DOCUMENT. Nicușor Dan a acceptat o garanție de 20 milioane euro de la un IFN dubios care nu mai există.

Nicusor Dan

Primăria Bucureștilor condusă de Nicușor Dan va rămâne cu buza umflată și o gaură frumușică în buget dacă tramvaiele pe care le achiziționează de la Astra Vagoane Arad se vor dovedi prost construite.

Asta din cauză că PMB, condusă de primarul Nicușor Dan, a acceptat ca Astra să depună scrisori de garanție, în valoare de 10% din suma totală a contractului de 200 milioane de euro, emise de o Instituție Financiară Nebancară (IFN) dubioasă, care apoi a fost radiată de Banca Națională a României (BNR).

Citește și Guvernul Ciucă binecuvântează, cu sfială, hoția IFN. Marea ciordeală a început pe 10 septembrie (VI)

Concret, prin Hotărârea nr. 5 din 29 aprilie 2022, BNR a radiat Societatea Finance One IFN – SA din Registrul general și din Registrul special Instituții Financiare Nebancare și, implicit, i-a interzis să desfășoare activități de creditare.

100 de tramvaie de 200 de milioane de euro

Primarul General, Nicușor Dan, a semnat pe 11 mai 2021, împreună cu reprezentanții Astra Vagoane, contractul de achiziție a 100 de tramvaie.

Iată ce declara Nicușor Dan, după semnarea contractului: „Facem un pas înainte în modernizarea transportului public: am semnat un contract cu valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni, pentru achiziția a 100 de tramvaie”.

Anterior, pe 14 ianuarie 2021, Nicuşor Dan declara: „Pe zona de transport ne pregătim să semnăm contractul cu Astra Arad pe 100 de vagoane de tramvai. E un contract pe bani europeni de 20 milioane euro. Pentru că s-au scurs nişte ani de la momentul ofertei pentru tramvaie şi pentru că preţurile au crescut e nevoie de nişte discuţii tehnice pentru ca acest contract să poată fi onorat de Astra Arad. Acesta e  motivul pentru care nu am semnat acest contract până acum. Astra Arad a reînnoit garanţia, deci putem să semnăm acest contract”.

Avertismentul pe care Nicușor Dan l-a ignorat

„Nicușor Dan a semnat ca popa, în numele Primăriei București, contractul cu Astra Vagoane Călători SA , acceptând ca Astra să vină la masă cu scrisoare de garanție de bună execuție, care nu valorează absolut nimic, ba din contră, este ilegală.

În cazul în care vor exista probleme în contract, greșeli de producție sau carențe la livrare, Primăria București și banii bucureștenilor sunt total neprotejați, chiar și în fața instanței, asta pentru că Finance One IFN cu care s-a semnat scrisoarea de garanție de către Astra Vagoane este o fantomă financiară”, scria strictsecret.ro pe 9 septembrie 2021.

În ciuda faptului că, așa cum se vede, presa avertizase asupra faptului că scrisoarea de garanție în valoare de nu mai puțin de 20 milioane de euro nu avea nicio acoperire, primarul general Nicușor Dan s-a făcut că plouă.

Strigător la cer este că Nicușor Dan nu a luat nicio măsură nici după ce BNR a radiat emitentul scrisorii de garanție, Societatea Finance One IFN – SA.

Publicația Strict Secret mai făcea o dezvăluire care ar fi trebuit să-l pună pe jar pe Nicușor Dan:

„O sursă de top din conducerea PNL București ne-a vorbit sub anonimat:

„Pentru acest contract s-au făcut foarte multe eforturi din partea PNL și tot partidul a fost cel care a stabilit cu cine va lucra Astra Arad „ca să fie bine”. Citind articolul tău de ieri despre Capidava mi-a sărit în ochi din nou acest nume (IFN-ul Finance One nota CETĂȚEANUL)  pentru care s-a insistat mult în PNL. Băieții ăștia au proptele politice importante fiindcă Astra Vagoane ar fi dorit să încheie parteneriat pentru scrisorile de garanție cu altcineva, dar de la PNL i s-a spus lui Valer Blidar, patronul firmei constructoare de tramvaie, că doar Capidava este singura lui opțiune”.

Trebuie precizat că Finance One era membru al grupului Capidava, controlat de Vlad Ghinescu căruia i-a fost retras dreptul de a mai conduce orice Instituție Financiară Nebancară sau să ocupe vreo funcție în vreo companie de asigurări timp de minim cinci ani.

„Escrocii de la Capidava folosesc în mod deliberat IFN-urile pe post de carcasă, emit câte scrisorii de garanții false pot, nu raportează nimic la BNR, iar când BNR se prinde și îi suspendă sau îi radiază, țeparii Capidava se repliază și introduc un nou IFN în joc. Așa a fost și cazul contractului Capidava cu Astra Vagoane, când după radierea Suport Real IFN, Capidava a băgat imediat în schemă Finance One IFN SA”, mai scria Strict Secret.

Hop și prima problemă

Tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad au motoare Siemens de doar 100 kW în loc de motoare cu putere de 120 kW conform specificațiilor tehnice asumate de constructor.

Primăria Capitalei trebuie să decidă acum, în ce condiții poate fi făcută recepția la livrare, fără a mai atrage noi corecții financiare. PMB a pierdut deja 84 de milioane de lei, corecții financiare reprezentând 10% din valoarea contractului pentru nereguli în derularea licitației, scria Economedia pe 27 septembrie 2022.

Rămâne de văzut pe unde va scoate cămașa Nicușor Dan când va trebui să execute garanțiile de bună execuție. Finance One, radiat în aprilie 2022, garantase până în octombrie 2024, după cum se vede din documentul următor.

Sursa: strictsecret.ro

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.