Mii de români au fost amendați pentru că nu au completat corect formularul digital de localizare la intrarea în țară

FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook
FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook

Mii de români care s-au întors în țară începând cu 20 decembrie au primit amenzi de până la 3.000 de lei pentru că au completat greșit formularul digital de localizare la intrarea în țară. Doar la Arad au fost date peste 1.700 de sancțiuni, iar Direcția de Sănătate Publică apelează la voluntari pentru a putea face față numărului mare de amenzi pe care trebuie să le emită pe numele celor ca nu au completat la frontieră formularul digital sau au dat date eronate.

„Am emis până acum 1.745 de amenzi doar pentru judeţul Arad, fiecare de 3.000 de lei, cu posibilitatea de a se plăti jumătate din suma minimă în termenul legal de 15 zile. Este o problemă serioasă, unii au încasat mai multe amenzi pentru că au avut drumuri repetate în Ungaria sau în diferite ţări şi nu au completat formularul obligatoriu când au revenit în ţară”, a declarat miercuri şeful DSP Arad, Horea Timiş.

Aproape 6.000 de bucureșteni au fost amendați pentru același lucru între Crăciun și revelion. În aceeași situație se află și aproximativ 350 de sibieni.

Autoritățile le recomandă oamenilor care au completat formularul și consideră că li s-a făcut o nedreptate să se adreseze instanței pentru a-și recupera banii. Contestația trebuie depusă în 15 zile și mergi apoi în instanță. Se poate cere anularea amenzii, reducerea amenzii, aplicarea avertismentului sau dacă ceri anularea și câștigi, poți cere și cheltuieli de judecată împotriva statului.

Când se completează formularul digital de localizare

Formularul digital de intrare în România, așa-numitul PLF, poate fi completat online începând de duminică, 19 decembrie, în cel mult 24 de ore de la sosirea în țară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătorește.

Formularul cuprinde câmpuri obligatorii cu privire la identitatea persoanei, mijlocul de transport cu care intră în țară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa de destinație și, dacă este cazul, datele minorilor care îi însoțesc.

Formularul digital este interconectat cu sistemul informatic al Poliției de Frontieră, cu aplicația Corona Forms, care realizează managementul persoanelor infectate, dar și cu datele de la evidența populației.

Înainte de a sosi în țară, cu câteva ore sau chiar câteva minute, se accesează aplicația plf.gov.ro și se introduce o adresă de email, la care utilizatorul primește linkul de accesare. Este un proces similar cu aplicația care generează certificatul verde digital.

După ce sunt completate toate câmpurile obligatorii, se salvează documentul. Atenție,  odată salvat, acesta nu mai poate fi editat. Dacă doriți să actualizați datele, va trebui completat un nou formular.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.