Ce obiective sunt de vizitat în județul Buzău, merită o vacanță aici sau măcar un weekend? Iată întrebarea la care încearcăm să răspundem în acest articol. Vacanțe în România.
Aceste vremuri de pandemie ne obligă să ne reorientăm către România și, de ce nu, să mergem cumva pe cărări mai puțin umblate. Trebuie să renunțăm la multe din obieiurile de până acum și acesta înseamnă să alegem destinații mai puțin aglomerate.
Un astfel de loc situat la nici 200 km de București este județul Buzău. Aici, ești așteptat cu multe peisaje sălbatice deosebit de frumoase și multe surprize plăcute, indiferent dacă ești pasionat de istorie, cultură, distracție, aventură sau de toate la un loc. Iată ce merită vizitat în Buzău.
Vacanțe în România. Pietroasele
Poți începe periplul tău cu un loc de care se leagă mai multe legende și o comoară celebră. Dealul Istrița se poate mândri cu minim două bogății fără seamăn. Prima este “mâna” istoriei, vestitul Tezaur Cloșca cu Puii de Aur, care trezește și acum interesul. Pe dealul Istrița (710 m), doi localnici au descoperit o comoară în timp ce săpau după piatră. Au dezgropat, se pare, peste 40 de kg de bijuterii și obiecte din aur, unele cu pietre prețioase. Au vândut 22 de piese de aur unui antreprenor albanez, care le-a bătut, cu ciocanul, pentru a le transporta mai ușor. Tezaurul a fost descompletat, recuperat, a supraviețuit unui incendiu, furat din nou și în cele din urmă restaurat. Ajunge la Moscova în anul 1917, împreună cu tot tezaurul României. De acolo, s-a întors în țară abia în 1956. Poți admira Cloșca cu puii de Aur la Muzeul Naţional de Istorie a României din București și citi istoria locului chiar în locul unde a fost găsit tezaurul, la Pietroasele. Dealul Istrița te așteaptă să-ți imaginezi odiseea comorii în timp ce ai nesfârșita Câmpie Română la picioare!
Vacanțe în România. Castrul Roman
Bonus: Dacă ești pasionat de istorie, te vei bucura să afli că la Pietroasele sunt vizibile urmele ocupației romane. Ruinele Castrului roman includ și termele construite pe vremea lui Constantin cel Mare (sec IV). Romanii nu renunțau la confort în niciun colț al imperiului lor vast!
Sărata Monteoru: SPA, drumeții și aventuri
Vacanțe în România. Inaugurată oficial în 1895, Sărata Monteoru este o stațiune cu tradiție în turismul balneo-climateric. Proprietăților tămăduitoare ale izvoarelor sărate și aerului cu valențe curative li se adaugă și oferta de relaxare la SPA și cea de drumeții. Și de aventură, datorită curenţilor de aer potriviţi pentru zborul cu parapanta, de pe Dealul Istrița. Câteva ștranduri, piscine și bazine de înot găsești în orice anotimp la diferite unități de cazare și vara, în aer liber.
Parcuri de aventură și trasee de drumeții
Un parc de aventură, Escapada, și câteva trasee marcate, cu plecare din Sărata Monteoru, se adresează celor mai tineri și neliniștiți. Se înțelege, zona nu duce lipsa nici de trasee montante. De exemplu, din Sărata Monteoru poți pleca în drumeții până la Schitul lui Negoiţă sau până la Crucea de pe dealul Piscul. Multe alte trasee pot fi parcurse în zona lacului Siriu. Undeva mai sus, în munți, poți face rafting pe râul Buzău.
Vacanțe în România. Rafting pe râul Buzău
Aventură pură pe cel mai lung traseu din țară, trei ore de adrenalină și distracție pentru cei mici și cei mari. Sectorul de râu potrivit pentru rafting începe la Nehoiașu și se încheie la Valea Lupului, după 13 km de valuri și mici cascade. Parcursul e suficient de aventuros pentru orice căutător de adrenalină dar în același timp suficient de previzibil încât să poată fi acceptate în bărci familii cu copii (de la 7 ani în sus). Sezonul aici începe pe 1 aprilie, are vârful de debite și de intensitate în iunie. Sezonul de rafting încheie pe 30 octombrie, în fiecare an.
