Boloş ă cărţile pe faţă: Pensiile speciale s-au bazat și pe acele «inginerii» făcute!

Marcel Boloș FOTO: gov.ro
Marcel Boloș FOTO: gov.ro

Guvernul ia în considerare impozitarea pensiilor speciale pe partea de necontributivitate. Conform legii, pensiile speciale au două surse de finanțare, una de bugetul asigurărilor sociale, în baza contributivității, iar cea de-a doua de la bugetul de stat.

CITEŞTE ŞI: Boloş susține majorarea ajutorului de încălzire, dacă preţurile la energie vor continua să crească

O astfel de soluție, de impozitare a pensiior speciale, este prevăzută și în raportul Băncii Mondiale.

Pensiile speciale ar putea fi impozitate, în baza unui act normativ adoptat de guvern, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş. El a confirmat că executivul are în vedere o astfel de soluție, de impozitare, menită să rezolve problema acestor venituri care stârnesc numeroase controverse la nivelul societății.

Pensiile speciale au două surse de finanțare, una din bugetul de asigurări sociale, bazată pe contributivitate, iar cea de-a doua de la bugetul general, acordată în baza anumitor reglemetări cu caracter special.

Marcel Boloș a precizat că un eventual impozit va fi perceput pentru acea parte a pensiilor speciale acordată de la buget, care nu este bazată pe contributivitate.

Chestie de moralitate

„Cred că ar fi o chestiune și nu mă feresc să spun acest lucru, o chestiune de moralitate față de cei care o viață întreagă au plătit contribuție pentru pensie, încasează pensia din contributivitate și să nu uităm că pensiile speciale s-au bazat și pe acele «inginerii» făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales pentru a putea să beneficieze de un cuantum cât mai consistent pentru pensia specială. Din acest punct de vedere, ar fi o îndreptare a lucrurilor și o chestiune de normalitate și de moralitate față de cei care o viață întreagă au contribuit la pensii”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș a precizat că o decizie cu privire la pensiile speciale va fi luată de guvern sau de parlament. El a precizat că legea privind reforma pensiilor speciale trebuie să fie validată de Comisia Europeană, penru a nu risca suspendarea fondurilor din PNRR.

„Este posibil (ca pensiile speciale să fie impozitate – n. red.), dar decizia nu este a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este decizia Guvernului și Parlamentului României. Este posibil ca această contribuție de la buget să facă obiectul acestei impozitări progresive, dar forma și felul în care va arăta acest impozit progresiv rămâne de stabilit. Această lege să aibă cel puțin o validare de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca să nu ajungem în situaţia în care este din nou un jalon care, dacă este neîndeplinit, putem risca suspendarea”, a mai spus Marcel Boloș, potrivit stirileprotv.ro.

Recent, experții Băncii Mondiale au transmis un raport, către Guvernul României în care propun mai multe soluții pentru reforma pensiilor speciale. Iar una dintre ipotezele luate în condiderare este impozitarea progresivă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.