Ce se va întâmpla în România după ziua cu un număr record de cazuri noi de coronavirus

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

România a raportat, miercuri, pentru prima oară peste 2.000 de cazuri noi de COVID. Un număr record de cazuri care va aduce noi restricții, avertizează autoritățile. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că dacă numărul de infectări va crește ”este foarte posibil să se reintroducă la nivel local sau regional anumite restricții”. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban anunță controale în toată țara pentru a se verifica respectarea măsurilor anti-Covid.

Președintele Iohannis: Dacă numărul de infectări crește, e foarte posibil să se reintroducă restricții

Într-o conferință de presă, președintele Iohannis a spus că ”opinia aproape unanimă a specialiștilor este că al doilea val al pandemiei este iminent” și le-a cerut românilor să respectele regulile de protecție și distanțare.

Miercuri, au fost raportate 2158 de cazuri de COVID-19, un record absolut de la începutul pandemiei. 550 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă, iar alte 33 de decese au fost raportate.

„Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale: mască, distanță, igienă. Dar sunt persoane care nu vor să respecte toate normele și trebuie intervenit. Eu nu îmi doresc să reintroducem restricții, dar e evident că în anumite localități și pe anumite segmente e posibil să se reintroducă anumite restricții,ă pentru c altfel lucrurile scapă de sub control. Repet, nu-mi doresc să introducem restricții, dar dacă numărul de infectări crește, e foarte posibil să se reintroducă local, regional anumite restricții”,a declarat președintele.

„Opinia aproape unanimă a specialiştilor este că în Europa un al doilea val al pandemiei e imininent. Deja, cele mai multe ţări de pe continent înregistrează zilnic cifre îngrijorătoare”, a spus Iohannis.

Orban anunță controale pe măsurile COVID în toată țara

Tot în ziua cu număr record de infecții COVID,  premierul Ludovic Orban anunță controale în toată țara pentru a se verifica respectarea măsurilor. Orban susține că numărul cazurilor a crescut din cauza nunților și botezurilor unde nu s-au respectat normele.

„Am organizat o videoconferinţă cu prefecţii din ţară şi cu comitetele pentru situaţii de urgenţă. Subiectul acestei videoconferinţe a fost intensificarea acţiunilor autorităţilor în lupta contra răspândirii infecţiei cu coronavirus. Este evidentă o tendinţă de creştere a numărului de cazuri. Din acest motiv, am solicitat comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorităţi; de asemenea, o intensificarea a acţiunilor de control şi, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetăţenii pentru respectarea măsurilor de protecţie a sănătăţii”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la sediul MAI.

Premierul spune că pot fi luate măsuri la nivel local, inclusiv cea de impunere a carantinei locale. Luni va fi o ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care va stabili reintroducerea unor restricţii pentru ţările care au nivelul de infectare superios pe ultimele 14 zile nivelului din România. 

Terapiile Intensive sunt pline

Spitalele COVID din țară sunt aglomerate și nu mai au locuri libere pentru pacienți la Terapie Intensivă. Bucureștiul și Iașiul anunță că nu mai au locuri libere la ATI pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că o parte dintre pacienți au fost duși la Târgu Mureș și în alte orașe.

„La acest moment, a fost atinsă limita maximă de locuri la Terapie Intensivă, chiar și în cursul nopții. A trebuit să transferăm pacienți în alte zone ale țării. Am transferat șase pacienți la Târgu Mureș, de exemplu”, a declarat Raed Arafat, pentru Europa Fm.

Rafila: Redeschiderea școlilor a dus la creșterea cazurilor de COVID

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, crede că numărul mare de cazuri de coronavirus înregistrat în ultimele zile este din cauza redeschiderii şcolilor.

 “E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a declarat medicul miercuri seară, la Digi 24.

Noi reguli sanitare pentru studenți

Un Ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației stabilește că studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu dacă fac asta cu mașina personală și nu cu mijloace de transport în comun.

Documentul care se aplică de azi în toate universitățile de stat și private din România, prevede că dacă un student care este cazat în caminele unei facultăți este depistat pozitiv, acesta se poate izola fie la spital, fie acasă, dacă pleacă cu mașina personală spre domiciliu, potrivit Edupedu.ro

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.