Vacanțe în România. 10 atracții de neocolit din Țara Hațegului

Țara Hațegului

Îți propunem astăzi o vizită în Țara Hațegului, o destinație suprinzător de frumoasă și interesantă. Ai multe de văzut și făcut aici, la poalele Munților Retezat.

Poți porni pe cărări de munte, către lacuri glaciare și piscuri semețe, vizita cetăți, castele și biserici vechi. Iată principalele atracții și obiective din Țara Hațegului.

Drumeții în Parcul Național Retezat

Țara Hațegului

Cu sute de kilometri de trasee marcate, Parcul Național Retezat e cea mai veche și cea mai frumoasă rezervație naturală din țară. Drumețiile te pot conduce către unele din cele aprox. 80 de lacuri glaciare de care ai aflat din manualele de geografie, precum Bucura, Zănoaga și Ana.

Sunt 50 de vârfuri peste 2.000 m, cel mai înalt fiind Peleaga, (2.509 m), urmat de vârful Păpușa (2.508 m). Vizibil în toată Țara Hațegului, Vârful Retezat (2.482 m) e cel mai cunoscut și datorită numelui său sugestiv. Muntele sfânt al dacilor e Vârful Gugu (2.291 m), creditat că ar fi fost domiciliul lui Zamolxe.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia (cea regală) este cea mai mare așezare din Dacia. Alături de Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna, Sarmizegetusa Regia face parte din complexul celor șase fortificații dacice incluse în patrimoniul UNESCO: Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac peste 150 de ani, începând din a doua jumătate a sec.I î.Hr. Centrul politic, religios, militar și economic al Daciei, așezarea era dominată de zona sacră, cu șapte temple și un altar. Nu lipseau locuințele și un sistem de circulație și colectare a apei. În prezent, vedem vestigiile unei fortificații de la începutul sec. al II-lea, perioada războaielor daco-romane.

Țara Hațegului

Ulpia Traiana Sarmizegetusa Augusta

Este noua capitală, ridicată de romani după cucerirea Daciei și distrugerea Sarmizegetusei Regia. Noul oraș, ridicat la rang de metropolă, avea aprox. 33 ha în interiorul zidurilor. Pe alte 80 de hectare, în afara zidurilor, romanii au ridicat case, utilități și monumente publice. Orașul era locuit de aprox. 30.000 de persoane, care beneficiau de tot confortul: băi publice, amfiteatre unde luptau gladiatori, piețe specializate, temple și nelipsitul forum.

Țara Hațegului

Rezervatia de Zimbri ,,Slivuț”

Este prima rezervație din România în care a fost reintrodus zimbrul european (Bison bonasus), dispărut în anul 1852. În noiembrie 1958, o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Povestea rezervației este una de succes, având în vedere că populația își revine după momentul 2014, când mulți zimbri au murit din cauza unei epidemii.

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Țara Hațegului

Cea mai mare fortăreață din țară, Castelul Corvinilor din Hunedoara își scrie istoria de peste șase secole. Pe aici au răsunat pașii lui Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul și Vlad Țepeș. Castelul are o istorie cu suișuri și coborâșuri, o mulțime de legende și arată de-a dreptul spectaculos. E ca din povești, cu turnuri, creneluri, ziduri groase și șanțuri de apărare.

Cetatea Devei

Și Cetatea Devei și-a regăsit o a doua tinerețe, fiind și ea recent restaurată, Are 752 de ani de la prima atestare documentară. De sus, de pe Dealul Cetăţii Deva, deasupra defileului Mureșului, oferea adăpost în fața invaziilor, a răscoalelor, jucând în timp și rol de închisoare și garnizoană. Fortificaţia devine curte voievodală în anul 1285. Regele Vladislav I (1440–1444) dăruieşte cetatea lui Iancu de Hunedoara, care rămâne în posesia familiei până la începutul sec. al XVI-lea. Iancu de Hunedoara face din Cetatea Devei castel nobiliar, una dintre cele mai puternice cetăți din Transilvania. Urmează asedii și predări, apoi, pe timp de pace, noi faze de construcție.

