Președintele Iohannis: În ultima perioadă asistăm la o creștere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial

Președintele Klaus Iohannis a transmis de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului că, în ultima perioadă, asistăm la „o creștere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial, iar prezența din ce în ce mai vizibilă a curentelor și a ideologiilor extremiste în spațiul public ridică serioase semne de îngrijorare”.

„Aducem astăzi un pios omagiu memoriei tuturor celor care au pierit și au suferit în timpul Holo-caustului, precum și supraviețuitorilor acestei file negre din istoria umanității. Departe de a fi doar o evocare a dramei teribile care a marcat milioane de oameni, comemorarea de astăzi este un proces de învățare, o sumă de lecții despre monștrii pe care îi poate naște ura, dar și despre triumful vieții în fața morții”, este mesajul transmis de președintele Iohannis.

Șeful statului a mai susținut că „în urmă cu 79 de ani, lumea devenea martoră a dovezilor incontestabile privind crimele îngrozitoare care s-au petrecut în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ianuarie 1945, cei care au avut puterea să supraviețuiască erau eliberați din lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dezvăluind astfel amploarea ororilor la care au fost supuși”.

„Holocaustul a reprezentat o crimă abominabilă, concepută după un plan malefic ce urmărea să șteargă, în mod brutal și sistemic, întreaga existență a populației evreiești. Șase milioane de oameni au pierit, iar fiecare victimă reprezintă mai mult decât o statistică. În spatele cifrelor se află destine sfâșiate, comunități distruse și o imensă pierdere culturală și intelectuală. Viețile curmate crunt, traumele supraviețuitorilor și suferințele urmașilor continuă să servească drept mărturii ale barbariei și cruzimii generate de lipsa umanității. Atunci când ura între semeni este încurajată și devine o politică de stat, consecințele sunt înfiorătoare.(…)Din nefericire, în ultima perioadă asistăm la o creștere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial, iar prezența din ce în ce mai vizibilă a curentelor și a ideologiilor extremiste în spațiul public ridică serioase semne de îngrijorare”, susține Iohannis.

Potrivit președintelui, România s-a angajat activ, prin întărirea cadrului legislativ și dezvoltarea de instrumente și politici pentru consolidarea educației, cercetării și comemorării Holocaustului, să lupte împotriva antisemitismului, a rasismului, a xenofobiei, pentru ca astfel de orori să nu mai aibă loc vreodată.

„Totodată, în contextul actual, marcat de crize multiple și de situația tragică din Orientul Mijlociu provocată de atacurile teroriste asupra Statului Israel, înțelegerea lecțiilor trecutului este cu atât mai im-portantă pentru a putea lupta împotriva răului. Avem responsabilitatea să prevenim și să combatem mentalitățile și comportamentele antisemite, rasiste sau xenofobe, să cultivăm respectul, înțelegerea și toleranța în societatea noastră. Educația rămâne, fără îndoială, cel mai puternic instrument prin care pregătim copiii pentru această misiune. Tânăra generație are nevoie să cunoască această imensă tragedie a omenirii, pentru a deveni responsabilă și atașată valorilor umane fundamentale”, a adăugat președintele Iohannis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.