IPOCRIT. Nicușor Dan, una zice alta face! Primarul Capitalei aruncă pe avocați zeci de milioane din bani publici

Nicușor Dan

Primarul general Nicușor Dan folosește fără jenă în instanță avocați plătiți cu bani grei, încălcând legea. Asta cu toate că, pe vremea când era activist, a dat în judecată Primăria Capitalei tocmai pentru că a angajat case de avocatură, deși are aparat juridic propriu.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

În octombrie 2019, activiștii Nicușor Dan și Oana Cătălina Poenaru, în calitate de vipreședinte, respectiv președinte ai Asociației Salvați Bucureștiul (ASB), au dat în judecată Municipiul București (prin Consiliul General al Municipiului București – CGMB) cerând anularea Hotărârii nr. 170/31.05.2013 care permitea încheierea unor acorduri-cadru de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică a Municipiului București.

Celor doi s-a alăturat, ulterior, și președintele Fundației Eco-Civica, Dan Trifu.

Etichetat în spațiul public drept unul dintre cei mai vocali apărători ai spațiului verde al Capitalei, cu care Nicușor Dan a luptat umăr la umăr de ani de zile, Dan Trifu a stârnit un imens scandal după ce s-a aflat că ar deține un restaurant chiar în Parcul Tineretului.

Activiștii au susținut că municipalitatea folosește ilegal în procese avocați și case de avocatură, deși legea interzice asta instituțiilor publice care au aparat juridic propriu, așa cum este cazul Primăriei Capitalei.

Acum, primarul pârât Nicușor Dan a câștigat pe fond procesul intentat de activistul reclamant Nicușor Dan.

CITEȘTE ȘI: Restaurantul lui Dan Trifu, amicul lui Nicușor Dan, extins după metoda lui „Câine”

ASB a vrut să scape de cheltuielile de judecată ale proceselor pierdute

Durerea cea mai mare a Asociației Salvați Bucureștiul era că, în urma pierderii unor acțiuni în instanță intentate Primăriei Capitalei care s-au dovedit neîntemeiate, activiștii au fost obligați la plata cheltuielilor de judecată, adică onorariile avocaților angajați de municipalitate. Mai precis, este vorba de cinci dosare în care ASB avea de plătit cheltuieli de judecată consistente.

„Întrucât HCGMB nr. 170/31.05.2013 este actul administrativ care stă la baza acordurilor-cadru şi contractelor de prestări servicii juridice încheiate de  Municipiul Bucureşti și diverse societăți de avocatură pentru reprezentarea Municipiului București în litigiile cu subscrisa Asociația Salvați Bucureștiul, rezultă că subscrisa are interesul de a solicita anularea HCGMB nr. 170/31.05.2013, în condițiile în care acest act administrativ a fost adoptat prin încălcarea dispozițiilor O.U.G. nr. 26/2012 şi, în cazul anulării HCGMB nr. 170/31,05.2013, pretențiile Municipiului București din cele cinci dosare nu ar mai avea fundament juridic”, au arătat avocații asociației.

Ce spune activistul Nicușor Dan: „Primăria a fraudat dispozițiile imperative ale legii”

Atunci când reprezentanții Capitalei au invocat că Primăria este sufocată de mii de procese și nu are cum să se apere în instanță doar cu 25 de consilieri juridici, activistul Nicușor Dan a sărit ca ars și a susținut că Primăria Capitalei ar fi trebuit să angajaze mai mulți consilieri juridici, nu „să fraudeze” legea:

Dacă ar fi considerat că gradul de încărcare de 400 de dosare / consilier juridic trebuie redus, Municipiul București ar fi trebuit să angajeze mai mult personal de specialitate juridică şi nu să fraudeze dispozițiile imperative ale O.U.G. nr. 26/2012 prin care legiuitorul a urmărit eliminarea „direcționării” fondurilor publice către diverse societăţi de avocatură.

Nicușor Dan

El a mai pretins și că „un grad de încărcare de 400 de dosare pentru un consilier juridic al Primăriei Capitalei ar fi unul rezonabil, prin raportare la gradul de încărcare al judecătorilor”, care ar fi mult mai împovărați – 565 de dosare/judecător judecătorie, 824 cauze/judecător tribunale, 956 dosare/judecător curți de apel și 1059 cauze/judecător Înalta Curte de Casație și Justiție.

Primarul Nicușor Dan, pe dos: Contractele cu casele de avocatură sunt legale

După ce a fost ales primar, Nicușor Dan a uitat că tocmai el a dat primăria în judecată și a făcut cerere de intervenție voluntară în favoarea Consiliului General. Nu-l obliga nimeni să o facă, dar Nicușor Dan ținea morțiș acum, ca primar, la contractele cu case de avocatură, plătite gras din bani publici.