Mânăstirea Prislop

Mânăstirea Prislop (la 13 km de Hațeg) este unul din cele mai importante aşezăminte religioase ortodoxe din țară. Ctitorită de Nicodim cel Sfințit între anii 1399-1405, Mănăstirea Prislop și-a dobândit nemurirea în inimile credincioșilor în special datorită Părintelui Arsenie Boca. După 1948, toate lucrările de construcție și înfrumusețare ale mănăstirii au fost fie realizate personal de “Sfântul Ardealui”, fie urmând desenele și îndrumările sale.

Geoparcul Dinozaurilor – Țara Hațegului

Ţara Haţegului este celebră pe plan mondial datorită dinozaurilor pitici care populau zona, în perioada Cretacicului. Acum 65 de milioane de ani, zona era o insulă din Marea Tethys. Dinozaurii s-a adaptat condițiilor din acest spațiu izolat şi așa au ajuns pitici. Hatzegopteryx, singurul zburător, era uriașul insulei, cu o avengură a aripilor de 12 metri. Dar acum, vedeta expoziției din Geoparc este “balaurul bondoc”, reconstituit în mărime naturală.

Biserica Sf Nicolae din Densuș

Țara Hațegului

Este cea mai veche biserică din piatră din România ( foto consilierturism.ro) unde se oficiază slujbe neîntrerupt de aproape 2.000 de ani. Actualul edificiu a fost ridicat în sec. XII-XIII, pe ruinele unei construcții mai vechi din sec. al IX-lea, cu piatră provenind de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Picturile interioare datează din sec. al XV-lea, probabil semnate de cel care a pictat Mănăstirea Curtea de Argeș. Are un aer misterios, multe legende fiind legate de ea.

Mânăstirea și cetatea Colț din Râu de Munte

Ctitorii ale Cândeștilor, o enigmatică familie de cneji români sau cumani din Țara Hațegului, Mănăstirea Colț și Cetatea Colț au un aer misterios și pitoresc. Dacă pentru a ajunge sus, la Cetatea Colț ești nevoit să faci o drumeție destul de solicitantă, de cca. 30 minute susținute, la mănăstirea Colț accesul este mult mai ușor. De altfel, din curtea bisericii, poți observa Cetatea Colț. Sursă de inspirație pentru Jules Verne pentru romanul „Castelul din Carpați”, cetatea a fost ridicată la începutul sec. al XVI-lea, chiar pe un pinten stâncos. Biserica mănăstirii Colț a fost ctitorită în aceeași perioadă. Despățite de Valea Rîușorului, cele două obiective turistice sunt “must see” în Țara Hațegului.

Unde te cazezi

Orașul Hațeg. Situat la nord de parcul Național, Hațeg este un loc bun pentru a-ți stabili cartierul general. Este la trei kilometri de Rezervația de zimbri, de mănăstiri și cetăți și de vestigiile dacice. O vizită la micul muzeu al Țării Hațegului din orașul Hațeg este o călătorie în timp în acestă zonă încărcată de istorie.

Casa Pasca (3*), Hațeg de la 115 lei/noapte/camera dublă

Hotel Baril (3*), Hațeg, de la 175 lei/noapte/camera dublă

HoHa Boutique Hotel (4*), Hațeg, de la 280 lei/noapte/camera dublă

Vila Sofia (3*), Hațeg, de la 240 lei/noapte/camera dublă.

Arsenal Park (3*), Orăștie, de la 240 lei/noapte/camera dublă.

Casa Negustorului (3*) Deva de la 171 lei/noapte /camera dublă

Vila SaraDa Boutique (4*) Deva de la 181 lei/noapte /camera dublă

Vila Boutique Alina (4*) Deva de la 181 lei/noapte /camera dublă

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.