Cine poate ataca în instanță o autorizație de construire

autorizație de construire

În afară de autoritățile cu competențe în domeniu, nnumai o persoană interesată, potrivit legii, poate ataca o autorizație de construire.

În instanțele de contencios administrativ pot avea calitatea de reclamant doar „Subiectele de sesizare a instanței” care sunt prevăzute la art. 1 alin.(1) din Legea 554/2004 stabilește reclamantul titular al acțiunii de „contencios subiectiv” (Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată).

„Din perspectiva legii autorizării construcțiilor, pot avea calitatea de persoane interesate în raport cu Autorizația de Construire doar vecinii de la care este necesară obținerea acordului notarial”, spune Victor Vasile, președintele Asociației LexCivica. Această calitate o au, spune președintele Lexcivica doar proprietarii clădirilor imediat învecinate, iar clădiri imediat învecinate sunt doar acelea amplasate alăturat, de aceeași parte a străzii (HG 525/1996)

Dacă întruniți a ceste condiții trebuie să puteți proba în instanță existența vătămării unui drept subiectiv ori interes legitim conex dar și legătura de cauzalitate dintre actul administrativ contestat și vătămarea invocată. „Condiția se verifică pe baza probelor administrate și constituie o chestiune de fond, în caz contrar instanța va respinge cererea de anulare a actului administrativ (autorizația de construire), ca inadmisibilă”, mai spune președintele LexCivica.

CITEȘTE ȘI Gafă de proporții la Primăria Sectorului 6. Autorizații emise în baza unui PUZ abrogat

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. FALS – este adevarat ca trebuieste dovedita vatamarea dar nu se rezuma sub nici o forma la vecini deoarece o cladire poate aduce vatamare si prin valorile urbanistice de interes public incalcate, in acest caz fiind utila o expertiza urbanistica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.