Consilierii de probaţiune protestează: În istoria justiției din România nu s-a mai întâmplat așa ceva!

Protestatarii acuză Ministerul Justiției că nu și-a onorat promisiunile de acordare a unor drepturi și măriri salariale câștigate inclusiv prin hotărâri definitive în instanță: „În istoria justiției din România nu s-a mai întâmplat așa ceva”.

CITEŞTE ŞI: Nicușor Dan, făcut praf de consilierii generali în scandalul PUZ-ului Sectorului 2: Nu ne reprezintă cu bună credință

Protestul are loc în mai multe filiale județene ale Direcției Naționale de Probațiune. Aradul și Clujul sunt primele filiale unde, de luni, 10 decembrie, o parte dintre angajați au intrat în greva foamei. Miercuri, 13 decembrie, șapte angajați din Iași s-au alăturat protestului. La acest moment, 30 de consilieri de probațiune sunt în greva foamei la nivel național, conform informațiilor furnizate de protestatari.

Salarii calculate greșit de șase ani

Conform consilierilor de probațiune cu care a discutat Libertatea, salariile acestora sunt blocate pe un calcul eronat din 2018. Iar asta deși au câștigat în instanță diferite recalculări și s-au emis ordine de la Ministerul Justiției pentru a fi acordate aceste diferențe. Angajații susțin că, de la nivel central, la Direcția Națională de Probațiune, li s-a spus că ar exista bani pentru oferirea acestor măriri salariale restante, dar aceștia sunt pe o altă linie bugetară și Ministerul Finanțelor Publice nu a aprobat reutilizarea lor.

Formă extremă de protest

„Este o formă de întărire a protestului început deja de colegii noștri din cealaltă parte a țării. Este o formă extremă de protest, pentru situația extremă în care ne aflăm. Am avut deja grevă generală anul acesta, am câștigat sentințe definitive pentru recalcularea salariilor. Tot personalul din Justiție este adus la zi cu salariile corect calculate, mai puțin noi”, a declarat Diana Nastasă, consilieră de probațiune din Iași.

Aceasta a mai precizat că, la nivel național, există 700 de consilieri de probațiune. Care sunt solicitările Ce solicită în mod concret consilierii de probațiune: – Recalcularea salariului pentru noiembrie 2023, care trebuia să fie primul ce urma să conțină măririle prevăzute de Ordinul de Ministru 1407/C/03.08.2023;

  • Plata restanțelor din lunile august – noiembrie 2023, reglementat în același ordin; – Plata a tranșei de 35% aferentă eșalonării pe 5 ani, prin OUG nr. 3/2019, a drepturilor restante din hotărâri judecătorești. „Ne-a contactat doar presa, nimeni de la Ministerul Justiției” „Am început greva foamei doi colegi, de luni, 10 decembrie, în cadrul serviciului din Cluj. Avem această formă de protest ca urmare a faptului că orice fel de atitudine și revoltă am încercat până în prezent nu a dat rezultat”, a declarat pentru Libertatea Adina Ștef, consilieră de probațiune din Cluj. Aceasta se plânge de faptul că nimeni de la Ministerul Justiției nu s-a interesat de protest.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.