Nicușor Dan, față-n față cu „niște progrese” ale transportului public în mandatul său de Primar General

Foto: romaniatv.net
Foto: romaniatv.net

„Eu cred că sunt niște progrese. În primul rând, în ceea ce privește orarul, reușim să controlăm – nu suntem perfecți, dar reușim să controlăm plecările de la cap de linie”, susținea Nicușor Dan despre transportul public din București, atât în ceea ce privește predictibilitatea, cât și în ceea ce privește curățenia și confortul călătorilor

Numai că plecările controlate de la capăt de linie nu constituie o garanție pentru predictibilitatea sosirii mijloacelor de transport în stații, predictibilitate care îi interesează pe utilizatorii serviciului de transport public.

Citește și Amendat pentru mizeria de la STB, Nicuşor Dan trece la atac

În condițiile lipsei benzilor unice pentru transportul public, a liniilor de tramvai puse în zonă proprie sau din cauza neasigurării respectării benzilor unice, acolo unde ele există, blocajele din trafic fac ca autobuzele, troleibuzele și tramvaiele să se ajungă din urmă unele pe altele, pe traseu.

Deseori, la orele de vârf ori în urma incidentelor din trafic, pot fi văzute adevărate caravane de câte trei sau mai multe mijloace de transport, blocate pe traseu.

În aceste condiții, în spatele „caravanei” rămâne un gol de mijloace de transport, iar călătorii nu pot beneficia tocmai de acea predictibilitate, care ar face atractiv transportul public, arată București FM, într-un adevărat „rechizitoriu” despre transportul public din București.

GPS și Google Maps

„Avem, în sfârșit sistem GPS pe tot ce înseamnă transport în comun în București și avem Google Maps-ul care ne permite să ne optimizăm …”, crede Nicușor Dan.

Dar blocajele din trafic și neasigurarea prioritizării mijloacelor de transport în comun face, de multe ori, inutilă aplicația Info STB. Aplicația îți arată că mijlocul de transport este la o distanță de trei minute de stația în care aștepți. Dar distanța de trei minute poate rămâne neschimbată vreme de 10 minute, un sfert sau o jumătate de oră, dacă este un blocaj în trafic sau un eveniment rutier.

Curățenia

„În ceea ce privește curățenia, după ce serviciile de curățenie s-au  externalizat, e mai bine. Încă nu suntem unde trebuie, dar e mai bine”, susținea edilul șef al Capitalei, Nicușor Dan.

Problema curățeniei mijloacelor de transport în comun  rămâne la fel ca atunci când igienizarea acestora era făcută de către angajații companiei bucureștene de transport public.

Indiferent cât ai curăța mijloacele de transport, înainte de ieșirea lor în traseu, pe parcursul celor aproape 20 de ore, de la ieșirea până la revenirea în autobaze sau depouri, autobuzele, troleibuzele și tramvaiele se murdăresc, din cauza zăpezii, ploii, noroiului, a băuturilor vărsate sau a PET-urilor uitate de călători. Nu mai vorbim despre cei care simt nevoia să își scrie numele, mesajele si dorințele pe mobilier.
Din acest punct de vedere, nici măcar prezența camerelor de supraveghere în unele mijloace de transport în comun nu rezolvă nimic, atâta timp cât nimeni nu ia măsuri împotriva celor care vandalizează sau murdăresc mijloacele de transport, îl contrazice București FM pe primarul general.

Troznitul tramvaielor


„Și avem tramvaiele noi. Și urmează să avem troleibuzele și autobuzele (… noi – n.r.)”, promite Nicușor Dan.

Desigur, tramvaiele noi funcționează foarte bine pe linia 41, care este pusă în zonă proprie și reabilitată, de pe vremea când primar al Capitalei era Traian Băsescu.

Dar, pe un bulevard precum Ion Mihalache, spre exemplu, unde linia de tramvai nu beneficiază de prioritizare față de traficul general și se află într-o stare tehnică de degradare accentuată, tramvaiele noi nici nu intră în discuție.


Așadar, pe utilizatorii liniilor 3, 24 și 45, spre exemplu, nu-i ajuta cu nimic noile tramvaie ale STB.
Pe aceste trei linii circulă tot tramvaie vechi, viteza de exploatare este foarte redusă, din cauza blocajelor din trafic de la intersecții sau de la Podul Constanța, dar și a calității deplorabile a căii de rulare.
Mai mult, cei mai slabi de inimă se pot teme chiar pentru siguranța lor, atunci când tramvaiele vechi încep să se zguduie, să se clatine și să troznească din toate încheieturile, continuă „rechizitoriul” București FM.


Sistemul integrat

Edilul șef al Capitalei consideră ca un progres integrarea la nivelul titlurilor de călătorie a diverselor moduri de transport din București.
„Avem bilet și abonament comun cu Metroul și cu trenul de la Otopeni. Și sperăm să mai aducem și câteva alte trenuri, în zona metropolitană”, spune Nicușor Dan.
Cu siguranță, abonamentul comun cu transportul subteran și cu trenul către Aeroportul Otopeni este un lucru bun.
Dar, până la crearea unui sistem integrat, coerent care să reunească transportul feroviar din zona de influență în transport a Capitalei – adică de la Ploiești, în nord, până la Giurgiu, în sud, cu transportul public de suprafață și cel subteran din București, mai este cale lungă.
Asemenea sisteme există. Și, dacă exemplul clasic era cel al sistemului de transport parizian, avem un alt exemplu de succes, mult mai aproape, la Budapesta.

De ce este nevoie

De ce avem nevoie ca să renunțăm la mașinile personale pentru transportul în comun?
Pentru ca transportul public din București să devină o alternativă viabilă la cel cu mașina individuală, avem nevoie, în primul rând, de predictibilitate în ceea ce privește sosirea în stații și durata parcursului călătoriei.
Aceste deziderate se pot obține doar prin aplicarea pe scară largă, în tot orașul, a principiului prioritizării transportului public, chiar și în dauna celui individual.
Benzile unice pentru mijloacele de transport în comun și liniile de tramvai puse în zonă proprie, desigur și reabilitate, ar trebui să devină regula, în tot Bucureștiul, chiar dacă asta îi va supăra pe șoferi.
Apoi, este nevoie de crearea unui sistem integrat și coerent de transport, care să aducă împreună toate modurile de transport – feroviar, auto, de suprafață și subteran, din București și din zona de influență în transport a Capitalei.
Această zonă se întinde pe o rază de 60-100 kilometri de jur împrejurul orașului. Pentru că aceasta este distanța de la care oamenii pot veni, zilnic, să lucreze în Capitală, dacă beneficiază de un sistem de transport bine pus la punct.
Nu în ultimul rând, este nevoie de confort, siguranță și curățenie în mijloacele de transport în comun.
Confortul nu se asigură, însă, numai prin înnoirea parcului circulant al STB. Mijloacele de transport trebuie bine planificate, pentru a nu fi supra-aglomerate, trebuie să poată ajunge la timp în stații și să ofere garanția unui timp rezonabil de parcurs al traseului până la destinație.
Curățenia din autobuze, troleibuze și tramvaie trebuie nu doar făcută, la ieșirea în traseu, ci și menținută pe durata zilei.
Cât privește siguranța, aceasta nu implică numai prezența camerelor de supraveghere, ci și intervenția promptă a Poliției Locale sau Naționale, în cazul producerii unor incidente sau fapte antisociale, îi explică BUCUREȘTI FM lui Nicușor Dan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.