Dosarul Nicușor Dan – fals în declarații, cercetat la Parchetul Curții Supreme

Nicușor Dan

Deși primarul Capitalei se pregătește de lupta electorală, visând la al doilea mandat, Nicușor Dan nu a încheiat încă socotelile cu problemele penale contemporane scrutinului local din 2020, când a fost ales edil. Socoteli care i-ar putea da coșmaruri primarului.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Cercetările din dosarul finanțării companiilor electorale ale lui Nicușor Dan, din 2016 și 2020, avansează încet, dar sigur la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Deocamdată, procurorii fac cercetări „in rem”, adică cu privire la faptă.

Nicușor Dan a ajuns parlamentar și primar general după ce și-a făcut un nume ca activist, luptând împotriva proiectelor imobiliare din Capitală. Cu toate acestea, în campaniile electorale a acceptat bani, în nume personal, chiar de la dezvoltatori imobiliari. Aceste finanțări, dar și altele, sunt luate acum la puricat de către procurori.

CITEȘTE ȘI IPOCRIT. Nicușor Dan, una zice alta face! Primarul Capitalei aruncă pe avocați zeci de milioane din bani publici

Parchetul ÎCCJ, pentru Cetățeanul: Se efectuează urmărirea penală

La solicitarea ziarului Cetățeanul, procurorii Curții Supreme au comunicat că în dosarul penal care îl vizează pe primarul general Nicușor Dan s-a început urmărirea penală și se fac cercetări pentru infracțiunile de fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune.

„Vă comunicăm că în cauza aflată pe rolul Secției de urmărire penală şi criminalistică se efectuează, în temeiul dispozițiilor art. 305 alin. 1 Cod de procedură penală, urmărirea penală pentru săvârșirea faptelor de fals în declarații, prev. de art. 326 Cod penal, înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1- 2 Cod penal,  exercitare fără drept a unei profesii sau activități, prev. de art. 348 Cod penal şi spălare a banilor, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Procurorii ne-au precizat că cercetările se desfășoară „in rem”, cu privire la fapte, nu la suspecți.

Printr-o ordonanță din 25 iunie 2021, emisă în dosarul nr. 214/P/2020, procurorul DNA Gabriela Albu a disjuns dosarul, trimițând cauza către Parchetul General.

Mai mulți martori au declarat procurorilor că i-ar fi plătit lui Nicușor Dan sume consistente de bani, fie sub formă de donații, fie de împrumut, pentru finanțarea campaniei electorală din 2016.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT. Nicușor Dan a acceptat o garanție de 20 milioane euro de la un IFN dubios care nu mai există.

Fostul consilier general Bogdan-Cristian Stroe, „cărăuș” pentru Nicușor Dan. Unde au ajuns banii?

Potrivit anchetei, deși erau destinate campaniei electorale a Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), mai multe sume de bani intrau direct în conturile lui Nicușor Dan. Procurorii au indicii că o parte dintre aceste finanțări ar fi fost deturnată.

Unul dintre martori, fostul consilier general Bogdan-Cristian Stroe  a declarat că, în timpul campaniei electorale din 2016, Nicușor Dan i-a propus să primească prin intermediul său mai multe donații.

Una dintre donații, de 90.000 de lei, făcută pe filiera Stroe, a fost făcută de Smaranda Iacobescu, soția lui Sir George Iacobescu, arhitectul Canary Wharf, cel mai mare centru financiar din Marea Britanie.

Inițial, Stroe a declarat că nu-și mai amintește datele de identitate ale donatoarei, precizând doar că este cetățean român stabilit în Marea Britanie.

Amnezia colegului de partid al lui Nicușor Dan este suspectă, în condițiile în care, după alegeri, Stroe nu pierdea nicio ocazie să-i mulțumească Smarandei Iacobescu pentru că a avut încredere în el.

Nicușor Dan
Bogdan Cristian Stroe, înterpusul lui Nicușor Dan în campania finanțărilor

Bogdan-Cristian Stroe și-a îndeplinit rolul de „cărăuș” și a virat mai departe cei 90.000 de lei, chiar a doua zi, în contul personal al lui Nicușor Dan.

Procurorii au analizat Raportul de control încheiat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru validarea sumelor și verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale înregistrate de Partidul Uniunea Salvați Bucureștiul, descoperind că, din donația de 90.000 lei făcută de Smaranda Iacobescu, „numitul Dan Nicușor-Daniel” a depus într-un cont de campanie numai suma de 70.000 lei. Asta cu toate că în contractul de donație autentificat este stipulat în mod clar că finanțarea este destinată susținerii campaniei electorale la funcția de primar general.

