Când NU îți trebuie autorizație de construire

Autorizația de construire este actul care conferă cetățenilor dreptul de a construi, precum și de a consolida sau repara o construcție deja existentă. Acest act este eliberat de primărie pe baza unui dosar ce cuprinde o serie de avize și acorduri și are o valabilitate de cel mult 12 luni.
„Legea nr. 50/1991 prevede și o serie de cazuri în care nu este necesară o autorizație de construire. După cum se precizează în actul normativ, se pot executa, fără autorizație de construire, lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora”, a declarat președintele Asociației Lex Civica, Victor Vasile.

autorizație de construire
Pentru chioșcurile amplasate direct pe sol nu e nevoie de autorizație de construire

Se pot executa, fără autorizație, următoarele tipuri de construcții:
– reparații la împrejmuiri, reparatii acoperisuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;
– reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;
– reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;
– zugrăveli și vopsitorii interioare;
– zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;
– reparații la instalațiile interioare, la bransamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;
– reparații și înlocuiri la pardoseli;
– reparații și înlocuiri la finisaje interioare și exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin și la scări de acces, fără modificarea calității și a aspectului elementelor constructive;
– lucrări de întreținere la căile de comunicație și la instalațiile aferente;
– lucrări de foraje și sondaje geotehnice pentru construcții de importantă normală sau redusă, situate în afara zonelor de protecție instituite pentru zăcăminte acvifere;
– lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, cu avizul administrației cimitirului.
În același timp, se pot executa fără autorizație de construire și lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, precum și fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice, a mai precizat președintele Asociației Lex Civica, Victor Vasile.

Cetățeanul TV

26 COMENTARII

 1. Daca Basescu nu lua masurile de austeritate,Romania era undeva mai rau decat Sudanul,ce a realizat zmeul de Poanta cu propaganda comunista?realitatea o vedeti uni dintre dvs.
  Stima si respect pentru Basescu!

 2. Ca primar si presedinte,basescu a contribuit din plin la sistemul corupt care mananca Romania.Masurile de austeritate au fost luate pentru ca PDL sa aiba mai multi bani la dispozitie ,sa fure cat mai mult.Nu ati auzit despre despagubirile de la ANRP ? Nu ati auzit despre spagile pe care le luau ? Sistemul corupt a fost preluat de ponta si dus mai departe,ca doar sunt prieteni .Dusmani sunt doar pentru cei spalati pe creier .Unde traiti ,sub pamant ? Sunteti spalati pe creier !

  P.S. mai interesati-va ce pensii si salarii au avut si au grecii !

 3. BUN a plect PONTA nu am realizat mare lucru ,din punctu meu de vedere ASASINI sunt cei care au votat legile dupa care a fost guvernata aceasta tara ,aceasta e consecinta faptului ca acei omameni dorm la locul de munca si sunt platiti .AM ajuns o tara de criminali ? ce facem ne omora batrani din tot felul de lipsuri ,ne ard prunci ,acum ne omoara adolescenti omeni cu putere de munca .DE CE A trebuit sa moara atatia oameni ,de ce om la 35 de ani nu are unde merge la servici si au marit varsta de pensionare la femei -muncesc cei de 60 de ani ca ce de 30 sa fie someri ori intretinuti de parinti ,in ce tara traim ? EU AM doi copii si stiu ce greu gasesc un servici dar vreu sa vina intregi acasa nu in sicriu ca asa vrea un adormit care voteaza si nu stie ce voteza in parlament.

 4. ASA E DACA BASESCU NU TAIA SALARIILE SI PENSIILE CU 25%, CEEA CE TREBUIE SA FACA SI GUVERNUL ORBAN CIT DE CURIND CA ALTFEL NE DUCEM RAU DE TOT IN FREZA!

 5. Ai dreptate. Salariul pe timp de criză, în Grecia, a fost de 750 de euro. Noi nu am
  fost în situația lor și nu suntem nici azi :))) Turnatorul Petrov a prostit un popor întreg ….în timp ce poporului i se spunea că e criză si că trebuie să strângă cureaua, banda portocalie jefuia Romania , jefuia pe față . Amintesc doar cazul ANRP, unde a fost un jaf de proporții, al doilea mare jaf după FLOTĂ.

