Alegeri parlamentare 2020. Dreptul la vot, încălcat grosolan. Augustin Zegrean: Legea este greșită!

Dreptul la vot

A fost încălcat grosolan dreptul la vot, garantat de Constituție, pentru mii de români. Este vorba de medici detașați în alte localități, militari, români aflați în tranzit sau români cu domiciliul în străinătate, sosiți în țară.

Nu a putut vota nici președintele USR Dan Barna, domiciliat în Sibiu, dar aflat în izolare la București pentru că are Covid-19.

CITEȘTE ȘI Cine este George Simion, liderul partidului AUR, marea surpriză a alegerilor parlamentare, declarat indezirabil în 2015

Legea bate Constituția?

Pe listele suplimentare nu s-a putut vota decât în condiții speciale și doar cu viză de flotant, în altă localitate.

Potrivit art. 51 alin. 2 din Legea 208/2015, pe listele electorale suplimentare, alegătorii pot vota în altă localitate, fără să aibă viză de flotant, cu condiția ca această localitate să fie în județul de reședință – situație care nu a fost valabilă pentru București.

Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean recunoaște că este vorba de o încălcare flagrantă a unui drept garantat de Constituție.

Dreptul la vot

Zegrean spune că legea e de vină și câtă vreme actul normativ nu este declarat neconstituțional acesta beneficiază de prezumția de constituționalitate.

„Legea este de vină, este greșită. Este articolul 84 din Legea 208/2015. În primăvară, s-a încercat să se remedieze situația, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență, care dădea dreptul să se voteze… Dar Ordonanța a fost atacată la Curtea Constituțională, iar Curtea a admis contestația. Am rămas cu textul ăla de lege nenorocit. Nici cei din penitenciare nu au putut vota, nici militarii, nici medicii detașați. (…) Nu se poate aplica Constituția în acest caz. Există un principiu care spune că atâta vreme cât o lege nu este declarată neconstituțională, ea se bucură de prezumția de constituționalitate. (…) Vinovăția este a legiuitorului de data aceasta, a încălcat dreptul la vot fundamental. Este o problemă gravă, Categoric, a fost încălcat dreptul la vot!”, a explicat, pentru ziarul Cetățeanul, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

CITEȘTE ȘI Ciolacu: Alexandru Rafila este printre cele patru propuneri de premier

Dreptul la vot, garantat de Constituție. Poate fi încălcat de legea electorală?

Dreptul de vot este unul din drepturile electorale fundamentale și nu poate fi limitat decât de stare de urgență. Astfel, potrivit Art. 36 din Constituția României, „Cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv”.

Totodată, „Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”.

CITEȘTE ȘI Victor Ponta a anunțat că se retrage din viața politică

Dan Barna, interzis la vot

Dreptul la vot

Sistemului electoral actual care nu i-a permis nici președintelui USR Dan Barna să voteze la acest scrutin. Dan Barna este în izolare în București pentru că are Covid-19, iar domiciliul său este în Sibiu.

Deputatul Dan Barna este primul pe lista de candidați pentru Camera Deputaților de la Sibiu. Președintele USR este în izolare în București.

„A fost imposibil să votez pentru că, din păcate, nu a existat un cadru legal care să facă posibil votul celor aflați în izolare în alt județ decât județul de reședință”, a spus Barna, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Acesta a explicat că ar fi fost valabilă varianța votului cu ajutorul unei vize de flotant, dar că nu s-a putut deplasa la poliție din același motiv pentru care nu s-a putut deplasa la Sibiu, județul acestuia de reșendință.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.