CITEȘTE ȘI: Incredibil! Primarul Nicușor Dan preferă să plătească daune de 420.000 euro pe an ca să nu pună în aplicare o hotărâre judecătorească

Firmă de panotaj stradal, donații pentru „studii sociologice”

Nicușor Dan a primit donații suspecte și în afara campaniilor electorale. Într-o declarație de avere, înregistrată la Parlamentul României în ianuarie 2017, Nicușor Dan a menționat că a primit 10.000 de lei de la Panotaj Expert SRL, o mare firmă de publicitate stradală. Încadrarea juridică a donației a fost una puțin verosimilă. Pasămite, firma de panotaj stradal i-a făcut lui Nicușor Dan un „dar manual” „pentru realizarea de studii sociologice”!?!

Audiată de procurori în calitate de martor, Eliza-Nicoleta Geodoiu, administrator al SC Panotaj Expert SRL, a recunoscut că, în iulie 2015, a semnat contractul în baza căruia a făcut transferul bancar în valoare de 10.000 lei, declarând că nu a fost constrânsă în niciun fel de Nicușor Dan să facă donația. Femeia nu a putut însă să explice cum a ajuns la să doneze bani tocmai pentru studii sociologice.

CITEȘTE ȘI: VIDEO De ce nu a intrat România în Schengen. Primarul Nicușor Dan, „coada de topor” a Olandei. Cine e Coriolan Drăgănescu?

Nicușor Dan, finanțat și de „dușmani”

Dușman declarat al majorității dezvoltatorilor imobiliari, de care vrea să salveze Bucureștiul, Nicușor Dan a fost finanțat chiar de dezvoltatori. Doar de către unii.

Lucian Azoiței, CEO al Forty Management, l-a finanțat pe actualul primar general cu 7.000 de lei.

Ultimul proiect imobiliar din Capitală al dezvoltatorului, aflat în derulare, este un turn de locuinţe în zona Fântânii Mioriţa, din Sectorul 1, proiect de 76 milioane de euro.

Dezvoltatorul Lucian Azoiței l-a sponsorizat pe Nicușor Dan

Audiat de procurori, Azoiței a declarat că, în anul 2016, prin intermediul unei platforme de socializare, a participat la o campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea campaniei electorale a „numitului Dan Nicușor-Daniel”, participând cu suma de 7.000 lei. Plata a fost făcută prin bancă, prin intermediul platformei de socializare, beneficiar fiind Asociația G2.

Dezvoltatorul a susținut că nu-l cunoaște pe Nicușor Dan și, totodată, că nu cunoaște detalii referitoare la Asociația G2.

Un alt dezvoltator care l-a sponsorizat de Nicușor Dan a fost Radu Octavian. În iunie 2016, Radu Octavian i-a donat lui Nicușor Dan suma de 4500 de lei, printr-una dintre firmele sale, Otepaa SRL.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Nicușor Dan își plătește amenzile din banii bucureștenilor

L-a împrumutat pe Nicușor Dan și a ajuns directoare în primărie

Semne de întrebare pentru procurori a ridicat și împrumutul de 20.000 de lei acordat lui Nicușor Dan de către Ștefania Simion, în campania electorală din 2020.

Ștefania Simion, a fost consilier juridic al Asociației Alburnus Maior și a luptat cot la cot cu Nicușor Dan împotriva exploatațiilor de la Roșia Montana.

Audiată de procurori, ea a declarat că Nicușor Dan a rugat-o să-i ofere un împrumut, de aproximativ 20.000 lei.

Nicusor Dan
Nicușor Dan și Ștefania Simion au colaborat în campania Roșia Montana

Ștefania Simion a declarat că a fost de acord și că, având în vedere relația foarte bună de colaborare cu Nicușor Dan, a luat decizia să-i ofere un împrumut în suma de 20.000 lei, fără dobândă, știind că această sumă va fi folosită în campania electorală și că, potrivit clauzei contractului, banii urmau să-i fie returnați.

Convenția de împrumut a fost semnată pe 24 septembrie 2020. Fix la aceeași dată, Nicușor s-a mai împrumutat cu 22.000 de lei, tot pentru campania electorală, de la Nicoleta Teodorescu, fondatoarea partidului Uniunea Forțelor Locale (UFL). Procurorii au afirmat că au date că cele două contracte ar fi fost încheiate în mod fictiv.

După ce Nicușor Dan a ajuns primar general, Ștefania Simion nu a fost uitată.

Imediat după alegeri, în ianuarie 2021, Nicușor Dan a angajat-o la cabinetul său de primar, pe postul de consilier pe probleme de mediu.

Ulterior, Nicușor Dan a numit-o direct director al Administrației Parcul Natural Văcărești.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.