SONDAJ. 86% dintre românii care pleacă din ţară o fac din cauza corupţiei

MetroCity Academiei

Un procent de 86% dintre respondenţii la un sondaj de opinie consideră corupţia drept principalul motiv pentru care din ce în ce mai mulţi români părăsesc ţara.

Totodată, 91% dintre participanţii la studiu cred că din cauza corupţiei din România nu avem spitale noi şi autostrăzi, iar 87% sunt de părere că ţara noastră nu accesează mai multe fonduri europene tot ca urmare a corupţiei. Sondajul a fost realizat telefonic, la nivel naţional, la comanda europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.400 de persoane şi are o marjă de eroare de 2,9%.

Potrivit studiului, românii sunt împiedicaţi de corupţie să aibă pensii şi salarii la nivelul celor europene, au spus 84% dintre cei chestionaţi, în timp ce 82% consideră că românii nu sunt respectaţi în Europa, respectiv România nu are influenţa meritată în UE din cauza acestui fenomen. Mai mult, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că ţara noastră nu a intrat în Schengen ca urmare a corupţiei.

CITEŞTE ŞI: Iohannis şi-a dat seama că în România e corupţie: Erodează încrederea, alimentează sărăcia şi inegalităţile!

De asemenea, mai relevă sondajul, 94% dintre români consideră corupţia ca fiind răspândită şi foarte răspândită în România.

Politica, cel mai corupt domeniu

”9 decembrie este Ziua Internaţională Anticorupţie şi un prilej de reflecţie pentru întreaga societate românească, dar mai ales pentru politicieni, cu atât mai mult cu cât domeniul politic este considerat de 45% dintre români cel mai corupt, fiind urmat la mare distanţă de sistemul sanitar (15%), de administraţiile locale (14%), justiţie (6%) şi Poliţie (3%)”, subliniază europarlamentarul USR (Renew Europe), Vlad Gheorghe, cel care a solicitat studiul citat.

Gheorghe a atras recent atenţia că noul program de guvernare al noii coaliţii PSD – PNL – UDMR de la Bucureşti poate duce la sancţiuni europene, dacă nu se respectă indicaţiile privind reformele din justiţie.

România, sub monitorizarea UE

”România se află încă sub supravegherea Uniunii Europene prin mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV), introdus în 2007 ca să remediem problemele sistemului judiciar şi să continuăm lupta împotriva corupţiei. Or, faptul că ţara noastră încă nu a remediat aspectele care ne-au atras serioase critici în 2017-2019 nu este văzut deloc bine la Bruxelles”, a subliniat europarlamentarul, unul dintre juriştii care au contestat cu succes la Curtea Constituţională modificările aduse legilor justiţiei în perioada amintită.

”La fel ca liderii europeni, românii nu cred în declaraţii şi discursuri la ocazii festive, ci în fapte şi în realitatea de care se lovesc. Conform studiului pe care l-am solicitat, 43% dintre români au fost nevoiţi să dea şpagă pentru a-şi rezolva o problemă avută în ultimii 2 ani, iar 62% dintre respondenţi sunt de acord că fenomenul corupţiei le afectează viaţa de zi cu zi. De aceea, lupta anticorupţie nu poate şi nu trebuie să fie oprită de interese personale, de grup sau de partid urmărite de cei aflaţi la putere şi care ocupă funcţii înalte în statul român”, a mai precizat Vlad Gheorghe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.