vineri, noiembrie 8, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalRomânia în vacanță. Atracții și tentații în Oradea și împrejurimi

România în vacanță. Atracții și tentații în Oradea și împrejurimi

-

Frumoasa și eleganta Oradea este în lumina reflectoarelor în ultimii ani, și nu fără motiv. Urbea s-a remarcat prin stilul său arhitectural aparte, fiind singurul municipiu din România parte din reţeaua europeană a oraşelor Art Nouveau.

Sute de clădiri construite în acest stil elegant te încântă pe străzile, bulevardele și piețele din Oradea, pe care le flanchează. Cu atât mai mult cu cât multe dintre ele au fost sau sunt în curs de renovare printr-un amplu proiect de reabilitare a patrimoniului arhitectural.

CITEȘTE ȘI Vacanțe în România. Buzăul, o destinație de legendă

Singurul oraș Art Nouveau din România

În culori pastelate sau mai tari, clădirile Art Nouveau din Oradea te duc cu gândul la mari orașe europene. Mergând prin centrul istoric, ai putea crede că ești în Viena. Și nu e de mirare, stilul seccesion (ramură germană a Art Nouveau), apărut către finele sec. al XIX-lea în Austria, este cel care i-a inspirat pe arhitecții care au proiectat pentru Oradea. Barcelona, Budapesta, Paris, Dublin, Stocholm și Praga țin companie Oradei în Asociația Art Nouveau amintită.

CITEȘTE ȘI Top 3 destinații pentru călătorii însoțiți de nou-născuți

La pas prin Oradea

Oradea

O exuberanță artistică cu mlădițe, boboci, flori, viță-de-vie, motive zoomorfe se îmbină armonios cu elementele tradiționale și împodobesc fațadele clădirilor din Oradea. Pare că toate clădirile din zona istorică a Oradei, fie că sunt palate, hoteluri, instiuții de cultură, lăcașe de cult sau locuințe, au câștigat un concurs de frumusețe. Liniștita Oradea știe să fie și plină de energie și nu e de mirare, e centru universitar! Plimbă-te liniștit pe bulevardele și aleile pietonale pline de terase și restaurante, pe aleile umbrite ale parcurilor și pe caldarîmul vechii cetăți. Găsești în parcul din centru, de pe malul Crișului Repede, alei pline de trandafiri și flori înmiresmate. Poți asculta susurul râului stând pe o bancă și lăsându-te observat de pescărușii care supraveghează, de sus, clădirile în culori vesele.

Piața Unirii

Flancată de superbele clădiri în stil Art Nouveau care au făcut Oradea celebră, Piața Unirii este, se înțelege, un reper de neocolit al burgului. Se disting Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Lună și Turnul Primăriei, cu priveliștea ei deosebită de la înălțime. În tumul Bisericii cu Lună este un mecanism unic în Europa, care imită mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Îți arată astfel, care este faza de la momentul vizitei.

CITEȘTE ȘI Vacanțe în România. 10 locuri de vizitat în Maramureș

Palatul „Vulturul Negru”

Este cel mai celebru exemplu de arhitectură a secesiunii vieneze ( o variantă a curentului Art Nouveau) din Transilvania. Numele vestitului palat provine de la un fost han „Vulturul”,  care exista aici înainte de reorganizarea actualei Piețe a Unirii. Dincolo de aspectul său impozant și interesant, clădirea are istorie care vorbește despre tenacitatea antreprenorilor care au ridicat-o, fiind finalizată în decembrie 1908.

Oradea

Primăria Oradea

Primăria este un edificiu ridicat într-un stil arhitectural eclectic, așa cum sunt destule în Oradea. Principala sale atracție este Turnul cu Ceas care găzduiește, la primul nivel, orologiul care anunță ora exactă pe ritmurile „Marșului lui Iancu”. Sus, înTurnul Primăriei, te așteaptă o priveliște panoramică superbă asupra burgului. Nu o rata!

Energia și atmosfera animată din piața dominată de statuia lui Mihai Viteazul îi conferă Pieței Unirii un statut de necontestat de pol istoric, arhitectonic și cultural al Oradei.

Construită chiar pe malul râului, Sinagoga Sion este cea de-a treia ca mărime din Europa. A fost construită de comunitatea evreiască neologă și te încântă cu influențele ei orientale maure.

CITEȘTE ȘI Vacanțe în România. 10 atracții de neocolit din Țara Hațegului

Calea Republicii

Clădirile impunătoare care flanchează Calea Republicii îi dau un farmec aparte. Și aici vei regăsi o atmosferă plină de energie relaxantă specifică unui oraș provincial. Sunt destule terase, restaurante, patiserii și magazine încât să-ți fie greu să alegi una. Luând-o agale la pas, poți observa câteva din clădirile emblematice ale Oradei. Îți vor atrage atenția cu arhitectura Casei Poynar, Teatrului Regina Maria, Palatelor Rimanoczy și Kolozsvari și cea a Bisericii Ursulinelor. Dar cel mai impresionant e Palatul Moskovits Miksa, ridicat la începutul secolului trecut în, cum altfel, stilul secesiunii vieneze.

