sâmbătă, iunie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalAUDIO ȘOCANT. Șantajul primarului Nicușor Dan asupra polițiștilor locali: „Vor fi consecințe!”

AUDIO ȘOCANT. Șantajul primarului Nicușor Dan asupra polițiștilor locali: „Vor fi consecințe!”

-

AUDIO O înregistrare audio incendiară, intrată în posesia ziarului Cetățeanul, arată cum primarul general Nicușor Dan îi șantajează și îi amenință pe față pe polițiștii locali pentru a aplica ilegal o amendă de 35 milioane de euro. După ce polițiștii au refuzat să dea amenda ilegală, Nicușor Dan s-a ținut de cuvânt: i-a demis pe șefii Poliției Locale care au refuzat să încalce legea.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Totul s-a întâmplat într-o ședință convocată de primarul general, din iulie 2023, la care au participat directorul general al Poliției Locale București de la acea vreme, Daniel Mihai Rășică, directorul executiv adjunct al Direcției Control – Constantin Maximilian, și Răzvan Florea, șef serviciu, în cadrul Serviciului Control Ecologie și Protecția Mediului – cel care a fost somat de primar să aplice, ilegal, sancțiunea proprietarului terenului de lângă parcul IOR, nu contravenientului, așa cum prevede legea.

Șantaj: infracțiune care constă în fapta de a constrânge o persoană, prin violență sau prin amenințare, să dea, să facă, să nu facă ori să sufere ceva, cu scopul de a dobândi un folos pentru sine ori pentru altul. (sursa DEX)

Șefii Poliției Locale, băgați în ședință de Nicușor Dan: „Dacă nu aplicaţi sancțiunea așa cum spun eu, vor fi consecințe!”

Responsabilii Poliției Locale i-au explicat lui Nicușor Dan că, potrivit legii, sancțiunea poate fi aplicată doar persoanei care a comis fapta, nu proprietarului. Or, câtă vreme nu este există nicio dovadă că proprietarul are vreo vină, acesta nu poate fi amendat.

Din înregistrarea intrată în posesia Cetățeanul reiese că Răzvan Florea era foarte timorat în fața primarului general, care l-a amenințat și șantajat pe față: „dacă nu aplici sancțiunea, vor fi consecințe!”.

Pe Nicușor Dan nu l-a interesat niciun moment aspectele legale, care nu permiteau Poliției Locale București să aplice sancțiunea proprietarului. Argumentul său de forță a fost: „Așa am dispus eu!”.

AUDIO Nicușor Dan: „Schimb dispoziția de primar, mă numesc agent constatator, dar asta o să aibă niște urmări!”

Redăm dialogul halucinant dintre primarul general Nicușor Dan și Răzvan Florea, șef serviciu, în cadrul Serviciului Control Ecologie și Protecția Mediului, în care edilul șantajează și amenință pe față:

Adrian Bold
Nicușor Dan FOTO Forbes

Nicușor Dan: Așa… Întrebarea este dacă veți da sau nu veți da această sancțiune?

Răzvan Florea: Dacă vom avea toatele elementele care…

Nicușor Dan: De o săptămână tot aștept.

Răzvan Florea: Trebuie să vedem, mai întâi, cine a făcut fapte…

Nicușor Dan: Nu contează. Este un proprietar care…

Răzvan Florea: Este, dar nu…

Nicușor Dan: Deci, o dați sau nu o dați? Asta e singura întrebare. Că, nu mai… M-am săturat de veșnice discuții. Azi, la ora 12.00, veți da această amendă așa cum a solicitat primarul sau nu? Dacă nu, să-mi spuneți… Nu-i mai convocăm, anulăm convocarea, trimitem executor, schimb dispoziția de primar, mă numesc agent constatator, dar asta o să aibă niște urmări!

Răzvan Florea: V-am spus, dacă găsim toate elementele ca să putem da această sancțiune, o dăm. Dar, momentan, nu le avem.

Nicușor Dan: Deci, nu o dați…

Răzvan Florea: În Legea 24 (n.r. Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane) scrie clar că persoanele fizice sau juridice nu trebuie să diminueze…, nu pot să incriminez proprietarii, ci persoana care a făcut acea faptă, contravenientul.

