Vacanțe în România. 10 locuri de vizitat în Maramureș

Maramureș

Pentru vizitatorii străini și marile publicații internaționale de turism, Maramureș este un tarâm de poveste, unde poți ridica cortina timpului și călători zeci, sute de ani înapoi.

Peisajele de vis, tradițiile și un stil de viață la care majoritatea țărilor vest-europene au renunțat de decenii, chiar de secole, atrag atenția vizitatorilor străini doritori de autentic și frumos.

Poate că noi, românii, nu avem o imagine atât de idilică asupra Maramureșului, dar nici nu vrem să-i dezamăgim sau contrazicem pe cei, prea puțini, care ne laudă! Locul acesta situat la una din mai îndepărtate granițe ale UE merită văzut. Nu ar trebui să fie nimeni care să-l iubească și înțeleagă mai bine decât noi, românii!

Dacă nu ai fost încă în Maramureș, nu-i cu supărare, ai timp să o faci, ai destule de văzut și făcut aici! Din sudul țării, drumul e mai lung și destul de anevoios pe alocuri, tocmai de aceea ar trebui să-ți stabilești din timp un sejur ceva mai lung.

CITEȘTE ȘI Vacanțe în România. Buzăul, o destinație de legendă

Vacanțe în România. Bisericile de lemn din Maramureș

Cele opt bisericuțe din lemn protejate de UNESCO începând din anul 1999 sunt împrăștiate printre dealuri molcome, în sate vechi. Bisericile au fost ridicate în sec. XVII-XVIII, din lemn, pentru a putea fi demontate și relocate, la nevoie. Cu siguranță, unele sunt mai vechi decât hrisoavele oficiale, unele se află acum în alt loc decât cele în care au fost ctitorite. Una dintre cele mai vechi bisericuțe este Biserica de lemn din Ieud Deal. Supranumită “Biserica bătrână”, a fost ridicată în anul 1364, starea bună a picturilor sale interioare fiind remarcabilă. Biserica “Sfinții Arhangheli” din Rogoz, ctitorită în anul 1633, pe locul unui lăcaș de cult distrus de tătari, este și ea într-o condiție bună. Capetele de grinzi care-i susțin streașina sunt cioplite în forma unui cap de cal stilizat.

Maramureș

Bisericuța de lemn din Bârsana e mult mai ponosită, îți lasă impresia că e părăsită pe un vârf de deal, într-un colț de sat. Ridicată în anul 1720, aceasta este unica biserică din cele opt lăcașe de cult maramureșene UNESCO care a servit la început ca biserică de abaţie. A fost transformată în biserică parohială în 1806.

Bisericile de lemn “Sfinții Arhangheli” din Surdești, “Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei, “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana, “Sfinţii Arhangheli” din Plopiș, “Sfânta Paraschiva” din Densești, “Sfântul Nicolae” din Budești Josani completează lista bisericlor UNESCO din zonă.

Vacanțe în România. Valea Izei

Zona aceasta este cea mai autentică, îndrăznesc să spun, te vei convinge de cum ieși de pe drumurile bătătorite, lăsându-te condus de spiritul de aventură.

Maramureș

Pe Valea Izei se ascund peisaje de o frumusețe unică, poți să-ți asculți gândurile pe pajiști, fânețe, în livezi. Satele, unele vechi de sute de ani, au ulițe strâmte și alambicate, oamenii sunt primitori și harnici. Aici, poți vedea multe din autenticele porți maramureșene și case vechi din lemn.  Și, dacă te nimerești la vreme de sărbătoare, vei admira și frumoasele costume populare. Sunt purtate cu mândrie, de mic, de mare. Biserici vechi, muzee, ateliere meșteșugărești, mori de vânt și vâltori sunt atracțiile “must see” ale zonei. Le găsești în satele Bîrsana, Botiza, Vadu Izei, Ieud, Săcel, Bogdan Vodă și Dragomirești. Detalii aici.

Mănăstirea Bârsana

Maramureș

Un reper popular al Văii Izei este Mănăstirea Bârsana. Dacă ajungi aici în sezonul cald, o să fii întâmpinat de o mare de flori înmiresmate. Construită din piatră şi lemn, Mănăstirea Bârsana este o oază de liniște, un loc foarte iubit de localnici și turiști. Actualul ansamblu monahal a fost ridicat începând cu anul 1994 pe locul unei mănăstiri înființate cel mai probabil în sec. al XIII-lea. Vechea mănăstire s-a dezvoltat până în anul 1721, când a fost distrusă de autoritățile autro-ungare. Te poți caza chiar aici, în complexul monahal.

La celălalt capăt al satului Bârsana, pe dealul Jbâr, este bisericuța din lemn UNESCO cu hramul “Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, care datează din anul 1720. Nu o ocoli!

Cimitirul Vesel din Săpânța

Ideea genială de a scrie câte un epilog dulce-amar, scurt și cuprinzător, despre viața unui om care a ajuns la capătul drumului pe pământ a scos satul Săpânța din anonimat. Textele, unele ironice, altele amare ca un stigăt de disperare, precum și desenele de pe crucile sculptate și vopsite în culori “naive” au adus faimă internațională acestui cimitir unic. Și nu fără motiv. Cimitirul a devenit o atracție turistică în toată regula, are un program de funcționare, zilnic între orele 10-18.00 și o taxă modică la intrare.