 6. Am o constructie de 7 m /10 m vreau sa ai fac mansarda am nevoie de autorizatie ? de unde pot sa aflu asta ? Nu sunt la PSD si primarul nu ma are la suflet si mi -a spus o sa primesti la pastile cailor.

  • Cereti certificatul de urbanism intai, angajati un arhitect.

   Faceti Proiectul de autorizatie de constructie, proiectul tehnic.

   Depuneti cererea de autorizatie de constructie cu toate avizele din cert de urbanism.
   Sunt obligati sa va raspunda in 30 de zile, nu ii dati in judecata, faceti plangere penala pt abuz in serviciu contra intereselor persoanelor dupa ce ati luat avizul de la inspectoratul de stat in constructii ca ati facut toate demersurile necesare si ca nu v-a fost admisa autorizatia de constructie din motive temeinice.

   Primarul e stapan la el acasa, nu peste localitate.

 7. Iohannis și Lucovid ar trebui să spună ce au făcut și ce fac pt tara. Ei sunt preocupați de PSD. Se grăbesc să de-a drumul la orice numai sa nu întârzie votarea. Milogi…

 8. Buna ziua
  În viitorul apropiat as dori sa construiesc un beci langa casa peste care vreau sa ridic o magazie de unelte. Beciul va fi din beton, magazia din lemn. Ce acte sunt necesare pentru a putea porni lucrarea ??
  Mulțumesc frumos

 9. Buna ziua,
  In urma unui proces de iesire din indiviziune, s-au stabilit loturile care revin fiecaruia din cei doi proprietari (eu sunt unul dintre ei). As dori sa delimitez loturile cu un gard simplu executat din tevi infipte in pamant (fara fundatie) si panouri din tabla (panouri demontabile) prinse cu suruburi de stalpii respectivi.
  Deci, gardul se poate demonta oricand.
  Am nevoie de autorizatie de construire ?
  Cu birocratia din Ro ma costa mai mult autorizatia decat gardul in sine. Plus timpul si birocratia tipice Ro.

 10. Buna ziua ,ma intereseaza daca pot construi legal un garaj din placi osb si acoperis de tabla fara fundație si planșeu fara autorizatie de constructie?imi trebuie autorizatie de construcție?

 11. Buna ziua!
  Va rog, stiti daca pot construi legal in Cluj Napoca un foisor inchis pe care l voi monta pe o placa de beton …fara fundatie?….nu va fi bransat la utilitati
  Multumesc frumos!

 12. pe locul de garaj din subsol pe care s-a platit 20 000 euro ,am facut un fel de dulap din metal cu tabla si este prins in 3 puncte(pereti , ca un seif de arme) grinda de sustinere stanga, perete spatele dulapului si podea

  am nevoie de autorizatie pentru asa ceva? am cerut aprobare ,dar administratorul mi-a dat una verbala !

  daca as ridica acest dulap pe niste rotile si ar parea ca si cum ar fi mobil , as mai avea nevoie de aprobare?

  in care din cele 2 cazuri as scapa mai usor ?

  multumesc

 13. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la problema mea.
  Detin un teren intravilan agricol in zona C a Craiovei doresc sa-mi amenajez un spatiu care poate avea mai multe intrebuintari in principiu vreau sa depozitez saci cu carbuni. Spatiu amenajat nu doresc sa aiba fundatie, vreau sa-i fac acoperisi (sa nu bata ploaia), care sa se sprijine pe gardul meu si imbracat in ceva inca nu am hotarat-placaj, plasa de sirma,placi de osebe sau combinate. Pentru acest spatiu imi trebuie autorizatie de constructie? Distanta legala de gardul vecinului stiu ca este de minim 60 cm.

 14. Bună, am un teren unde a fost construită o casa , casa am demolat o si a ramas asa doar grădina timp de 20 de ani apoi vreau sa construiesc pe acelasi teren alta casă , ce autorizații mi-ar trebui sa pot sa construiesc casa tinand cont ca inainte a fost casa pe teren si dețin si acte cum ca a fost casa va mulțumesc

 15. pentru rafturi metalice fixate in beton cu conexpand-uri acoperite la ultimiul raft cu polipran ( prelata )- pentru depozitarea materialelor de constructii , necesita autorizatie de construire ? construirea lor in curtea proprietatii .
  Multumesc !

 16. buna seara eu am un hol de la casa in curte si vreau sa il daram pe cel vechi si sa fac altul tot din lemn dar mai lung imi trebuie cumva autorizatie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.