Orban a pierdut lupta cu PSD! Moțiunea de cenzură a PSD, adoptată, Guvernul demis

Trece sau nu moțiunea
Foto: B1

UPDATE Dan Barna: Nu vom vota niciun viitor Guvern și nu mergem cu nicio propunere la Cotroceni pentru că România are nevoie de anticipate

Dan Barna a declarat după căderea Guvernului Orban că USR nu va vota niciun viitor Guvern și că nu va înainta o propunere de premier președintelui Iohannis pentru că România are nevoie de alegeri anticipate. Barna a mai spus că majoritatea actuală este toxică, fapt care s-a văzut în căderea Guvernului, dar și că PNL și USR au nevoie de candidați comuni în marile orașe pentru a învinge PSD, dând exemplul capitalei.

Dan Barna a ridicat un semn de întrebare cu privire la decizia PNL de a nu mai emite ordonanță de urgență pentru alegerile în două tururi și că PNL va trebui să demonstreze că nu există un nou USL prin nominalizarea unor candidați comuni cu USR în marile orașe:

UPDATE Un senator PNL a votat împotriva propriului Guvern

Un moment extrem de interesant a avut loc la votul pentru moțiunea de cenzură. Senatorul PNL, Camen Hărău, a votat împotriva Guvernului, lucru remarcat de cei de la PSD și PNL, care monitorizează votul în paralel.

Ulterior, votului în sală au izbucnit urale din partea celor de la PSD, în timp ce liderii PNL din Senat o întrebau pe Carmen Hărău de ce a votat împotriva Guvernului.

UPDATE

  UPDATE Rareș Bogdan anunță anticipate: CHEIA e în mâna lui Iohannis

Este oficial – în România vor avea loc alegeri anticipate, a anunțat, astăzi, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Cite

„Din acest moment în joc întră președintele României. Acesta a spus pe 28 decembrie că sunt 50% șanse de anticipate. Privind în Parlament la inconștiența celor de la PSD și PRO România întreg jocul e condus acum de președinte” a declarat Rareș Bogdan.

UPDATE Ludovic Orban, prima reacție după ce moțiunea a trecut: ‘Guvernul cade în picioare’

Premierul demis Ludovic Orban a avut o primă reacție după votul din Parlament, precizând că Guvernul pe care l-a condus a picat „în picioare”.

„Un parlament dominat de forțe retrograde, așa cum i-am numit, parlamentari născuți din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democrația și interesele fundamentale ale României, a decis astăzi prin moțiune de cenzură căderea Guvernului pe care îl conduc. Așa cum am zis și înainte de moțiune, Guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în trei luni”, a spus Orban la Parlament.

Guvernul Orban a fost demis.Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, numită „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, a fost adoptată miercuri de Parlament, astfel că Guvernul Ludovic Orban este demis.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi. Împotriva moţiunii au votat 131 de parlamentari. Guvernul Orban va funcţiona că un Guvern interimar, cu prerogative limitate. Vor urmă consultări ale preşedintelui cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului şi formarea unui nou guvern.

 Ciolacu, declarații optimiste. Vrea colaborare cu partidului lui Ponta

Pentru că moţiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi, astfel că moţiunea a fost adoptată.„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele Românie, o să am o discţşie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vi aveam această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România. Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un guvern Orban.

Actualul Cabinet va funcţiona că unul interimar, cu prerogative limitate.

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, după ce guvernul Orban a fost demis, că va discuta cu Victor Ponta pentru a merge cu o propunere comună de premier la negocierile cu președintele Klaus Iohannis.

”Nu voi vota niciodată un guvern Orban”, a declarat Ciolacu când a fost întrebat dacă va vota un guvern condus de actualul premier interimar.

Marcel Ciolacu a mai declarat că așteaptă că PSD să fie chemat la consultări de către președintele Iohannis și că 261 de voturi reprezintă un ”scor impresionant”. Președintele interimar al PSD a mai precizat că Ludovic Orban, prin deciziile sale, este cel care i-a convins pe parlamentari să îi dărâme guvernul și să înregistreze un ”record de voturi” pentru o moțiunea de cenzură.

 Ce urmează după căderea Guvernului Ludovic Orban

Guvernul a fost demis cu 261 de voturi, din cele 233 necesare. În condițiile adoptării moțiunii de cenzură în Parlament, Guvernul este considerat demis. Potrivit Constituției, Guvernul Orban îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor administrative (cum ar fi plata salariilor pentru bugetari), până la depunerea jurământului de către membrii noului cabinet. Nu mai poate adopta ordonanțe simple sau de urgență și are puteri limitate până la instalarea unui nou guvern.

VEZI SI M otiunea-de-cenzura-initiata-de- PSD -este-dezbatuta-azi-in-parlament-Ciolacu-avem-suficiente-voturi.html

Președintele Klaus Iohannis este cel care va desemna un nou premier, care va trebui supus votului din Parlament. Urmează consultări la Cotroceni înainte de nominalizarea unui nou premier.PNL și PSD vor încerca să formeze majorități pentru a obține de la Cotroceni nominalizarea unui premier. În cazul PNL, propunerea va fi cel mai probabil tot Ludovic Orban. Au spus-o deja majoritatea liderilor partidului.De celalată parte, PSD, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va propune pentru funcția de premier „un intelectual de stânga”, care „va fi greu de refuzat” de către președintele Klaus Iohannis

VEZI SI Motiunea-de-cenzura-impotriva-guvernului-Orban-dezbatuta-miercuri/

„Noi dorim în primul rând să dăm Guvernul Orban jos și cred că vom reuși miercuri. Mai departe întrăm într-o logică constituțională. Din discuțiile avute cu colegii mei din teritoriu și cu parlamentarii urmează că PSD să meargă la președintele României cu o propunere de prim-ministru, nu membru al PSD. O să mergem că propunere cu un intelectual de stânga și un om care va fi greu de refuzat de către președintele României. Avem această propunere, nu e membru de partid”, a spus Marcel Ciolacu.

În acest context, trei nume sunt vehiculate în partid: Vasile Dâncu, Cristian Socol și Remus Pricopie.

Demiterea Guvernului, primul pas către alegerile anticipate

Demiterea guvernului este primul pas spre o premieră în viața politică românească: alegerile anticipate, sau alegerile înainte de termen. Pentru a se ajunge în această situație, sunt însă mai mulți pași.

Potrivit Constituției, alegerile anticipate pot fi organizate numai dacă Parlamentul respinge consecutiv două propuneri de premier.Pentru această, parlamentarii tuturor partidelor vor fi nevoiți să își încheie mandatul cu un an mai repede și să piardă indemnizația și celelalte privilegii care decurg din statutul lor actual. De asemenea, mulți dintre ei își fac calcule la nivel local în condițiile în care nu au siguranța unei noi candidaturi care să le aducă un nou mandat.

Din acest punct de vedere,  respingerea a două nominalizări făcute de președinte, ar putea reprezenta adevăratul obstacol în calea anticipatelor.

Dacă totuși se ajunge în această situație, președintele trebuie so situație inedită pentru democrația românească.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.