Vacanțe în România. Mănăstirea Ciolanu
Câțiva călugări fugiți din Constantinopole cucerit de turci, în secolul al XV-lea, și-au găsit refugiul aici. Neobișnuitul nume al lăcașului de cult provine de la rămășițele lor pământești. Doamna Neaga, soția lui Mihnea Turcitul, a ctitorit biserica veche, în anul 1589. Împreună cu cei cinci copii ai săi, Doamna Neaga s-a refugiat aici în timpul invaziei otomane. În prezent, la Mănăstirea Ciolanu sunt adăpostite multe dintre icoanele realizate de Gh. Tătărescu.
Vacanțe în România. Tabăra de sculptură Măgura
Foarte aproape de Mănăstirea Ciolacu sunt piesele vestitei Tabere de sculptură Măgura. Tabăra a fost organizată în perioada 1970- 1985, la inițiatica sculptorului Gheorghe Coman, pentru a marca prima atestare documentară a orașului Buzău (sec IV e.n.). Liceenii și studenții primeau un bloc de piatră, tras la sorți, apoi își alegeau tema sculpturii. Doar aici poți admira 256 de lucrări în piatră, tabăra de la Măgura fiind cel mai mare ansamblu de sculptură în aer liber din țară.
Vulcanii noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici
Vacanțe în România. Unici în țară, vulcanii noroioși te întâmpină cu peisaje mereu în schimbare. La Pâclele Mari “tronează” un vulcan mare cu mai multe conuri, la Pâclele Mici vei vedea un grup de conuri independente! Bolbosind și pufăind, vulcanii aceștia mici și mari au o companie deosebită: încântătoarele peisaje din jur, natura pură, aerul care respiră a verde.
Muzeul Chihlimbarului de la Colți
Zona e printre puţinele locuri din lume unde chihlimbarul poate fi găsit la suprafaţă iar muzeul e singurul de acest gen din țară. Micuțul muzeu adăposteşte sute de piese din roci de chihlimbar şi chihlimbar brut. Piesa de rezistență este un bolovan de chihlimbar de două kilograme. Cel mai prețios chihlimbar este rumanitul, de culoare roșie, care se găsește doar în această zonă.
Biserica rupestră de la Aluniș
Există multe construcții rupeste în Munții Buzăului, multe dintre ele greu accesibile fără un ghid local. La Biserica rupestră din satul Aluniș se ajunge mai facil, ar fi păcat să o ratezi! Una dintre puţinele biserici săpate în piatră în care încă se mai oficiază slujbe, lăcașul de cult e deschis de peste 700 de ani. Se spune că biserica a fost săpată în stâncă de doi ciobani, la îndemnul unei forţe divine.
Așezări rupestre
Suntem în Țara Luanei, cea plină de legende și mistere, unde poveștile cu uriași și alte ființe fantastice țin atenția trează călătorilor interesați. Pietre prin pădure și semne, incripții și desene ciudate pe versanții munților te duc cu gândul la un limbaj de comunicare nedescrifat. Ar putea fi geto-dacii sau o populație misterioasă. Sunt peste 20 de așezări rupestre, construite se pare în antichitate și care au găzduit apoi chilii ale călugărilor medievali. Cele mai cunoscute sunt Complexul rupestru de la Aluniș și vestigiile de la Nucu: Bisericuța lui Iosif, Chilia lui Dionisie Torcătorul și Agatonul Nou. E recomandat să apelați la ghizi locali specializați pentru a ajunge la ele.
Trovanții-Babele-de la Ulmet
Ascunse de peisaje ca de capăt de lume, aceste formațiuni geologice cu forme ciudate stârnesc curiozitatea și uimirea. Formele lor bizarer, modelate de vânt și ploi, te îndeamnă să le găsești o corelație cu modele cunoscute. Ai putea spune că aici e fratele mai mic al Sfinxului din Bucegi sau surori ale Babelor. Geologii spun că trovanții s-au format din nisipul depus de pe fundul Mării Sarmatice care exista aici în preistorie.