Cetatea Oradea

Oradea

Una dintre puținele cetăți bastionare din România, Cetatea Oradea păzește între zidurile sale o istorie veche de peste nouă secole. A fost construită în timpul regelui maghiar Ladislau I al Ungariei (1077-1095). Prima construcție, o biserică cu hramul Sfintei Fecioare Maria, a fost ridicată la finele sec. al XI-lea, pe o insulă amplasată între brațele Crișului Repede și pârâului Peța, unde Regele Ladislau obișnuia să vină la vânătoare.

Principele Gabriel Bethlen începe construirea, în anul 1619, în incinta cetății, a unui palat cu pereții paraleli cu zidurile exterioare ale cetății. Câte un turn s-a amplasat în cele cinci colțuri. Palatul Palatul princiar, construit după planurile unui arhitect genovez, a fost finalizat în anul 1650 în stil renascentist târziu. Cetatea era apărată și de un șanț, umplut cu apă termală din Pârâul Peța și cu apă rece din Crișul Repede, pentru a împiedica înghețarea apei și cucerirea în timpul iernii.

Un apus la înălțime

Oradea are de toate, e cumva un burg care poate fi denumit “ca afară” fără să exagerăm prea mult. Trebuie menționate și accentele romantice, mai ușor de observat la apus, în Piața Unirii și de pe Dealul Ciuperca.

Complexul Baroc și Catedrala Romano-Catolică

 Acest ansamblu din secolul al XVIII-lea impresionează prin dimensiuni și arhitectură în special. Bazilica Romano-Catolică este cea mai mare biserică barocă din țară și una dintre cele mai frumoase. Palatul Baroc, fostul Palat al Episcopiei Romano-Catolice, are 100 de camere şi 365 de ferestre câte una pentru fiecare zi a anului. Peste drum, e Șirul Canonicilor, un complex arhitectural format din 10 clădiri înșiruite. Cele 57 de arcade formează un coridor lung de peste 250 de metri care unește clădirile. Pe aici mergea și se rugau, odinioară, călugării, formând, probabil un șir.

Băile Felix

Celebră pentru apele sale sale termale tămăduitoare, stațiunea Băile Felix se află la numai nouă kilometri distanță. Datorită climatului blând și a temperaturii ridicate a apei, Băile Felix este potrivită pentu sejururi tot timpul anului. Dacă îți surâde ideea relaxării la centrele SPA și distracția în parcurile acvatice, Băile Felix are o ofertă bogată. Tratamentele pentru afecțiunile reumatismale și neurologice capătă puteri miraculoase cu ajutorul apelor termale de la Felix.

Temperatura apei la izvoarele din Felix variază între 40-49˚C. Aceasta şi concentraţia de săruri oferă apelor proprietăţi excepționale pentru cele mai multe afecţiuni ale aparatului locomotor.

Apa termală de aici este atât de pură, încât poate fi consumată fără probleme, e potabilă!

Rezervația Lacul cu nuferi

Oradea

Dacă ajungi în Băile Felix în iunie-iulie nu rata emblema vizuală a stațiunii. Atunci vei putea admira Lacul cu nuferi în plină floare. Delicații lotuși roz și nuferii care cresc în bazinele cu ape termale înfloresc tot timpul anului, dar în primele două luni de vară ne oferă un spectacol unic al frumuseții și gingășiei. Poți admira specii rare precum Nufărul alb (Nymphaea Alba), Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis), Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera) și Chiparosul de Baltă (Taxodium distichum).

Băile 1 Mai

Mai puțin cunoscute deși se poate spune că sunt “lipite” de Felix, Băile 1 Mai găzduiesc cel mai mare ștrand cu apă termală din zonă. Ștrandul Venus are 14 bazine cu apă termală, din care unul e olimpic, unul e dotat cu trambuline. Două sunt rezervae copiilor. Celebrul Ștrand cu Valuri e situat în apropierea Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa.

Unde te cazezi

De la pensiuni la hoteluri de lux, inclusiv mari branduri internaționale, în Oradea găsești cazare pentru toate buzunarele.

Ramada by Wyndham Oradea  (4*) -de la 360 lei/camera dublă, mic dejun inclus, acces la Spa.

Pensiunea Cătălina (3*) Oradea-de la 140 lei/camera dublă.

Bed&Wine in the Center of Oradea (3*)-de la 190 lei/apartament pentru două persoane/noapte.

Cristi’s Rooms (3*), Oradea,-de la 150 lei/noapte, camera dublă.

Hotel Aventus (4*), Băile Felix, 360 lei/ camera dublă/noapte, mic dejun inclus.

Vila Topaz (3*), Băile Felix, 320 lei/ camera dublă/noapte, mic dejun inclus.

Pensiunea Diana (3*), Băile Felix, 150 lei/ camera dublă/noapte.

Casa Antiq (3*), Băile Felix, de la 260 lei/ suita/noapte.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Comisie de anchetă în Parlament pentru cazul Nordis: Laura Vicol trebuie să dea explicaţii!

0
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, anunță faptul că s-au strâns toate documentele, iar PNL va iniția formarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru cazul Nordis. CITEŞTE ŞI: Iohannis a plecat din nou cu avionul privat: A decolat din Sibiu ca...