări pentru că ei înșiși beneficiază de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.