Focurile Vii
În apropierea satului Terca, poți observa un fenomen spectaculos și rar. Ieșind direct din pământ, focurile vii ard în mod natural aproape neîncetat. Sunt alimentate de metanul care ajunge la suprafață în mod natural, de la peste trei km adâncime. Pentru a vedea cât de viu poate fi un… foc viu trebuie să faci un pic de mișcare. Te așteaptă un urcuș susținut, dar într-un peisaj care îți taie respirația. Merită!
Lacul și barajul de acumulare Siriu
Lacul de acumulare de pe râul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din țară și unul dintre cele mai întise din Europa. Finalizat în anul 1995, cu o suprafață ce depășește 500 de hectare, Barajul Siriu a fost construit pentru a produce energie electrică și de a asigura apă potabilă și irigații. Lacul cu ape line și reci în care se oglindesc masivele Siriu și Podu Calului este perfect pentru cei care caută relazarea și liniștea în natură.
În zonă, sunt nenumărate trasee de drumeții, mai ușoare sau mai grele, totul e să vrei să te pui în mișcare și să fii echipat corespunzător!
Platoul Meledic -Tărâmul de Sare
Zona Buzăului este una bogată în resurse naturale, așa că nu-i lipsește nici sarea. Pe platoul Meledic, comuna Mânzăleşti, zonă protejată, te așteaptă mai multe lacuri, unul fiind unic în lume. Supranumit “fără fund”, lacul Meledic este luciu de apă dulce, în pofida faptului că este așezat pe un masiv de sare. O tabără de sculptură și câteva zeci de peșteri, din care și cea mai lungă peșteră de sare din lume, fac din platorul Meledic un loc interesant. Accesul în acestă zonă de o frumusețe răpitoare este însă anevoios, iar intrarările în peșteri sunt blocate de alunecări de teren.
Lacul Vulturilor
Situat la o altitudine de 1.420 m, Lacul Vulturilor este un lac periglaciar din Munţii Siriului. Conform unei legende consemnată de Alexandru Vlahuţă, vulturii veneau aici primăvara să-şi înveţe puii să zboare. Numele de „Lacul fără fund” provine dintr-o altă legendă, se înțelege. La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagră pe un traseu de aprox. trei ore. Traseul începe la Gura Siriului, trece prin valea Milea pentru a ajunge la Lacul Fară Fund. Pe drum, cu puțin noroc, puteția admira caprele negre.
Unde te poți caza
Te poți caza într-una din pensiunile de pe malul lacului Siriu sau în munți, unde există o pensiune unde deliberat nu ai internet și nici semnal la telefon, doar la recepție te poți conecta.
*Pensiunea Agroturistică Diana Măgura (3 margarete), de 250 lei/camera dublă/noapte.
*Conacul Mântescu, Rruginoasa (3margarete), de la 950 lei/vila 4 locuri pe noapte .
*Casa Toader, Gura Teghii,, de la 150 lei /noapte camera dublă/noapte.
*Pensiunea Dodo, Pătârlagele (3 margarete), de la 150 lei/noapte/camera dublă.
* The Bear’s Cottages de la 315 lei/noapte/2 persoane cort de lux, mic dejun inclus.
*Pensiunea Izvorul Bucuriei, Siriu (3 margarete), de la 300 lei/camera dublă/noapte/mic dejun inclus.
*Vila Europa, Sărata Monteoru (3 margarete), de la 225 lei/camara dublă/noapte.
*Căsuța cu Dichis, Sărata Monteoru, de la 600 lei/noapte/vila cu trei dormitoare.
Sursa fotografii ; consilierturism.ro
Sursa foto rafting outdoor-events.ro/
CITEȘTE ȘI Deși este carantină, sute de oameni din țară vor să ajungă la mănăstirea Cernica
Cetățeanul TV