Culmea, după ce în calitate de activist Nicușor Dan a arătat că bugetul Capitalei este fraudat prin societăți de avocatură, acum el a susținut că toate contractele de asistență juridică încheiate de municipalitate sunt absolut legale.

„Primarul General al Municipiului Bucureşti învederează faptul că acordul cadru a fost încheiat de Municipiului București conform dispozițiilor legale, odată la patru ani (…)”, se arată în încheierea ședinței din februarie 2021.

Nicușor Dan
Pe când era șef la Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan ataca Primăria pentru contractele cu avocați. Acum, le apără

Spre deosebire de alte procese ale primăriei cu Asociația Salvați Bucureștiul în care primarul Nicușor Dan, care, teoretic reprezintă interesele municipalității, a cerut instanței să dea câștig de cauză foștilor colegi activiști, de data aceasta edilul s-a apărat cu dinții. Nicușor Dan a pretins că acțiunea asociației, demarată chiar de el pe vremea când conducea ONG-ul, este… tardivă.

Ba mai mult, el a uzat chiar și de „trucurile” avocățești pe care le folosea în procesele în care ataca Primăria Capitalei. Astfel, în ședința din septembrie 2021, primarul Nicușor a cerut a se avea în vedere că la dosar a fost depusă o împuternicire ce nu a fost semnată de către Asociație și nu poartă numărul conform contractului de asistență. El a mai arătat în instanță că asociația pe care a condus-o până când a devenit primar nu ar avea calitate procesuală activă!!!

Consiliul General al Capitalei și Nicușor Dan, avocați „fără număr”

De menționat că Asociația Salvați Bucureștiul s-a limitat să atace în instanță doar HCGMB 170 din 2013, în condițiile în care, în 2017, CGMB a aprobat o altă hotărâre, care are fix același conținut și folosește același argumente pentru a justifica angajarea de avocați. Această hotârâre este folosită acum ca bază legală chiar de către actualul primar Nicușor Dan pentru a încheia alte și alte contracte cu case de avocatură.

Mai mult, în 2022, CGMB a votat o hotârâre prin care a fost revocată Hotărârea 170 din 2013 atacată în instanță de Asociația Salvați Bucureștiul și prin care se aprobă achiziționare de noi servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică. Extrem de relevant este că primarul Nicușor Dan nu a făcut opoziție, așa cum obișnuiește frecvent edilul atunci când interesele sale nu coincid cu cele ale Consiliului General.

Primăria Capitalei cheltuie peste 25 milioane de lei în 2022 pentru plata avocaților

Într-un răspuns la o solicitare a ziarului Cetățeanul, Primăria Capitalei a comunicat că, în mandatul actualului primar, în ultimii 2 ani, au fost încheiate nu mai puțin de 54 de contracte subsecvente la patru acordurile-cadru de prestări servicii juridice pentru Primăria Capitalei și 25 de contracte pentru Consiliul General al Municipiului București.

Cei mai „ieftini” avocați au fost cei ai asocierii Mocanu și Asociații si SCPA Negoiță și Asociații, care au fost plătiți cu 145 lei/ora de lucru, potrivit datelor comunicate de Primăria Capitalei. Cei mai scumpi au fost avocații asocierii Dragomir – Pop – Briciu, plătiți cu 320 lei/ora.

Numai în 2022 suma bugetată de Primăria Capitalei pentru plata serviciilor juridice sare de 25 milioane de lei, potrivit surselor din Primărie. Primăria Capitalei nu a răspuns la întrebarea noastră privind cheltuielile totale cu avocații.

„Primarele” Nicușor, mândru că a recâștigat încrederea caselor de avocatură

În haina de primar, Nicușor Dan a uitat de „fraudarea” bugetului capitalei prin servicii juridice și și-a arătat chiar satisfacția că a reușit să recâștige încrederea caselor de avocatură!?!

„Ce am găsit în domeniul juridic este jale. Am găsit o instituţie cu 5.000 de litigii. O instituţie care avea contracte cu firme de avocatură, care erau specializate pe diferite domenii, dar care nu le mai plătise de doi ani. Vă închipuiţi ca cineva să aibă un litigiu de 900 de milioane de euro, în care are avocaţi, şi să nu îi plătească doi ani? Am găsit dosare cu mize de milioane de euro care nu erau atribuite caselor de avocatură specializate, pentru că Primăriei îi era ruşine că nu îi plătise de doi ani. Din fericire, am reuşit să recâştigăm încrederea acestor firme de avocatură. În primul rând le-am plătit, le-am eşalonat şi ne-am ţinut de cuvânt, arăta edilul general, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB, în august 2021.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.