Reforma în educație, abandonată! Clase Step by Step, desființate după 18 ani

Step by Step. Politicienii ne vor proşti! Indiferent de culoarea politică, guvernele nu au dat nici doi bani pe educație. Nici PNL nu face excepție. După ce s-au văzut la guvernare, liberalii au început să distrugă și ce se mai făcuse bun până atunci. Clasele tip Step by Step existente de 18 ani la Școala nr. 36 „Ionel Teodoreanu” din București au fost desființate peste noapte.

Muzică, dans și voie bună. Acestea sunt ingredientele unor ore reușite la cele zece clase de Step by Step de la școala situată la margine de București, care de acum vor fi istorie. Mai exact, de la 1 septembrie 2020, Școala 36 nu va mai putea face clase la care să se predea după metoda alternativă de învățământ.

„Meritul” este al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care a decis să desființeze această alternativă educațională în care spiritul de echipă şi dezvoltarea abilităţilor sunt puse pe primul loc.

Culmea, cu doar o săptămâna înainte, în clasele de Step by Step ale Școlii nr. 36 „Ionel Teodoreanu” se filmau modele de bune practici în cadrul unui proiect național.

În România, mai există şi alte modele educaţionale, precum Montessori sau şcolile cu programă occidentală. Acestea se găsesc, însă, doar în sistemul privat şi la preţuri care nu și le pot permite mulți părinți. De exemplu, pentru un an în sistemele american şi britanic, părinţii ar trebui să scoată din buzunar chiar şi 10.000 de lei pe lună.

Coziana Zaharia: Acesta e rolul actorilor educaționali aflați în funcții de decizie?

Step by Step

Profesorii care predau la clasele Step by Step, dar și părinții elevilor, au rămas șocați de decizia Inspectoratului și atrag atenția asupra rolului pe care trebuie să-l joace actorii educaționali.

Alternativa Step by Step, după 18 ani de funcționare în Școală Gimnazială Ionel Teodoreanu, nu mai primește aprobare de formare a viitoarei clase pregătitoare. Povestea-i lungă, decizia-i șocantă, în condițiile în care acest program e parte însemnată a culturii școlii noaste, iar solicitările părinților în ultimii 5 ani au dus la formarea a două clase pe fiecare nivel. Da, suntem o școală de masă cu 10 clase de Step. Povestea asta a fost clădită cu multă implicare, dăruire, timp fără limita, muuult voluntariat din partea tuturor colegelor mele care au dat sens timpului petrecut în școală și direcții în viața fiecărui copil-elev. Cine își asumă răspunderea pentru această decizie deloc congruentă cu o educație care să ne ofere coordonatele unei lumi în care să ne simțim în siguranță și să avem șansa să ne dezvoltăm împreună? Acesta e rolul actorilor educaționali aflați în funcții de decizie? Nicidecum! Rolul dvs, domnilor/doamnelor este acela de optimizare a procesului de dezvoltare instituțională”, a scris pe Facebook învățătoarea Coziana Zaharia, sufletul acestui program din Școala nr. 36.

Petiție pentru menținerea claselor Step by Step

Step by Step
FOTO Facebook

Părinții elevilor au inițiat o petiție, în care cer să se revină asupra deciziei aberante.

Petiția „Susținem alternativa Step by Step la Școala 36 – Ionel Teodoreanu” strânsese, marți, peste 1.600 de semnături. „Menținerea acestui sistem existent de 18 ani în școală, o școală cu formatori ai sistemului, inclusiv Profesor MERITO premiat de Președintele Klaus Iohannis”, cer inițiatorii.

Alternativa Step by Step este singura care folosește aceeași programă ca și învățământul tradițional. Diferențierea apare prin faptul că programa este ‘tradusă’ și implementată în cadrul claselor prin metode ușor diferite. Actul de învățare include toate cele trei aspecte – predare, consolidare și evaluare – copiii lucrând însă pe centre de activitate. Clasele Step by Step se diferențiază prin individualizarea, lucrul în echipă și învățarea colaborativă”, spun semnatarii petiției.

CITEȘTE ȘI: Ecaterina Andronescu l-a protejat pe „alchimistul” de la Hurmuzachi

Ce înseamnă metoda Step by Step?

Step by Step este o metodă alternativă de educație a copiilor, de la naștere până în adolescență, metodă bazată pe datele științifice ale psihologiei dezvoltării copilului.

Elaborată în Statele Unite în urmă cu peste 30 de ani și aplicată în peste 26 de țări, alternativa educațională Step by Step așează copilul – personalitatea și abilitățile acestuia – în centrul procesului de predare-învățare, educația fiind individualizată.

Metoda respectă programa școlară a Ministerului Educaţiei Naționale, dar nu există teme pentru acasă, copiii nu sunt puși în situația de a concura unul cu celălalt pentru a evita efectele psihologice negative, iar evaluarea este continuă și ține cont de capacitatea fiecărui copil în parte.

Cunoștințele teoretice dobândite sunt similare celor din învățământul tradițional, în schimb este cultivată capacitatea de adaptare în societate sau în oricare alt tip de mediu educațional ulterior; copiii sunt încurajaţi să facă alegeri, să îşi exprime ideile în mod creativ, să se ajute reciproc, să gândească liber și să îşi dezvolte abilităţile de gândire critică.

Astfel, în sistemul Step by Step copilul învață prin descoperire și interacțiunea sa cu mediul, iar familia și comunitatea sunt încurajate să fie parte din acest proces.

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Felicitări pentru acest articol!👍💯
    Susțin menținerea sistemului alternativ de învățâmânt Step by Step în Școala Gimnazială “Ionel Teodoreanu” pentru ca și fiica mijlocie să aibă acces la un astfel de sistem.
    Fiica cea mare își dorește să meargă mai repede la școală când e în vacanță sau e bolnavă și asta spune cam totul despre ce înseamnă această alternativă de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.