PNL vrea ca Avocatul Poporului să conteste la CCR alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin

rranci
Alina Gorghiu crede că legea va trece, totuși, de Curtea Constituțională

Avocatul PoporuluiPNL îi cere instituţiei Avocatul Poporului să atace la Curtea Constituţională articolul din legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale potrivit căruia alegerea primarilor se face într-un singur tur de scrutin, a declarat marţi copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

”Scrisoare deschisă adresată Avocatului Poporului este un document de poziţie al PNL cu privire la necesitatea revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin”, a declarat Alina Gorghiu, precizând că ”alegerea primarilor ar duce la corectarea erorii în privinţa standarului minim de reprezentativitate şi de legitimitate pe care trebuie să le îndeplinească alegerile”.

Ea a afirmat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu este o formulă nouă, întrucât s-a utilizat la alegerile locale din 1992, 1996, 2000, 2004 şi 2008. În scrisoarea deschisă adresată de PNL instituţiei Avocatul Poporului, liberalii îi cer acesteia sesizarea ”cu celeritate” a Curţii Constituţionale în sensul ridicării excepţiei de neconstituţionalitate asupra articolului 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 care prevede că alegerea primarilor se face într-un singur tur de scrutin.

Copreşedintele PNL a făcut un apel la PSD, îndemnându-i pe social-democraţi ”să scape de complexul celui de al doilea tur de scrutin”. ”Fac acest ultim apel la PSD să scape de complexul alegerilor care ar oferi legitimitate primarilor. M-aş bucura ca PSD să scape de complexul celui de al doilea tur”, a spus Gorghiu, afirmând că ”a face un lucru corect pare a fi un act de curaj din partea PSD”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.