Sprijin pentru angajaţii şi angajatorii care au probleme din cauza pandemiei de coronavirus

Violeta Alexandru

Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de vineri, un pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţii şi angajatorii care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor. Respectiv a cifrei de afaceri.

Măsurile urmează să fie adoptate prin proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei determinate de SARS-CoV-2.

„Proiectul de act normativ reglementează o măsură de sprijin pentru revenirea în activitate. Sub forma unei scheme de finanţare temporară a angajaţilor care vor avea program redus de muncă., potrivit agerpres.ro.

Prin actul normativ se stabileşte posibilitatea acordată angajatorului de reducere a timpului de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă.

Dar si cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi reducerea corespunzătoare a salariului. Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Acesta a fost dezbătut în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.

Ce drepturi are salariatul

Pe perioada reducerii temporare a activităţii cauzată de existenţa stării de urgenţă/alertă/asediu, salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă prevăzut în contractul individual de muncă anterior reducerii unilaterale a timpului de muncă corespunzător.

„Această măsură se propune a fi aplicată ori de către ori se instituie stare de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii”, conform notei de fundamentare.

Prin proiectul de OUG se are în vedere sprijinirea altor categorii de persoane care realizează venituri în regim independent

Se instituie măsuri de stimulare a ocupării. Ele vor fi acordate pentru o perioadă de trei luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţa. Ele vizează domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului.

Măsurile au în vedere zilierii şi persoanele care lucrează in activităţi sezoniere.

Măsurile au în vedere zilierii şi persoanele care lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată pentru activităţi sezoniere.

Pentru zilieri se propune acordarea unei sume de „35% din remuneraţia cuvenită/ zi de muncă”. Pentru sezonieri, acordarea unei indemnizaţii, reprezentând „41,5% din salariu. Dar maxim de 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate”.

Prin proiect se propune „acordarea o singură dată a unei sume de 2.500 lei pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă. Sau de alertă pentru cel puţin 15 zile. Acest lucru pentru achiziţionarea de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă”.

Impactul bugetar este estimat la 2,5 miliarde de lei.

Ministrul Muncii a precizat că impactul bugetar pentru toate măsurile din pachet este estimat la 2,5 miliarde de lei.

„Estimăm un impact bugetar de 2,5 miliarde de lei. Estimarea noastră este că un număr de aproximativ 700.000 de persoane şi profesionişti ar putea beneficia de această nouă măsură. Suntem receptivi la toate semnalele pe care le-am primit.

Această măsură privind munca flexibilă -a fost gândită împreună cu partenerii sociali. A fost o măsură care ţine cont de toate evoluţiile care au loc pe piaţa muncii. Dar şi de toate semnalele pe care le avem de la angajatori”, a afirmat ministrul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.