Nicușor Dan: Deci, nu o dați în forma în care am solicitat-o eu…

Poliția Locală București, epurată de primarul general

Pentru că șefii Poliției Locale au refuzat să încalce legea, Nicuşor Dan a epurat, practic, conducerea instituției.

În octombrie 2023, primarul a anunțat că a schimbat conducerea Poliției Locale a Municipiului București pentru mai multe „deficiențe” și, în special, pentru refuzul de a aplica mult-mediatizata amendă de 35 milioane euro în cazul IOR.

Primarul l-a numit director general al Poliției Locale pe Eduard Stroe, adus prin detașare de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

Stroe a fost răsplătit cu această funcție după ce a aplicat, personal, în calitate de „agent constatator”, amenda de 35 milioane euro, dorită de  Nicușor Dan.

De ce este ilegală amenda de 35 milioane de euro impusă de Nicușor Dan

Experții în drept spun că amenda de 35 milioane de euro a fost doar un joc de imagine regizat de Nicușor Dan, pentru a câștiga capital electoral, știind din start că acea sancțiune va fi anulată de instanță.

Astfel, terenul retrocedat din Parcul IOR nu este spațiu verde în accepțiunea legii 24/2007, invocată de primarul general. Înalta Curte de Casație și Justițe a tranșat definitiv această problemă.

„Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”, potrivit unei decizii a Curții Supreme, din octombrie 2022, decizie care este literă de lege.

Or, primarul general Nicușor Dan nu a inițiat niciodată vreun proiect de expropriere, astfel încât terenul din IOR să fie redat publicului ca spațiu verde.

Amenda ilegală a lui Nicușor Dan afectează direct bugetul de stat al României

Amenda ilegală aplicată la ordinul primarului general Nicușor Dan va avea și alte consecințe nedorite.

Potrivit Codului Fiscal, orice amendă aplicată de o autoritate a statului, prin proces-verbal, se face venit la bugetul statului. Cu alte cuvinte, reprezintă o creanță fiscală și, ca orice venit la bugetul statului, face parte din categoria plusuri de venituri din bugetul centralizat al statului.

Astfel, amenda de 35 milioane de euro aplicată de Nicușor Dan, care, potrivit experților are, practic, zero șanse să rămână în picioare în urma contestației în instanță făcută de proprietarii terenului, a fost inclusă în Legea de aprobare a bugetului de stat pe anul 2024.  

După ce sancțiunea va fi anulată de instanță (o astfel de amendă nu poate fi aplicată pe o proprietate privată), statul va trebui să facă rectificare bugetară și să scoată această sumă din categoria „venituri”. Numai că, între timp, această sumă a fost repartizată, iar atunci vor fi instituții, precum Ministerul Apărării, care nu vor putea să facă achiziții.

„Omul ăsta (n.r. Nicușor Dan) se joacă cu legile României și cu Constituția”, susțin experții consultați de ziarul Cetățeanul.

În octombrie 2023, primarul general Nicușor Dan anunța cu satisfacție că proprietarii zonei retrocedate din Parcul IOR au fost amendați – în baza Legii 24/2007 privind spațiile verzi – cu suma de 35 de milioane de euro și a felicitat Poliția Locală (noua conducere, care a executat ordinele primarului – n.r.) pentru că s-a comportat „ca o autoritate”. Sancțiunea a fost aplicată pentru schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde.

„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Polița Locală a Municipiului București pentru acest gest. În sfârșit, Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, declara Nicușor Dan.

Amenda a fost însă aplicată ilegal, deoarece nu a fost amendat autorul faptei, ci proprietarul terenului iar suprafața retrocedată din Parcul IOR figurează în categoria curți-construcții.

Deși a felicitat Poliția Locală, primarul general Nicușor Dan a ascuns cu dibăcie faptul că foștii șefi ai instituției au refuzat să aplice amenda, pentru că era ilegală. Atunci, Nicușor Dan i-a șantajat și amenințat pe față pe șefii Poliției Locale care nu i-au făcut pe plac.

Cetățeanul TV

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Firea anunţă că pleacă la Parlamentul European după ce a pierdut alegerile la Primăria Capitalei

0
Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat, vineri, că va merge ca europarlamentar, la Bruxelles, după rezultatul alegerilor din 9 iunie. CITEŞTE ŞI: Cererea de judecare a lui Vlad Pascu pentru omor calificat, respinsă Gabriela Firea a fost întrebată la Braşov dacă...