Bogdan Aurescu s-a întâlnit la New York cu secretarul general al ONU

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, cu prilejul prezenței sale la sediul ONU de la New York. Principalele teme de discuție au fost problematica schimbărilor climatice şi a consecinţelor acestora, precum şi evoluţia situaţiei din Ucraina.

Cei doi oficiali au abordat problematica schimbărilor climatice și a consecințelor acestora, inclusiv riscurile generate de creșterea nivelului mărilor și oceanelor, pe care demnitarul român le-a prezentat Consiliului de Securitate, în cursul aceleiași zile. Secretarul General a arătat că apreciază în mod deosebit activitatea desfășurată de co-presedinții Grupului de Studiu privind creșterea nivelului marilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional și de Grup și a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile depuse în această calitate, inclusiv pentru soluțiile propuse în cadrul Comisiei de Drept Internațional, reiterate și în cadrul evenimentului găzduit azi de Consiliul de Securitate ONU. 

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru multilateralismul eficient și pentru ordinea internațională bazată pe norme, având în centrul său sistemul Organizației Națiunilor Unite, precum și pentru eforturile Secretarului General de a eficientiza ONU.

Cei doi înalți oficiali au discutat despre evoluția situației din Ucraina, la aproape un an de la începutul războiului ilegal de agresiune al Rusiei. 

Șeful diplomației române a evidențiat faptul că acest comportament iresponsabil al Rusiei, care încalcă fundamentele ordinii de drept internațional, trebuie să înceteze, fiind cu atât mai grav cu cât acest război este proliferat de un stat membru al Consiliului de Securitate al ONU. 

Totodată, ministrul român a evidențiat necesitatea ca la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, Adunarea Generală a ONU și CS ONU să transmită un mesaj clar în sprijinul păcii în Ucraina și să condamne războiul de agresiune al Rusiei.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat perspectiva României privind principalele  provocări actuale de interes global, cu accent pe gestionarea impactului agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și a implicațiilor acestui război, inclusiv pentru statele cele mai vulnerabile din Sudul Global.

Ministrul român a evidențiat și eforturile concrete de sprijin ale României pentru Ucraina în domeniul umanitar – inclusiv primirea a peste 3,5 milioane de refugiați din Ucraina care au tranzitat țara noastră, precum și asigurarea pentru cei care au solicitat, de adăpost, acces gratuit la servicii medicale, școlarizare și piața muncii. Totodată, a subliniat demersurile active și concrete pentru evitarea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului a aproape 13 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene către piețele mondiale.  

În context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat apreciere pentru eforturile Secretarului General al ONU de a negocia Acordul privind inițiativa de transport al grânelor prin Marea Neagră – Black Sea Grain Initiative și a subliniat importanța fundamentală pentru prelungirea acestui Acord. 

Cei doi înalți oficiali au discutat totodată despre situația actuală din Republica Moldova, Secretarul General amintind vizita pe care a efectuat-o anul trecut la Chișinău. Șeful diplomației române a prezentat sprijinul multidimensional acordat de țara noastră pentru consolidarea rezilienței Republicii  Moldova și pentru combaterea efectelor războiului împotriva Ucrainei.

În acest context, ministrul român de externe a arătat declarațiile foarte recente ale Președintelui Republicii Moldova care s-a referit la planuri rusești de destabilizare a statului vecin trebuie tratate cu toată seriozitatea. A arătat că România a susținut, susține și va continua să susțină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret și solidar, pe toate dimensiunile, inclusiv în actualul context, precum și integrarea sa în Uniunea Europeană. Cei doi înalți oficiali au făcut și un schimb de opinii privind perspectivele de soluționare a dosarului transnistrean.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internațional, ca pilon fundamental al politicii externe a României demonstrat inclusiv prin seria de acțiuni inițiate de România în contextul războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei pentru susținerea atribuirii responsabilității și combaterea impunității acelor reprezentanți ai puterii ocupante care au comis crime internaționale în teritoriile invadate.

În acest sens, la 13 septembrie 2022, România a depus Declarația de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), având ca obiect diferendul referitor la Acuzații de genocid în conexiune cu Convenția privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid, care se referă la aspecte privind interpretarea, aplicarea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția menționată, încheiată în 1948 sub egida Organizației Națiunilor Unite. Totodată, România a depus, la 16 septembrie, la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cererea de intervenție a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse la Curte, la 28 februarie 2022.

Secretarul General al ONU a exprimat aprecierea deosebită față de activitatea României în sprijinul Ucrainei și al refugiaților ucraineni, adresând mulțumiri atât autorităților române, cât și cetățenilor români pentru solidaritatea și consecvența cu care au răspuns războiului din statul vecin. A punctat că țara noastră este un actor de încredere în acordarea de sprijin umanitar, cu referire inclusiv la proiectul de succes al Centrului de Urgență pentru Refugiați de la Timișoara, creat în 2008 printr-un acord încheiat între Guvernul României, UNHCR si Organizația Internațională pentru Migrație.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.