Maramureș

La nici doi km de Cimitirul Vesel, turla Bisericii Mănăstirii Săpânța-Peri, de 77 metri, și-a dobândit statutul de cea mai înaltă construcție din lemn din Europa. Construită în anul 1997 în mijlocul unei păduri de fagi seculari, parte a Parcului Dendrologic „Livada”, biserica are hramul Sf. Arhanghel Mihail. Amplasată foarte aproape de granița cu Ucraina, biserica a fost ctitorită special pentru a reaminti de un vechi lăcaș de cult, din piatră, ctitorit în anul 1391 de nepoții lui Dragoș Vodă. A fost parte a unei mănăstiri care a găzduit sediul central al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului, vreme de 312 ani.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare

În Muzeul Satului din Baia Mare poți admira case tradiționale, troițe și obiecte gospodărești din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș: Chioar, Maramureșul Istoric, Lăpuș și Codru. E interesant și frumos, oare cum trăiau și la ce visau oamenii care locuiau în căsuțele acestea acum 100 de ani?

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Muzeul expune mii de eșantioane minerale, roci sau fosile care de care mai interesante. Și frumoase, așa cum sunt delicatele flori de mină, de zeci de mii ani vechime. Exponatele de aici au ieșit la lumină din minele maramureșene și din munții din vestul țării, pentru a ne trezi interesul, setea de cunoaștere și dragoste pentru acest pământ bogat.

Valea Vaserului, cu mocănița sau pe jos

Mocănița urmărește Valea Vaserului pe un traseu spectaculos care durează aprox. șase ore dus-întors. În acest timp, va trebui să admiri peisajele înconjurătoare și să socializezi “pe viu”, dat fiind că mare parte din traseu nu are semnal GSM. Bucură-te de călătoria pe ultima cale ferată forestieră care funcționează în Europa, care te conduce pe un traseu de aprox 60 de kilometri în pustietate, în codrul (încă) des. Mocănița trage cu greu vagoanele, înghițind buștean după buștean. La Paltin, destinația escapadei, există și un Muzeu al Mocăniței. Pe traseul Vișeul de Sus-Paltin-Vișeul de Sus există două halte. E bine să ai apă și mâncare la tine.

Cascada Cailor

Poți ajunge la Casacada Cailor din stațiunea Borșa, fie pe jos, pe un traseu montan ușor de opt km (din care cinci km se pot parcurge cu mașina), fie cu telescaunul. După ce cobori din telescaun,pornești într-o drumeție lejeră de maxim 30 minute. Căderea de apă are 90 m înălţime, e cea mai înaltă cascadă din țară. Apa de la precipitații și de la topirea zăpezii se adună într-un circ glaciar, de unde se prelinge pe versanţii abrupţi Piatra Rea. Cascada e amplasată la 1.300 m altitudine. căderea de apă are mai multe trepte, cea mai lungă fiind d 8 m. E un ăeisaj de vis, cu o povevste tristă, de unde i se trage și numele.

Satul Breb

Maramureș

Izolat cumva la poalele munților Creasta Cocoșului, Breb este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase sate din țară. Ulițele sale desfundate și alambicate sunt pitorești pentru turiști dar provocatoare pentru șoferi. Cu casele sale vechi din lemn, Breb, l-a atras pe Prințul Charles care și-a cumpărat proprietăți aici. Vizitează biserica veche de lemn, monument istoric cu hramul Sf. Arhangheli, admiră gospodăriile tradiționale și descifrează sculpturile de porțile monumentale de lemn. Atmosfera e una specială, liniștea adâncă, aerul curat. E ca un capăt de lume.

Mănăstirea Rohia și Mănăstirea Sfânta Ana

Ridicată în mijlocul unei păduri de fag și stejar, la o altitudine de aprox. 500 m, Mănăstirea Rohia cu hramul Sfânta Ana este un reper al spiritualității românești, o destinație de suflet și pentru cei care iubesc natura. Cadrul natural, liniștea și biblioteca bogată l-au cucerit pe scriitorul N Steinhard. Acesta îmbracă sutana monahală chiar aici, unde a rămas 11 ani, până la moarte, în 1989.

Mănăstirea a fost ctitorită de preotul Nicolae Gherman, paroh în satul Rohia de la poalele Dealului Viei, pe care e aşezată mănăstirea. Acesta a zidit mănăstirea în memoria fiicei sale, Anuţa, care a murit la vârsta de 10 ani. Lucrările au început în anul 1923 și, doi ani mai târziu, au fost ridicate o biserică modestă şi o casă monahală. Mănăstirea a fost sfinţită în 1926. Este la cca. 50 km de Baia Mare și la 9 km de Târgu Lăpuş.

Muzeul Memorial Sighet

Fosta închisoare construită în 1939 și devenită loc de supliciu pentru mulți condamnați de regimul totalitar a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Fiecare celulă a temniței ororilor comuniste a fost transformată în sală de muzeu. Oferă astfel un detaliu tematic sau cronologic al comunismului care a marcat Europa de Est în special.

Unde te cazezi

 Pensiunea Inima Maramureșului (3 *), Breb,de la 130 lei/ camera dublă/noapte.

Village Hotel Maramureș (2 *),-Breb de la 265 lei/noapte/casa pictată, capacitate 3 persoane.

Pensiunea Pietrosul, (3 *), Borșa,-de la 180 lei/camera bulbă/noapte.

Pensiunea Alexandra Livia (3 *), Borșa, -de la 130 lei/noapte/camera dublă.

Pensiunea Floare de Maramureș, (3 *),Vadu Izei-de la 130 lei/noapte/camera dublă.

Casa Papițu, (3 *),Vadu Izei, de la 160 lei/noapte/camera dublă.

Castel Transilvania, (4 *), Baia Mare-de la 480 lei/noapte/camera dublă, mic dejun inclus.

Casa Băimăreană, ( 3*), Baia Mare-de la 270 lei/noapte/camera dublă, mic dejun inclus.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.