joi, iunie 13, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalEXCLUSIV Executările silite demarate de recuperatorii de creanțe sunt nule absolut

EXCLUSIV Executările silite demarate de recuperatorii de creanțe sunt nule absolut

-

Executările silite demarate de recuperatorii de creanțe sunt nule absolut, întrucât aceste firme de recuperare a creanțelor bancare nu achită taxe în România, procedura de anulare cerând imperativ o contestație la executare.

Am dovedit și expus public această gravă neglijență a organelor judiciare în raport cu obligația creditorilor de a achita taxa judiciară pentru a obține executarea silită a debitorilor pretinși. Fără plata prealabilă a taxei judiciare de timbru, toate executările silite sunt ca și inexistente, însă doar printr-o contestație la executare veți putea scăpa de executarea silit nelegală.

CITEȘTE ȘI Poprirea salariului tău e anulabilă oricând în anul 2021

Recuperatorii de creanțe nu achită nicio taxă în România, inclusiv și mai ales taxe judiciare de timbru

Pentru a obține executarea silită a debitorilor, indiferent că cei din urmă sunt persoane fizice sau entități juridice, firmele de recuperare a creanțelor bancare sunt obligate să achite taxa judiciară de timbru de 20 de lei.

Întreaga procedură de executare silită este desfășurată vădit ilegal, din cauza neachitării taxei judiciare de timbru în contul direcției competente, a unității administrativ teritoriale pe raza căreia funcționează sediul instanței de executare.

Conform art. 666 din Codul de procedura civilă, denumit Încuviințarea executării silite, în termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita încuviințarea executării de către instanța de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, … și dovada achitării taxei judiciare de timbru.

Taxa judiciară de timbru este o condiție „sine qua non” privind încuviințarea executării silite întrucât neplata ei generează lipsa dreptului de a solicita serviciul oferit de puterea judecătorească. În cazul de față, sancțiunea ar fi fost anularea cererii de încuviințare a executării silite.

OUG nr 80/2013 privind taxele judiciare de timbru stabilește la articolul 1 că taxele judiciare de timbru sunt datorate, în condițiile prezenței ordonanțe de urgență, de către toate persoanele fizice și juridice.

Astfel, principiul instituie o obligație universală în sarcina justițiabililor, teza de la care excepțiile sunt de strictă interpretare și aplicare.

CITEȘTE ȘI Clauzele abuzive din contractele bancare nasc executări silite ilegale

Regăsiți două cazuri în care am câștigat contra a două firme de recuperare, din cauza neachitării taxei judiciare

Tribunalul ILFOV – Informaţii dosar (just.ro)

Manole Costinel – la Avocat Velicu Daniel

INVESTCAPITAL LTD – la KRUK ROMÂNIA SRL

22 iunie 2021: Anulează cererea de apel. Soluția pe scurt: Admite excepţia netimbrării apelului principal, invocată de intimatul-contestator. Anulează apelul principal, ca netimbrat.

BOCA GABRIELA LOREDANA – la Avocat Velicu Daniel

FRANKFURTER INKASSO GESELLSCHAFT MBH

18 Octombrie 2021: Admite exceptia nelegalei timbrări a apelului declarat de apelanta F I G M, invocată intimata B G L si în consecintă: Anulează apelul declarat de apelanta F I G M, în contradictoriu cu intimata B G L, împotriva sentintei civile nr. 742/2021 pronuntată în dosarul 6983/211/2020 al Judecătoriei Cluj-Napoca (dosar unde am anulat intreaga executare silita printr-o contestatie la executare).

CITEȘTE ȘI Creanța certă, lichidă și exigibilă vs băncile, IFN-urile și recuperatorii

Contestație la executare silită – metoda prin care anulați executarea silită abuzivă

Pentru a înțelege o contestație la executare silită, trebuie amintit că procesul civil are două faze, în starea să tipică. În faza a doua, o contestație la executare silită joacă un rol esențial.

Executarea silită – a doua fază – poate să apară numai când debitorul nu își execută obligațiile de bună voie. Executarea este efectuată de executorii judecătorești, aceștia își desfășoară activitatea independent de instanțele de judecată.

contestație la executare silită reprezintă instrumentul legal prin intermediul căruia debitorii pot obţine desființarea măsurilor ilegale din faza executării silite.

Formele de executare pot fi: urmărirea silită mobiliară sau imobiliară, sechestrul mobiliar ori imobiliar, poprirea salariului s.a.

Printr-o contestație la executare silită, puteți contesta însăși executarea silită precum şi orice act de executare, în calitate de persoană interesată sau vătămată prin executare.

Cu alte cuvinte, printr-o contestație la executare silită, se poate critica orice neregularitate procedurală săvârșită cu prilejul activității de urmărire silită.

Într-un articol anterior, am expus PE LARG, situațiile clasice în care regăsim executări silite ilegale.

CITEȘTE ȘI Darea în plată te scapă de creditul bancar | Avocat dare în plată

O contestație la executare vă scapă de urmărirea silită

Înainte de toate, NU vă recomandăm să formulati singuri o contestație la executare, rândurile din prezentul articol vizează doar informarea debitorilor asupra aspectelor generale, neavând statutul unei consultații.

O contestație la executare reprezintă o activitate complexă, cu numeroase obstacole. Admiterea procedurii de contestație la executare silită de instanță va însemna una dintre următoarele soluții:

– va anula actul de executare contestat sau va dispune îndreptarea acestuia,

– va anula ori va înceta executarea silită,

– va dispune anularea ori lămurirea titlului executoriu

– va obliga executorul la efectuarea actului de executare a cărui îndeplinire a fost refuzată.

O contestație la executare vă oferă dreptul la întoarcerea executării silite – unul dintre efectele formulării cu succes a contestației la executare.

Printre efectele contestării executării silite, se numără obligarea creditorului la întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare.

Cu alte cuvinte, puteți cere și obține restituirea banilor sau a bunurilor executate silit ilegal, alături de obligarea băncii ori a recuperatorului de creanțe.

CITEȘTE ȘI Creanța certă, lichidă și exigibilă vs băncile, IFN-urile și recuperatorii

În concluzie, este evident că legea apără debitorii de executări silite ilegale. E important să înțelegi că printr-o contestație la executare silită poți scăpa de datorie, creditor și executorul judecătoresc.

Este esențial modul în care formulezi o contestație la executare silită. Atenția la detalii și, în special, la respectarea condițiilor legale pentru contestarea executării silite întrucât sunt esențiale.

Nu cadeți în capcana de a acționa singuri, apelați la un avocat, expert în contestația la executare silită.

Avocat drd. Velicu Daniel

Tel Mobil: 0729.10.80.50

Tel fix/fax: 031.4208364

 velicu.eu/despre-noi/

 facebook: AvocatVelicu

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

PNL ameninţă PSD că va pierde alegerile prezidenţiale dacă insistă cu candidatul

0
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat joi că PSD, atunci când îşi prezintă o candidatură şi ajunge într-o bătălie cu un reprezentant al dreptei, pierde alegerile, el precizând că inclusiv la Bucureşti s-a văzut că lumea doreşte dreapta. CITEŞTE ŞI:...